Oraşul din România care nu are lumină noaptea. Aşa face primăria economie la curent

Iancu Andreea, Ana Ionescu 12.02.2022, 18:18
Oraşul din România care nu are lumină noaptea. Aşa face primăria economie la curent

Creșterea cheltuielilor cu facturile pentru utilități din ultimele luni au determinat reprezentanții unei primării din țara noastră să ia o decizie neașteptată, prin care încearcă să facă economie. Astfel, orașul din România nu ar lumină noaptea, pentru a putea să reducă sumele cheltuite pentru curent.

Care este orașul din România care nu are lumină noaptea

Românii se confruntă cu o situație dificilă din punct de vedere financiar, după ce cheltuielile cu utilitățile au devenit greu de suportat pentru buzunarul cetățenilor. În acest context, autoritățile dintr-o localitatea din țara noastră au hotărât să reducă programul de iluminat public, în urma creșterii considerabile a facturilor la electricitate. Astfel, cetățenii din orașul din România care nu are lumină noaptea fac economie.

Primarul orașului Flămânzi, din județul Botoșani a fost nevoit să stabilească un program de iluminat public special, ca urmare a creșterii facturilor la curent din ultima perioadă. Dan Oloeriu a adoptat această măsură după ce cheltuielile la energie electrică au crescut până la de patru ori. Astfel, locuitorii orașului nu mai beneficiază de iluminatul stradal în intervalul orar 23:00 și 4:00.

Orașul din România care nu are lumină noaptea
Locuitorii din Flămânzi, fără iluminat stradal

Facturile la curent, de patru ori mai mari: „Situația este gravă”

În luna decembrie 2021, administrația publică din Flămânzi a primit o factură la energie electrică în valoare de 59.000 de lei, potrivit primarului, de patru ori mai mare decât în luna ianuarie a anului trecut, când cheltuielile pentru curent au fost de 14.000 de lei.

„Situaţia este gravă, pentru că această creştere este teribil de mare. În ritmul acesta nu avem nicio şansă să mai facem şi altceva, adică să mai facem şi investiţii. Noi ne-am prins o anumită sumă de bani în buget, dar, când am văzut facturile venite, am tras concluzia că trebuie să facem rectificări serioase ca să acoperim”, a afirmat Oloeriu, potrivit Agerpres.

Totodată, costurile de administrare a orașului sunt oricum unele ridicate, având în vedere că, pe lângă facturile la energie electrică pentru iluminatul public, Primăria din Flămânzi trebuie să se ocupe de plata facturilor la curent pentru toate unitățile publice din subordinea sa.

Dincolo de decizia de a oferi lumină pe străzi cu rația, primarul din Flămânzi are în plan să găsească noi soluții pentru producerea energiei electrice. Pentru a evita facturile mari, oficialul român se gândește la soluții alternative pentru curent. Astfel, primarul Oloeriu ia în calcul inclusiv construirea unui parc de panouri fotovoltaice pe o suprafață de zece hectare, astfel încât orașul pe care îl administrează să se poată debarasa de costurile uriașe la energie electrică.

Ce s-a întâmplat cu celebra trupă Trident?
Urmăriți Impact.ro și pe
Iancu Andreea
Redactor online din 2013 și absolventă a UNIBUC, Facultatea de Litere, Specializarea Studii Europene. De asemenea, absolventă a cursurilor de Master din cadrul SNSPA, Facultatea de Comunicare și...