Norul toxic provocat de vulcanul din La Palma ajunge în România. Ce trebuie să facem pentru a ne proteja

Badea Violeta, Ozana Mazilu 26.09.2021, 10:16
Norul toxic provocat de vulcanul din La Palma ajunge în România. Ce trebuie să facem pentru a ne proteja

Vești alarmante pentru români. Un nor de poluanți generat de vulcanul din La Palma va ajunge în țara noastră duminică, 26 septembrie. Acesta va pătrunde prin zona de vest, mai exact pe la Timișoară, și treptat se va extinde în toată țara. Iată ce trebuie să facem pentru a ne proteja.

Norul de poluanți generat de vulcanul din La Palma se îndreaptă spre România

Situație îngrijorătoare pentru România. Zilele trecute, vulcanul Cumbre Vieja de pe insula La Palma din arhipelagul Canare a expulzat lavă în atmosferă în urma unor explozii puternice. Cenușa toxică a acoperit zona învecinată și acum se îndreaptă și către țara noastră.

Şuvoaiele de lavă neagră au făcut prăpăd în zonele din jur. Încet și sigur, acestea au distrus tot ceea ce le-a ieşit în cale. Sute de case, şcoli şi plantaţii de pomi fructiferi au fost carbonizate.

În cursul zilei de astăzi, 26 septembrie, România va fi acoperită de norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă, conform Digi24. Profesorul Facultății de Fizică, Silviu Gurlui, a precizat că o foarte mare cantitate de dioxid de sulf va ajunge în Europa, inclusiv în țara noastră.

Vulcanul Cumbre Vieja de pe insula La Palma
Vulcanul Cumbre Vieja de pe insula La Palma

Cum trebuie să procedăm pentru a ne proteja

Cum ne afectează mai exact această substanță? Ei bine, specialistul a explicat că dioxidul de sulf aduce poluare, o potenţială răcire a solului şi compuşi chimici secundari (acizi, sulfaţi, etc) care sunt aduşi la sol prin precipitare, precipitaţii şi influenţează concentraţia ozonului.

„Modelele sunt în evoluţie. Acum, pare că norul de dioxid de sulf intră în România, prin vest, pe la Timişoara şi se va întinde peste toată ţară până luni seară, dacă nu apar alte evoluţii. Aşadar, timp de două zile ar putea fi deasupra ţării. România poate fi sub norul de particule şi compuşi chimici rezultaţi din acea zonă.

Aceste efect e posibil să fie mult mai important pe termen lung prin procesele care au loc la înălţimi foarte mari în timp, pot apărea compuşi chimici secundari şi de modificare măcar locală a acestor proprietăţi legate de aerosolii din atmosferă la înălţimi foarte mari, care produc efecte pe termen lung legate de climă”, a preecizat Silviu Gurlui pentru sursa de mai sus.

Este recomandat ca persoanele care ies afară, mai ales în zona de vest, să poarte mască, fiindcă există condiţii pentru o poluare mai mare, a explicat profesorul de fizică.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...