EXCLUSIV

Efectele ordonanței pe energie. Nuclearelectrica a organizat o licitație la prețuri mici, dar tot ea e avantajată. Expert: „Nu știu dacă merită tevatura”

Gabriela del Pupo 29.09.2022, 16:33
Efectele ordonanței pe energie. Nuclearelectrica a organizat o licitație la prețuri mici, dar tot ea e avantajată. Expert: „Nu știu dacă merită tevatura”

Una dintre noutățile cu care a venit OUG (ordonanța de urgență a guvernului) pe energie este ca marii producători de energie să să oferteze furnizorii care în acest moment apelează la PZU (piața zilei următoare). Ordonanța și-a produs deja efectele și Nuclearelectrica a organizat o licitație fulger de două zile la un preț extrem de avantajos pentru furnizorul care va câștiga.

Având în vedere totuși faptul că statul impozitează aproape întreg câștigul unei companii care comercializează la preț mai mare de 450 lei/MWh decizia de a stabili acest preț este ușor de justificat. Impact.ro a reluat discuția cu președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisăliță, care a explicat în exclusivitate cine este câștigătorul și care vor fi pierzătorii în aplicarea prevederilor ordonanței.

„Tot ce este peste 450 de lei înseamnă că statul ia în proporție de 98%”

La prima mână poate părea că această licitație este organizată pentru a avantaja anumiți furnizori, pe de altă parte argumentul prețului nu este unul care să primeze pentru că un preț mai mare ar fi fost impozitat într-o mare proporție. Poate doar faptul că furnizorii au avut doar două zile pentru a se înscrie naște semne de întrebare. Economica.net notează faptul că anunțul a fost făcut pe site-ul propriu al Nuclearelectrica, nu pe vreuna dintre piețele de energie găzduite de OPCOM, ascunsă într-o secțiune. Demersul însă este absolut legal spune Dumitru Chisăliță. 

„Amendamentele sunt în discuție, dar ea își produce efectele de la 1 septembrie. Când va fi validată prin lege își va produce efectele cu noile amendamente. În momentul de față Ministerul Energiei este autorizat prin lege să împuternicească reprezentanții din AGA (Adunarea Generală a Acționarilor) să vină cu politici până la 1 noiembrie de vânzare a producției pe următorii patru ani.

Probabil că la Nuclearelectrica s-a întâmplat acest lucru, nu am cunoștință. Este în conformitate cu legea.

Vis-a Vis de 450 de lei, astăzi s-a pus pe piață o ofertă de 2400 de lei tot de vânzare a energiei electrice în niște condiții relativ similare. Dacă ne întoarcem la lege vedem că tot ce este peste 450 de lei înseamnă că statul ia în proporție de 98%. Să spunem că ar fi pus 2400 de lei, 2 la sută înseamnă 39 de lei, supuși și aceștia impozitării și oricum dividendele sunt luate de stat, și acelea impozitate. Ne rămâne un câștig foarte mic. Și atunci se pune problema dacă merită tevatura.

Ajungem la concluzia că cineva dorește să ducă toate elementele acolo unde dorește să le ducă, având o prevedere legală.”

PNL, de acord cu propunerea PSD pentru plafonarea prețurilor la energie. Cum s-ar calcula facturile la curent

„Legea, așa cum este scrisă, practic condamnă românii la niște prețuri mari”

Practic legea nu oferă și consumatorului aceleași avantaje pe care le oferă furnizorilor, acela de a face contracte pe termen scurt pentru a aștepta o involuție a prețurilor la energie. Românul de rând s-ar putea trezi în situația în care deși prețurile scad și criza energetică este soluționată să plătească un contract încheiat pe o perioadă lungă la prețuri mari.

„Problema care se pune este ce se face mai departe. Nu poți să vii cu o acuzație. Legea așa cum este scrisă practic condamnă românii la niște prețuri mari, pentru că una este să te oblige să faci contract pe patru ani atunci când prețul e mare, ori în mod normal prețurile ar trebui să scadă. Că scad peste o lună, că scad peste șase luni, sau 24 de luni, e altă discuție.

Probabil că nu o să rămână la 600 de euro megawatul. Ori tu dacă ai încheiat un contract atunci când prețurile sunt mari pe 4 ani, cam rămâi cu contractul ăsta.” spune Dumitru Chisăliță.

Cum arată oferta Nuclearelectrica?

Pe site-ul Nuclearelectrica se arată că oferta a fost valabilă doar 48 de ore iar astăzi înainte de publicarea acestui material trebuiau publicate datele despre câștigătorul licitației. De asemenea sunt luați în considerare mai mulți factori pentru condițiile în care va fi furnizată energia.

„Cantitate de energie electrică disponibilă: până la 20.160,00 MWh; Produsul standard: bandă Luni-Duminică, 00:00 – 24:00 CET: până la 120MW;
În situația opririlor sau scăderilor de putere, la oricare dintre unitățile de producere a energiei electrice CNE Cernavodă, dacă oprirea/reducerea de putere excede nivelul de 100 MW, iar nivelul contractat al SNN pentru fiecare ID este mai mare decât energia prognozat a fi produsă, SNN poate decide că puterea livrată în baza contractelor încheiate între Părți să fie redusă până la 0 MW, pe fiecare interval de livrare.” se arată în anunțul licitației.

Perioada de livrare ar fi până la finele anului iar prețul propus: 450lei/MWh, contractul nu conține formulă de ajustare a prețului. 

Extrem de interesante sunt și detaliile legate de timpi. Oferta a fost valabilă până la dată de 28 septembrie, ora 17.00, în condițiile în care tot ea avea că număr de ieșire dată de 26 septembrie, notează economica.net.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...