Orașul unde s-a aruncat cu ouă clocite și cu zarzavaturi vechi în Ion Luca Caragiale. Momente de groază pentru celebrul dramaturg

Daniela Alexandru 01.02.2023, 10:00
Orașul unde s-a aruncat cu ouă clocite și cu zarzavaturi vechi în Ion Luca Caragiale. Momente de groază pentru celebrul dramaturg

Personalitatea dramaturgului Ion Luca Caragiale este una care se leagă strâns de județul Dâmbovița, el fiind primul născut al lui Luca Ștefan Caragiale și al Ecaterinei Chiriac Karaboas. Locul nașterii: satul Haimanale, astăzi comuna Ion Luca Caragiale. 1 februarie 1852 este ziua în care se va naște cel care va devenii, după spusele criticului George Călinescu, „cel mai mare dramaturg roman și unul dintre cei mai importanți scriitori”.

Dramaturg, scriitor, ziarist și…actor

Însă Caragiale a fost mai mult decât un dramaturg. Face școala primară și gimnazială la Ploiești, iar studiile liceale le finalizează la București. Dar Ion Luca a fost atras de artă, de teatru, astfel că sub îndrumarea unchiului său Iorgu Caragiale pleacă prin țară cu trupa de teatru ambulant. Obține de la tatăl său acordul de a se înscrie și de a urma cursurile Conservatorului de artă dramatică.

La 19 ani este numit sufleor și copist la Teatrul Național din București. În acea perioadă îl cunoaște și pe Mihai Eminescu, la rândul său sufleor și copist în trupa lui Iorgu Caragiale. Caragiale este cunoscut pentru scrierile sale dramaturgice, care scot în evidență defectele societății din anii vieții sale, dar care sunt actuale până în ziua de astăzi.

Citește și Momente neștiute din viața marelui Caragiale. Nu a absolvit liceul și a fost un lamentabil afacerist. Cum a ajuns președintele chelnerilor bucureșteni. SPECIAL!

Ion Luca Caragiale 1
Ion Luca Caragiale 

La Târgoviște a fost huiduit și supus unui tir cu ouă clocite

Fin cunoscător și observator al societății, Caragiale decide să se implice și în politică și pleacă în turneu electoral drept candidat al Partidului Conservator-Democrat al lui Tache Ionescu.

Enciclopedia orașului Târgoviște amintește cum la 25 mai 1908, I.L. Caragiale vine într-o vizită electorală în fosta capitală a Țării Românești, împreună cu Tache Ionescu.

Întâlnirea cu electoratul are loc pe Centrul Vechi al orașului la Berăria lui Iorgu Lăzărescu. Numai că în grădina berăriei, Ion Luca Caragiale „este supus unui tir cu ouă clocite, zarzavaturi vechi, totul însoțit de huiduieli și invective, ba și cu cioburi de sticlă, preț de o oră, după cum mărturisește fiul lui Ioan Alexandru Brătescu-Voinești, acesta făcându-l scăpat și ducându-l la hotel unde Caragiale îi citește manuscrisul nuvelei „Kir Ianulea”, sau, după alte mărturisiri, „Calul Dracului”.”

Însă Caragiale nu se lasă intimidat de agenții electorali adversari, iar la începutul anului 1909, vizitează din nou Târgoviștea, de data aceasta fiind invitat într-o vilă din Pădurea Priseaca, la vila „Mierea” a lui V. Dimitropol, o notabilitate locală. Aici, Caragiale este fermecat de frumusețea naturii din zonă și de portul popular al țăranilor.

Citește și Marile dușmănii din literatura română. Versurile jignitoare ale lui Macedonski despre Eminescu, procesul lui Caragiale și „râca” Marin Preda-Eugen Barbu pentru favorurile de la partid!

Urmăriți Impact.ro și pe