Oraşul din România în care toată lumea vrea să se mute. Motivele sunt de înţeles

Iancu Andreea 03.12.2021, 10:49
Oraşul din România în care toată lumea vrea să se mute. Motivele sunt de înţeles

Mulți dintre românii care locuiesc la oraș sunt mulțumiți de localitatea în care trăiesc, în ciuda faptului că există o mulțime de capitole la care este nevoie de îmbunătățiri. Dincolo de serviciile din sănătate ori starea carosabilului, cetățenii au o mulțime de alte nemulțumiri. Cu toate acestea, românii au dezvăluit și care este orașul din România în care toată lumea vrea să se mute. Iar curiozitatea vine în urma faptului că nu Bucureștiul se află pe primul loc în preferințele cetățenilor. Mai multe orașe din România au detronat succesul de altădată al Capitalei.

Care este orașul din România în care vor cetățenii să se mute

Până acum câțiva ani, toată lumea visa să ajungă în București, iar românii din toate colțurile țării căutau împlinirea în Capitală. Însă trecerea anilor a dus la dezvoltarea altor metropole, care i-au atras pe locuitori precum un magnet. Astfel, Bucureștiul a fost detronat din rândul orașelor atractive, locul său fiind luat de un altul. Acum, orașul din România în care cetățenii vor să se mute este Cluj-Napoca. Un barometru realizat în urmă cu un an de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și Banca Mondială dezvăluia faptul că românii preferă Clujul, în schimbul Capitalei, care ajungea tocmai pe locul patru în topul preferințelor.

În timp ce primul loc este ocupat de Cluj, pe podium se regăsesc Timișoara și Brașov. Printre cei mai mulțumiți cetățeni privind modul în care li se desfășoară viața se numără locuitorii orașelor din centrul țării, în timp ce românii cei mai nemulțumiți se află în sudul țării, în regiunea Munteniei. Orășenii cei mai satisfăcuți de viața într-o metropolă sunt locuitorii din Cluj, Oradea, Alba Iulia, Brașov, Drobeta Turnu Severin, Timișoara, Sighișoara, Slatina sau Iași. Toate acestea au numărat peste 90% grad de satisfacție al locuitorilor.

Orașul din România în care toată lumea vrea să se mute
Cluj-Napoca, printre orașele cele mai apreciate de români

Clujul, apreciat de români, în detrimentul Capitalei

Potrivit unor afirmații făcut de bancheri, aproximativ 261.000 de oameni se vor muta la Cluj-Napoca, în viitorul apropiat. Pe de altă parte, aproximativ 246.000 de oameni se gândesc să se mute în Capitală. Deocamdată, Clujul este orașul care îi atrage pe mulți, acesta oferind oportunități în plan financiar, dar fiind și mult mai organizat și dezvoltat decât Capitala.

Am venit din București. Oamenii sunt mai relaxați, Bucureștiul s-a aglomerat foarte tare, susținea un tânăr care s-a mutat în Cluj-Napoca, pentru Digi 24.

Dincolo de centrul universitar, Clujul se mândrește și cu oportunitățile din domeniul IT.

Ce probleme au semnalat românii care locuiesc în oraș

Chiar dacă mulți români s-au arătat mulțumiți de traiul la oraș, există încă destule aspecte care îi determină să fie nesatisfăcuți. Principalele probleme semnalate de-a lungul timpului de românii orășeni sunt serviciile de sănătate, poluarea aerului și infrastructura rutieră, capitole la care România are mult de lucru. Iar prima poziție, a serviciilor sanitare, este una pe care o regăsim tot mai des în rândul nemulțumirilor românilor. Cea mai mare satisfacție privind serviciile de sănătate s-a înregistrat în Iași, Drobeta Turnu Severin, Oradea, Alba Iulia sau Cluj. În București, gradul de satisfacție trece cu greu peste 50%.

Ținând cont că aproape jumătate dintre orășeni folosesc mașina personală pentru a se deplasa, gradul de mulțumire privind transportul urban este și el scăzut. Cele mai mari valori ale satisfacției au fost raportate la Cluj, Oradea sau Brașov, în procent de peste 80%, în timp ce în București este de numai 55%. Starea străzilor este și ea deficitară, nemulțumindu-i pe cetățeni.

Pe de altă parte, doar 60% din orășeni s-au arătat satisfăcuți de calitatea aerului, în timp ce poluarea fonică este și ea printre nemulțumirile locuitorilor. De asemenea, curățenia din orașele României se numără printre motivele de insatisfacție ale cetățenilor români. Totodată, mai mult de un sfert din locuitorii orașelor spun că nu se simt în siguranță, iar în București gradul de nemulțumire este cel mai ridicat: doar 62% dintre bucureșteni spun că se simt în siguranță în oraș. Printre orașele unde oamenii spun că se simt cel mai în siguranță sunt Suceava (93%), Drobeta-Turnu Severin (91%), Oradea (89%), Cluj (86%) și Alba Iulia (85%).

Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...