Oxigenul ce facilitează viața pe Pământ, descoperit într-o galaxie îndepărtată: ce cred oamenii de știință

Gabriel Peneș 26.01.2023, 17:01
Oxigenul ce facilitează viața pe Pământ, descoperit într-o galaxie îndepărtată: ce cred oamenii de știință

Oxigenul ce facilitează viața pe Pământ, descoperit într-o galaxie îndepărtată. Dacă pentru pământeni pare ceva banal, pentru oamenii de știință ce explorează adâncurile Universului, în schimb, găsirea prețiosului element chimic ce susține viața, este o adevărată „mină de aur”. Fix așa ceva au descoperit cercetătorii ce s-au folosit pentru asta de Telescopul Spațial James Webb (JWST).

Oxigenul ce facilitează viața pe Pământ, descoperit într-o galaxie îndepărtată

Găsirea oxigenului pe corpuri cerești este unul dintre obiectivele majore ale umanității. Și aceasta, datorită faptului că existența acestuia poate sugera și existența unor forme de viață ori capacitatea de a le susține.

O galaxie îndepărtată, descoperită recent de Telescopul Spațial James Webb (JWST), s-a dovedit a avea oxigen. Descoperirea a fost certificată cu ajutorul unui alt instrument, Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA).

Acesta din urmă, un radiotelescop interferometric situat la altitudinea de 5.100 m, în deșertul Atacama din Chile, a fost orientat înspre galaxie, certificând existența acesteia.

În plus, emisiile galaxiei GHZ2/GLASS-z12, despre care este vorba, care datează la 367 de milioane de ani după Big Bang, sugerează că aceasta are oxigen, scrie iflscience.com, care citează jurnalul Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Aceasta este cea mai îndepărtată detecție a prețiosului element chimic înregistrată vreodată.

„A fost o perioadă foarte interesantă pentru că am putut urmări rezultatele JWST în timp real”, a declarat Tom Bakx, de la Universitatea Nagoya, într-un comunicat.

Oxigenul ce facilitează viața pe Pământ, descoperit într-o galaxie îndepărtată: ce cred oamenii de știință
Cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb, oamenii de știință au descoperit oxigen într-o galaxie îndepărtată de Terra, pe care au denumit-o GHZ2/GLASS-z12

Ce cred oamenii de știință

Prezența oxigenului dezvăluie multe despre aceste galaxii îndepărtate. Primele stele care au strălucit în Univers au fost făcute doar din hidrogen și heliu.

Procesul nuclear din centrul lor a dus la formarea multor alte elemente, care s-au dispersat pe măsură ce stelele au îmbătrânit, s-au extins și au explodat, în cele din urmă.

„Emisia liniei strălucitoare indică faptul că această galaxie și-a îmbogățit rapid rezervoarele de gaz cu elemente mai grele decât hidrogenul și heliul. Acest lucru ne oferă câteva indicii despre formarea și evoluția primei generații de stele și durata ei de viață.

Mica separare pe care o vedem între gazul de oxigen și emisia stelelor ar putea sugera, de asemenea, că aceste galaxii timpurii au suferit explozii violente care au aruncat gazul departe de centrul galaxiei, în regiunea din jurul galaxiei și chiar dincolo de aceasta”, a adăugat coautorul Jorge Zavala, de la Observatorul Național Astronomic din Japonia.

Conform calculelor oamenilor de ştiinţă, oxigenul ar trebui să fie un element comun în Univers, regăsindu-se imediat după hidrogen şi heliu. Cu toate acestea, în practică, el se dovedește destul de greu de găsit. Folosind radioastronomia şi spectroscopia, cercetătorii au identificat doar de trei ori oxigenul molecular în afara sistemului nostru solar, o singură dată în afara galaxiei noastre.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....