Ordonanța de urgență care permite împușcarea urșilor periculoşi intră în procedura de avizare. Judeţele cele mai afectate

Antonia Iacobescu 04.07.2021, 14:33
Ordonanța de urgență care permite împușcarea urșilor periculoşi intră în procedura de avizare. Judeţele cele mai afectate

Luni, 5 iulie, intră în vigoare ordonanța de urgență care va permite împușcarea urșilor agresivi prin procedura de avizare interministerială. Această decizie va urmată de o hotărâre de guvern prin care legislația privind ISU și procedurile de 112 vor fi completate cu două elemente noi, după cum a anunțat ministrul mediului, Tanczos Barna, la DIGI24.

Împușcarea urșilor periculoşi va fi permisă în țara noastră

Tanczos Barna a precizat că acel tabel în care se descrie modalitatea de intervenție în cazurile de forță majoră, în situații de urgență, trebuie completat cu definirea a ceea ce înseamnă „atacul de carnivor mare”.

„Vom propune ulterior ordonanței de urgență această modificare și vom defini ce înseamnă îndepărtarea sau imobilizarea carnivorelor mari și ce înseamnă uzul de armă asupra carnivorelor mari în situații de urgență, după care, vom defini riscurile. Vom clasifica situațiile de forță majoră în funcție de risc – normal, redus, mediu sau mare.

Acolo unde animalul se retrage imediat după întâlnirea cu omul sau provoacă pagube ocazional, a fost observat ocazional în apropierea zonei locuite, riscul este redus și acolo nu se intervine niciodată prin extragere sau prin relocare. Dar acolo unde nu se mai retrage la gonire, nu se mai retrage dacă este surprins de om și nu fuge, atacă, este agresiv, acolo cu siguranță este nevoie și de o astfel de intervenție”, a detaliat ministrul, la DIGI24.

Ce propune ministrul Mediului

Prima intervenție ar fi gonirea și alungarea animalului sălbatic, apoi se trece la tranchilizarea și relocarea, acolo unde acest lucru este posibil. Distanța la care trebuie să te apropii de un animal sălbatic ca să poți să-l tranchilizezi este de 30 – 50 de metri.

„În cazurile în care nu se poate, în cazurile în care – vă citesc, că am textul în față – se află prins într-o capcană autorizată sau intră în gospodării și nu se retrage în prezența omului, se hrănește cu gunoaie în prezența oamenilor și nu se sperie de om, nu se retrage când este gonit, atacă omul sau atacă gospodăria, chiar dacă încearcă omul să-l alunge – în aceste situații trebuie să creăm această posibilitate de intervenție de extragere prin împușcare”, a mai spus ministrul.

În plus de asta, hrănirea urșilor de către oameni va fi strict interzisă prin lege.

„Ceea ce propunem noi este o soluție de moment pentru zona locuită. Pentru zonele adiacente, trebuie să interzicem hrănirea urșilor în zonele apropiate de localități, indiferent dacă această hrănire se face cu scop turistic, dacă se face din iresponsabilitatea turiștilor sau a celor care vin cu mașina și se opresc la marginea drumului și hrănesc ursul. Este inadmisibil să creadă cineva că aceste animale sălbatice trebuiesc urbanizate sau domesticite. Ele reprezintă un pericol real. Nu se pot compara cu cățelul sau alte animale domestice. Rămân animale sălbatice. Sunt imprevizibile și pot ataca din diverse motive”, a avertizat ministrul mediului.

Ce alte soluții există pentru combaterea urșilor periculoși

Societatea civilă consideră alte metode indicate în cazul problemelor legate de urșii periculoși din România. Reprezentanții acesteia susțin că hrana oferită animalelor în păduri, tomberoanele îngropate și gardurile electrice ar putea să cruțe viața populației de urși. Totuși, ministrul Mediului este de părere că aceste soluții nu sunt suficiente.

”Sunt hrănite de asociațiile de vânătoare în pădure. Animalele își caută teritoriu indiferent de hrană și de garduri electrice. Nu poate fi păzită fiecare casă”, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, pentru stirileprotv.ro.

Urmăriți Impact.ro și pe