Orașul cel mai curat din România. Nimeni nu ar fi putut să ghicească

Stan Filon 01.06.2023, 15:41

Mulți români se întreabă care este cel mai curat oraș din țară. Ei bine, răspunsul a venit acum, după un studiu îndelungat. Mulți spun că nu este o surpriză, ținând cont de faptul că orașul acesta este o așezare foarte veche, cunoscută pentru o perioadă ca fiind chiar meridianul zero!

Orașul cel mai curat din România

Orașul Oradea se are că este cel mai curat oraș din România. Cel puțin așa reiese din studiu făcut de storia.ro, realizat în colaborare cu agenția de cercetare D&D Research. Orașul Oradea nu excelează însă numai atunci când vine vorba despre curățenie. Orașul Oradea, atestat pentru prima dată în urmă cu mai bine de 900 de ani, cu denumirea sa latinească Varadinum, este cel mai important oraș din regiunea istorică Crișana. A fost privilegiat de poziția geografică, relieful și condițiile climaterice.

Oradea este de asemena pe primul loc pe lista celor mai bune orașe în ceea ce privește costul general al vieţii – accesul la instituţiile de sănătate publică, calitatea mediului înconjurător, curăţenia şi zgomotul din mediul urban, spaţiile verzi, situaţia transportului public sau accesul la instituţiile educaţionale. Peste toate acestea, tot orașul Oradea se pare că este și cel mai sigur oraș din România.

Orasul cel mai curat din Romania
Orasul cel mai curat din Romania

Primul observator astronomic din Europa, la Oradea

În Oradea, cartierele votate de către locuitorii lor ca fiind cele mai curate sunt Cantemir, Iosia și Dacia. Pe ultimele poziții se clasează Episcopia Bihorului, Centura și Calea Clujului. Orașul este unul dintre importantele centre economice, sociale şi culturale din nord-vestul României, păstrându-şi aceste caracteristici de-a lungul istoriei. A fost dintotdeauna unul dintre cele mai prospere orașe ale României, dispunând de o rețea de instituții și servicii de interes public general: transport, proiectare, construcții, instalații, turism, activitate hotelieră, import-export. Peste 26 de bănci își oferă serviciile orădenilor.

Oradea și-a dezvoltat puternic turismul, în ultimii ani, fiind amintit în anul 2022 printre „cele mai bune destinații de vacanță europene”. Orașul se mândrește și cu deținerea singurului patrimoniu arhitectural Art Nouveau din România.

Tot Oradea adăpostește cea mai mare biserică baptistă din Europa și este gazda singurei universități creștine evanghelice atât din România, cât și din Europa. Lângă oraș se află cea mai mare stațiune balneară, Băile Felix, o biserică unică în Europa, Biserica cu Lună (cu o sferă ce se rotește după mișcările Lunii) și Craterul de la Betfia. La Oradea a luat naştere şi primul observator astronomic din Europa. În perioada cuprinsă între anii 1464-1667, Meridianul Zero a fost la Oradea, undeva lângă Clădirea Palatului Episcopal din acele vremuri.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...