VIDEO EXCLUSIV

Ordonanța pe energie și modificările care i se aduc în Parlament. Bogdan Glăvan: „Încă o plafonare ca asta și o să ajungem să plătim triplu” VIDEO EXCLUSIV

Gabriela del Pupo 01.10.2022, 17:50
Ordonanța pe energie și modificările care i se aduc în Parlament. Bogdan Glăvan: „Încă o plafonare ca asta și o să ajungem să plătim triplu” VIDEO EXCLUSIV

Încă de la debutul crizei energetice, Guvernul a venit cu soluția plafonării prețurilor ca fiind cea salvatoare pentru consumatorul final. Din păcate, nici la a treia variantă de Ordonanță de Urgență, nu s-a reușit stoparea speculei și oprirea creșterii prețurilor. Ordonanța care a intrat în vigoare la 1 septembrie este săptămânile acestea dezbătută în comisiile de specialitate din Parlament și urmează ca amendamentele propuse atât de partenerul de coaliție, PSD, cât și de opoziție, să fie supuse la vot. În cadrul interviurilor Impact.ro, profesorul de economie Bogdan Glăvan a explicat de ce soluția compensării și plafonării nu este funcțională așa cum este aplicată ea.

„Specula a continuat, energia a continuat să se scumpească. Am ajuns să plătim dublu pe gaze”

Din păcate pentru consumator nici una dintre variantele ordonanței nu a dus la prețuri mai mici. Noutățile cu care a venit Ministerul Energiei sunt contestate de parlamentari. De la plafonul până la care se compensează facturile până la faptul că în calcul se va lua consumul de anul trecut din aceeași perioadă.

Dacă amendamentele cu care vin partidele nu vor trece de votul în cele două camere ale Parlamentului este posibil ca românii să plătească facturi foarte mari deși anul acesta fac economie față de cât consumau anul trecut. De asemenea unul dintre amendamente prevede o etapizare a compensării, pentru ca cei care au un consum peste cel plafonat prin actuala ordonanță să poată beneficia totuși de un preț mai mic.

Puteți urmări întreaga discuție mai jos:

„Suntem la a treia ordonanță, prima a fost în noiembrie anul trecut, după care în primăvară a fost a doua ordonanță. De fiecare dată s-a spus scopul ordonanței este să stabilizeze prețurile și să ofere energie la prețuri cât de cât decente. Prețuri ca înainte nu au cum să fie, asta este foarte limpede, din cauza unui motiv foarte simplu, nu sunt atâtea gaze pe cât am vrea noi să consumăm. Prețul a crescut în toată Uniunea Europeană.

Scopul este să oferi totuși condiții decente, anti speculă, spunea domnul Ciolacu în primăvară că s-a terminat cu speculanții, ne-am asigurat că toată lumea va avea acces la energie într-un mod convenabil. Evident că nu s-a întâmplat, și spun evident pentru că nu este ‘la plăcinte înainte, la război înapoi’, am văzut că specula a continuat, energia a continuat să se scumpească. În ciuda plafonărilor am ajuns să plătim dublu pe gaze, încă o plafonare ca asta și o să ajungem să plătim triplu.”, spune profesorul de economie.

„Este elementar în știința economică, nu te duci să îți bagi degetele în mecanismul prețurilor”

Bogdan Glăvan consideră că abordarea a fost greșită din start atunci când s-a decis intervenția asupra prețului cu care furnizorul oferă energie consumatorului. Un mecanism care ar fi fost mult mai ușor de controlat era ca marii producători să vândă la un preț mai mic, mai ales că majoritatea companiilor sunt deținute de stat. Din păcate însă efectul măsurilor de plafonare și compensare a fost exact invers, în timp ce banii rezultați din creșterea de prețuri au ajuns tot în buzunarul statului, furnizorii și consumatorii au ajuns să plătească și de două ori mai mult pentru aceeași cantitate de energie livrată.

„Chiar la momentul acela toată lumea a criticat ordonanța și a spus Guvernului, nu așa trebuie să procedați, nu se va ajunge la obiectivele scontate. A venit luna septembrie și văzând că prețurile au crescut, au venit cu o nouă ordonanță care și de data asta ar urma să încheie socotelile definitiv.

Evident că nici de data asta nu se va încheia nici o socoteală. Domnul Ciolacu nici nu a mai apărut pe tema asta din câte am urmărit. Vedem o propagandă continuă și nu înțeleg de ce. Ceea ce trebuia să facă statul în toată această criză energetică, sunt măsuri care se împart în două categorii. Dar haideți să spunem ce nu trebuia să facă. Este ca atunci când ai o problemă la prize, sau vezi că îți pâlpâie un bec, nu te duci să iei o șurubelniță, asta este cel mai periculos lucru, oprești siguranțele.”

De fapt intervenția asupra prețului final cu care este furnizată energia încurajează specula iar faptul că acum furnizorii pot cumpăra pe termen scurt, fiind reintrodusă furnizarea pe Piața Zilei Următoare (PZU), îi dezavantajează pe cei cu contracte pe termen lung dar și pe consumatori.

„Cel mai periculos lucru, și este important ca oamenii să afle de la economiști, este elementar în știința economică, nu te duci să îți bagi degetele în mecanismul prețurilor. Nu te duci cu plafonări. De ce? Pentru că efectele vor fi distructive și vor reverbera în majoritatea cazurilor.

Ce putea să facă statul era să reacționeze atât în amonte, acolo unde produce energie, să o producă mai ieftin, pentru că marile companii de energie sunt ale statului, sunt patronate de Guvern, un analist a socotit că 90% din scumpirea din energie ajunge în buzunarele statului. Ar fi putut vinde cu un preț mai mic, iar la vărsare, la distribuția către consumatorul final putea să scadă impozitarea.”, spune Bogdan Glăvan.

Economistul a mai explicat faptul că, în ceea ce privește marile companii, atât cele din mediul privat, cât și cele deținute de stat, acestea ar putea fi salvate dacă Guvernul ar adopta o strategie pe termen lung, de acordare a unor scheme de ajutor. Criza din energie nu va dura la nesfârșit însă redeschiderea unor fabrici s-ar putea să nu se mai poată realiza după câțiva ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...