Obiectele din casă care consumă 50% din curent. Ce trebuie neapărat să faci ca să scazi factura la energie

Stan Filon 02.02.2022, 15:53
Obiectele din casă care consumă 50% din curent. Ce trebuie neapărat să faci ca să scazi factura la energie

Prețul electricității a crescut foarte mult în ultimele luni, așa că românii se uită mult mai atent acum la facturile lunare. Pentru a le ține cât de cât în frâu, aceștia trebuie să știe exact care sunt cei mai mari consumatori de electricitate din casă. Cu toții avem acum în casă un televizor, un frigider sau o mașină de spălat, însă trebuie să știți exact cât plătiți lunar pentru fiecare aparat pe care îl dețineți.

Iată care sunt obiectele din casă care consumă 50% din curent

Cu facturile care cresc parcă de la o lună la alta, românii au ajuns să se uite mult mai atent la consumul lunar. Mulți încearcă din răsputeri să reducă consumul de electricitate, mai ales pe perioada iernii, când avem un alt inamic care ne pândește lună de lună, și anume factura la gaz, care este și mai mare. Așadar, trebuie să știm care sunt principalii consumatori de electricitate din gospodăria noastră, pentru a reduce pe cât posibil consumul. Iată topul celor mai mari consumatori de curent:

Mașina de spălat

Pe locul 1 regăsim mașina de spălat. A devenit un electrocasnic nelipsit din casa oricărui român și îl apreciem la adevărata sa valoare doar atunci când se strică și suntem nevoiți să spălăm manual pentru câteva zile. Pe lângă faptul că trebuie să protejăm cât mai mult mașina de spălat, trebuie să știm și exact cât consumă aceasta. Specialiștii spun că o mașină de spălat cu o capacitate de 5 kilograme, la o spălare cu încărcare maximă, la 60 de grade și un ciclu de 60 de minute consumă la 0,85 kWh. Mai exact, plătim câte 51 de bani la fiecare spălare!

Obiectele din casa ta care consuma cel mai mult curent electric
Obiectele din casa ta care consuma cel mai mult curent electric

Combina frigorifică

Pe locul 2 regăsim în top frigiderul sau combina frigorifică. Nici acest electrocasnic nu mai lipsește din casele românilor, fiind vital, mai ales pe timp de vară. Frigiderul ne ajută să nu mai aruncăm atâta mâncare, mai ales pe vremurile acestea, când alimentele se scumpesc și ele de la o zi, la alta.

Așadar, și de acesta trebuie să avem grijă, dar trebuie să știm și cât consumă. Un model standard, cu o capacitate totala de 330 de litri, certificat A+ consumă 281 kWh/an. La un calcul sumar, aflăm că acesta consumă curent electric de aproximativ 45 de bani în fiecare zi, adică un total de 14 lei pe lună.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]

Televizorul

Televizorul a devenit principala sursă de distracție pentru multe familii din România. Fie că urmărim știrile sau serialele noastre preferate, televizorul funcționează multe ore pe zi. Trebuie să știți că și acesta consumă destul de mult curent. În doar patru ore, televizorul ne scoate din buzunar aproximativ 10 bani.

Cât consumă laptopul

Pe tinp de pandemie, mulți români au avut posibilitatea să lucreze de acasă, de pe propriile lor laptopuri. Trebuie să știm cât consumă și acestea, într-o zi de muncă obișnuită. Folosirea PC-ului sau a laptopului ne costă 36 de bani la fiecare 4 ore. Dacă este să luăm în calcul o zi cu normă întreagă, atunci vom plăti peste 20 de lei pe lună, doar pentru a folosi laptopul.

Iată câteva sfaturi pentru a avea o factură de electricitate mai mică:

  • Cea mai mare economie la factura pentru electricitate și gaze se poate face prin izolarea termică a locuinței
  • Folosește cât poți de mult lumina naturalăși aprinde becul doar atunci când trbuie
  • Stinge toate becurile înainte de a pleca de acasă
  • Schimbă toate becurile incandescente cu unele economice
  • Instalați în afara casei un bec cu senzor de mișcare
  • Vezi cât consumă electrocasnicele. Cele A+ consumă cel mai puțin, pe când cele G consumă cel mai mult
  • Utilizează mașina de spălat doar atunci când s-au strâns suficient de multe haine
  • O maşină de spălat îşi reduce consumul de electricitate cu o treime dacă se foloseşte un program de spălare la 40 grade C în loc de 60 grade C
  • Stoarcerea rufelor prin centrifugare în maşina de spălat este mai economică la viteze mai mari de rotaţie
  • Utilizează uscătorul de rufe doar atunci când este absolută nevoie, deoarece este un mare consumator de energie electrică
  • Poziţionaţi frigiderul departe de o sursă de căldură întrucât acesta poate consuma aproape dublu dacă stă aproape de calorifer sau aragaz.
  • Dezgheţaţi congelatorul frigiderului în mod regulat deoarece acesta poate consuma până la 30% mai multă energie dacă în el se adună gheaţă
  • Vara, deschiderea frecventă a ușii frigiderului înseamnă că motorul său trebuie să consume mai multă energie pentru a aduce temperatura la nivelul stabilit
  • Setarea frigiderului la o temperatură foarte joasă nu face decât să îl solicite și mai mult fără să facă legumele din interior mai proaspete
  • Scoate din priză aparatele consumatoare de curent în caz de neutilizare
  • Tableta, telefoanele mobile și laptopul consumă curent chiar și după ce bateriile sunt încărcate. Așa că nu uita să scoți încărcătoarele din priza după ce acestea sunt încărcate.
  • Setează aerul condiționat pe poziția economic.
Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...