Pământul, lovit de o furtună magnetică. Fenomenul uluitor care îşi schimbă locaţia după eveniment

Ioana Bucur 13.10.2021, 14:09
Pământul, lovit de o furtună magnetică. Fenomenul uluitor care îşi schimbă locaţia după eveniment

Luni, Pământul a fost lovit de o furtună magnetică „moderată”, iar efectele se resimt chiar și trei zile mai târziu. Specialiștii au explicat cum vom fi afectați. Unul dintre cele mai spectaculoase fenomene naturale își va schimba locația.

O furtună magnetică a lovit, luni, Pământul

O explozie de energie solară a trimis spre Pământ o furtună magnetică „moderată”, fiind catalogată de specialiștii de la centrul de predicţie meteo spaţială al Administraţiei Naţionale Oceanice şi Atmosferice ca fiind un eveniment „G2” dintr-o scară ce pornește de la 1 și ajunge la 5.

Furtuna magnetică a lovit Pământul luni, însă efectele sale s-au resimțit și marți și mercuri, au precizat reprezentanții Met Office din Marea Britanie, aceștia precizând că ar putea exista o „perioadă destul de activă de activitate geomagnetică”.

Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a transmis că impactul furtunii se resimte la peste 55 de grade latitudine, existând posibilitatea ca evenimentul să determine apariția unor fluctuații ale rețelelor electrice. Furtuna geomagnetică poate avea impact asupra sateliţilor, GPS-urilor, companiilor aeriene, rachetelor şi astronauţilor care lucrează în spaţiu.

Pamantul, lovit de o furtuna magnetica. Fenomenul uluitor care isi schimba locatia dupa eveniment

Aurora boreală va lumina cerul în locuri noi

Un efect neașteptat al furtunii este apariția aurorelor boreale și la latitudini mai mici decât deobicei, potrivit CNN. Acestea vor fi vizibile în Scoția, în nordul Angliei și chiar și până în statele New York, Wisconsin şi Washington din Statele Unite ale Americii.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Met Office din Marea Britanie a anunțat că este posibil să se formeze aurore în cea mai parte a Scoției, marți seara, și o „șansă mai mică” mai la sud, în nordul Angliei şi în Irlanda de Nord. Din nefericire, meteorologii au precizat că va fi înnorat, ceea ce va face puţin probabilă observarea lor. Efectul furtunilor geomagnetice poate fi resimţit timp de mai multe zile, potrivit Met Office.

Formarea aurorei boreale are la bază vânturile solare, particule emise de Soare care curg prin spaţiu şi sfâşie magnetosfera Pământului, creând un spectacol de lumini colorate.

Potrivit NASA, găurile coronale sunt regiuni de pe Soare în care câmpul său magnetic este deschis către spațiul interplanetar, trimițând materialul solar în viteză într-un flux de vânt solar de mare viteză.

Soarele devine mai activ, a început un nou ciclu solar de 11 ani în 2019. Maximul solar al ciclului curent, când activitatea atinge punctul culimnant, se estimează că se va produce undeva la mijlocul anului 2025.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...