Orașul din România care schimbă primarii ca pe șosete. Cum ajunge un secretar la conducerea capitalei de județ

Alexandru Râmnic 14.09.2020, 19:04
Orașul din România care schimbă primarii ca pe șosete. Cum ajunge un secretar la conducerea capitalei de județ

Primăria Slobozia pare că a intrat într-o pasă proastă în ceea ce privește primarii. Adică pare să nu aibă parte de ei. Primarul interimar, Gabriel Mușat, a fost confirmat pozitiv cu coronavirus și acum este în izolare. Asta înseamnă că este nevoie de alt primar. Numai că povestea e puțin mai întortocheată decât pare la prima revedere.

Slobozia, orașul din România cu ghinion la primari

Primarul interimar Gabriel Mușat a primit vestea cea rea: pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2. Odată cu vestea a venit, însă, și izolarea la domiciliu a oficialului ialomițean, potrivit presei locale. Așa că, atribuțiile trebuie să treacă automat la vice-primar. Numai că acesta, pe numele său Rudolf Gradea, a fost și el confirmat cu virusul din China, așa că a trebuit să fie găsită altă soluție.

Din cauza situației, a fost convocată o sedință ad-hoc a Consiliului Local Slobozia pentru a delega atribuţiile de primar unuia dintre consilierii locali. Partidul Social Democrat (PSD) l-a propus pe Sorin Brânză, dar pentru că lupta politică este în floare, consilierii locali Partidului Național Liberal (PNL) au decis boicotarea şedinţei, refuzând astfel să susţină un astfel de demers. Așa că primarul care trebuia să fie ales, o simplă formalitate, de fapt, având în vedere că vin alegerile, a fost dat jos înainte să fie pus. Nu s-a îndeplinit cvorumul și votul nu a fost posibil, sedința fiind suspendată.

Slobozia fara primar. Cum ajunge secretarul edil-sef
Slobozia fara primar. Cum ajunge secretarul edil-sef

Legea spune că într-o astfel de situaţie, atribuţiile de primar îi revin secretarului Primăriei Slobozia, mai exact Valentin Tudoran. Pentru numirea lui Tudoran este nevoie însă de un aviz favorabil din partea Prefecturii Ialomiţa. Oficialii Primăriei Slobozia au făcut deja demersuri în acest sens către Prefectură. 

Primarul ales a schimbat partidele

”Așteptăm cu toții decizia pe care o va lua Prefectura Ialomița. În cazul în care propunerea făcută este respinsă, este necesar să organizăm o altă ședință a Consiliului Local. Totuși, aceste aspecte trebuie lămurite cât mai repede, pentru că astfel există riscul blocării activității instituției… Nu se vor mai putea face plăți, nu se vor mai putea demara investiții!”, a explicat Valentin Tudoran, secretarul Primăriei Slobozia.

Vina pentru situația în care se găsește instituția ialomițeană aparține în mare parte primarului ales, Adrian Mocionoiu, care a condus instituția în ultimii patru ani. El și-a încheiat mai devreme mandatul pentru că a decis să părăsească PSD pentru Pro România, iar acest lucru a dus automat la pierderea mandatului.