Ipoteză șocantă în cazul scufundării Titanicului, care poate schimba tot ce știam până acum. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt

Mirabela Vasile 06.10.2020, 16:01
Ipoteză șocantă în cazul scufundării Titanicului, care poate schimba tot ce știam până acum. Ce s-ar fi întâmplat, de fapt

Ipoteză șocantă în cazul scufundării Titanicului. Tragedia marină a avut loc în date de 14 spre 15 aprilie 1912 și s-a produs în Oceanul Atlantic, în primul său voiaj. Aproape 1500 de persoane și-au pierdut viața în acea seară. Vasul a lovit puterni un aisberg, iar atunci s-a produs nenorocirea. La aproape 109 ani de la evenimentul nefericit, specialiștii încă investighează. Aceștia au lansat recent o nouă ipoteză.

Ipoteză șocantă în cazul scufundării Titanicului. Ce s-ar fi întâmplat de fapt în noaptea în care vasul s-a scufundat

Astfel, un nou studiu al Societății Regale de Meteorologie din Marea Britanie vine cu un răspuns neașteptat. Intitulată Wather, o furtună solară sau geomagnetică ar fi impiedicat buna funcționare a instrumentelor de navigație. Specialiștii au ajuns la concluzia că în noaptea aceea de aprilie cerul era luminat de aurora boreală.

Se pare că fenomenul are capacitatea de a interfera cu instrumentele magnetice și de telecomunicații. Informațiile au fost confirmate de specialiștii în meteorologie.

De aceea, ciocnirea Titanicului cu aisbergul poate fi pusa pe seama faptului că mijloacele de navigație și de comunicație. Se pare că inclusiv busolele au fost perturbate. Din același motiv, nici multe dintre mesajele trimise pentru ajutor nu au ajuns la destinație.

Ce a putut sa genereze fenomenul aurorei boreale
Ce a putut sa genereze fenomenul aurorei boreale

Cum a influențat aurora boreală tragedia de pe Titanic din aprilie 1912

„Luminile de la aurorele boreale au fost foarte puternice în acea noapte”, spune un cercetător.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Aurorele se formează din furtunile solare. Astfel, Soarele emană atunci curenți de mare viteză de gaze care se îndreaptă spre Pământ. Pe măsură ce particulele și energia se ciocnesc cu atmosfera Pământului, unele călătoresc pe liniile câmpului magnetic pentru a interacționa cu gazele atmosferice. Strălucesc verde, roșu, violet și albastru, spune NASA. Aceste particule pot interfera, de asemenea, cu semnale electrice și magnetice, provocând supratensiuni și oscilații.

O furtună solară suficient de puternică pentru a produce o auroră ar fi putut afecta, de asemenea, busolele și comunicația fără fir pe Titanic și pe navele din apropiere care au încercat să intervină. Chiar atunci când particulele furtunii solare formau un spectacol de lumini, ar fi putut, de asemenea, să deregleze busola Titanicului. O abatere de numai 0,5 grade ar fi fost suficientă pentru a duce nava pe cursul său fatal de coliziune către un aisberg, potrivit specialiștilor.

Semnalele radio din acea noapte au fost, de asemenea, „ciudate”, au raportat operatorii. Semnalele SOS trimise de Titanic către navele din apropiere nu au fost primite.

 

 

Urmăriți Impact.ro și pe