Oraşul din România în care se aud sirenele războiului din Ucraina. Localnicii sunt speriaţi

Ioana Bucur 31.03.2022, 08:59
Oraşul din România în care se aud sirenele războiului din Ucraina. Localnicii sunt speriaţi

Liniștea nopții a fost înlocuită cu un sunet pe care nimeni nu ar vrea să îl audă vreodată. Oamenii au pus mână pe telefon și au cerut ajutorul autorităților, speriați pentru propriile vieți. Reprezentanții ISU îndeamnă la calm, asigurându-i pe localnicii din orașul din România în care, în ultimele seri, se aud sirenele războiului din Ucraina, că nu există niciun pericol pentru cetățeni.

Sirenele războiului din Ucraina se aud și într-un oraș din România

Pentru români, realitatea războiului din Ucraina nu este simțită doar prin imaginile difuzate la TV sau în mediul online, ci și prin miile de refugiați – femei, copii, vârstnici – care au intrat la noi în țară, disperați să fugă din calea bombardamentelor, știind prea bine că au lăsat în urmă rude, prieteni, agoniseala de-o viață.

Într-un oraș din România, în ultimele seri, localnicii au avut parte de o nouă mărturie a pericolelor din țara vecină, liniștea nopții fiind înlocuită cu sunetul sirenelor ce anunță atacuri aeriene. Speriați, oamenii din Sighetu Marmației au cerut ajutorul autorităților.

Reprezentanții ISU Marmureș au făcut apel la calm, explicând că sirenele antiaeriene ce se aud în miez de noapte vin de la o distanță de aproape 170 de kilometri de România, fiind generate de centrala de alarmare publică din orașul Ujgorod. Autoritățile subliniază că nu există niciun pericol pentru cetățenii României.

„În urma sesizărilor venite de la cetățenii din zona Sighetu Marmației, referitoare la sunetul alarmei aeriene auzit în ultimele zile, precizăm că acesta este generat de către centrala de alarmare publică din orașul Ujgorod, Ucraina, care alarmează și regiunea Transcarpatia, aflată la frontieră cu România.

Facem apel la calm, deoarece nu există niciun pericol pentru cetățenii din România”, a transmis  Inspectoratul pentru Situații de Urgență Maramureș.

Oraşul din România în care se aud sirenele războiului din Ucraina. Localnicii sunt speriaţi
Refugiati ucraineni trec granita in Romania prin vama Sighetu Marmatiei, Maramures, vineri 4 februarie 2022. Inquam Photos / Silviu Filip

„Vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru, pentru fiecare dintre oamenii noştri”

În noaptea de miercuri spre joi, președintele Volodimir Zelenski a transmis că forțele ucrainene vor lupta „pentru fiecare metru pătrat de pământ” și pentru fiecare om.

„Noi nu renunţăm la nimic. Şi vom lupta pentru fiecare metru din pământul nostru, pentru fiecare dintre oamenii noştri”, a transmis preşedintele ucrainean.

Cât despre negocierile de pace cu Rusia, liderul de la Kiev sublianiază că „sunt doar vorbe” și că „nu credem pe nimeni, nu avem încredere în construcţii verbale frumoase”.

„Da, este în desfăşurare un proces de negociere. Dar astea sunt totuşi doar vorbe. Până acum nimic concret. Se mai vorbeşte despre aşa-zisa retragere a trupelor ruse de la Kiev şi Cernigău. Despre aşa-zisa reducere a activităţii ocupanţilor în aceste direcţii.

Noi ştim că asta nu este o retragere, ci consecinţele exilului. Consecinţele muncii apărătorilor noştri. Dar mai vedem că este în acelaşi timp o acumulare a forţelor ruse, pentru noi lovituri în Donbas. Şi ne pregătim pentru asta”, a afirmat Zelenski, în mesajul video.

Zelenski a mai afirmat că țara sa nu va ceda „niciun centimetru” din teritoriul său.

Urmăriți Impact.ro și pe
Ioana Bucur
Fac parte din grupul curajoșilor care au decis să rămână în România și sunt dovada vie a faptului că destinul găsește mereu o cale de a ne  aduce pe drumul ce ne-a fost ales. Mă...