Pacienții cu afecțiuni grave, o nouă șansă la viață. Un nou centru pentru recoltarea organelor pentru transplanturi va fi deschis în România

Iancu Andreea, Daniela Alexandru 12.09.2021, 15:57
Pacienții cu afecțiuni grave, o nouă șansă la viață. Un nou centru pentru recoltarea organelor pentru transplanturi va fi deschis în România

România se confruntă de ani buni cu probleme în privința sistemului medical. Cu spitalele și unitățile medicale degradate, tehnologie învechită și personal puțin, pacienții cu afecțiuni grave aproape că nu au nicio șansă la viață în țara noastră. Cu toate acestea, un nou centru pentru recoltarea organelor ar putea deveni ultima speranță pentru pacienții care așteaptă un transplant. Această unitate medicală ar urma să fie deschisă în unul dintre orașele din România.

Un centru pentru recoltarea organelor pentru transplanturi, șansa pacienților cu afecțiuni grave din România

Primul centru pentru recoltarea organelor pentru transplanturi din Ialomița va funcționa la Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Procesul de acreditare este în lucru, iar reprezentanții spitalului spun că s-a realizat aproximativ 80% din procesul de acreditare. Tocmai de aceea oficialii sunt optimiști și spun că noul centru de recoltare a organelor va fi funcțional în primăvara anului viitor.

Dacă se va realiza planul oficialilor Spitalului Județean, Slobozia va fi unul dintre puținele centre pentru recoltarea organelor de la nivel național și singurul din județul Ialomița. Ideea unui astfel de centru s-a născut în 2016, dar din diferite motive demersul a fost amânat de mai multe ori, potrivit independentonline.ro.

Un nou centru pentru recoltarea organelor pentru transplanturi, deschis în România
Un centru de prelevare a organelor ar putea fi deschis în Slobozia

„Înființarea acestui centru va aduce multiple beneficii”

Cel mai dificilă etapă în realizarea unui centru pentru recoltarea organelor este obținerea unei acreditări din partea Agenției Naționale de Transplant, însă după ce această acreditare este obținută, Spitalul Slobozia va avea posibilitatea de a preleva organe de la posibilii donatori și de a le transmite spitalelor unde se fac transplanturi.

La acest moment procesul de acreditare se află undeva la 80 %, iar dacă lucrurile merg așa cum se așteaptă, în primăvara anului 2022 centrul va fi finalizat. În plus, pentru ca activitatea centrului să se poată desfășura fără probleme și personalul medical trebuie să fie instruit pentru acest tip de intervenții chirurgicale. De asemenea, va fi nevoie și de aparatură specială.

Spitalul este în proces de acreditare drept Centru de prelevare de organe în vederea transplantului, sub îndrumarea Agenției Naționale de Transplant, momentan fiind singura instituție în curs de acreditare. Prelevarea de organe presupune o tehnică de lucru specială, de aceea formăm angajați ai unității medicale pentru a putea realiza astfel de intervenții. Suntem convinși că înființarea acestui centru va aduce multiple beneficii!, au precizat reprezentanții Biroului de Presă al Spitalului Județean de Urgență Slobozia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...