Orașele din lume care te ajută să rămâi sănătos la cap: doar aici faci performanță și ești fericit

Gabriel Peneș 30.06.2023, 13:32
Orașele din lume care te ajută să rămâi sănătos la cap: doar aici faci performanță și ești fericit

Dacă te bate gândul să te muți din România, poate că ar fi bine să afli care sunt orașele din lume unde ai putea fi cel mai fericit. Iar dacă vei lua în considerare topul realizat recent de Forbes Work-Life Balance Index, este foarte posibil să te îndrepți cu gândul și privirea mai ales către nordul Europei.

Orașele din lume care te ajută să rămâi sănătos la cap

Ai vrea să schimbi ceva în viața ta? Simți că nu poți fi fericit în România și ai vrea să te muți în altă țară? Atunci ar fi indicat să afli rezultatele clasamentului Forbes Work-Life Balance Index.

Acesta indică Top 10 al celor mai bune orașe din lume în care să trăiești pentru a avea un echilibru mai bun între viața privată și cea profesională, conform economedia.ro.

Forbes a analizat 128 de orașe mari din întreaga lume, acordând fiecăruia un punctaj de la 100, cu cât scorul este mai mare, cu atât mai bun este echilibrul dintre viața profesională și cea privată.

Studiul Forbes a clasificat orașele în funcție de 10 factori diferiți, printre care fericirea, egalitatea de gen, media orelor de lucru, concediul anual minim legal și orele de soare.

Primele locuri ale topului sunt ocupate de trei capitale scandinave: Copenhaga (Danemarca), Helsinki, (Finlanda) și Stockholm, (Suedia). De altfel, Copenhaga s-a clasat pe locul 2 – după Viena – și în topul celor mai bune orașe de locuit din lume, realizat de Economist Intelligence Unit(EIU) prin compararea condițiilor de viață din 173 de orașe ale lumii.

Orașele din lume care te ajută să rămâi sănătos la cap: doar aici faci performanță și ești fericit
Copenhaga, capitala Danemarcei, este cel mai bun oraș din lume în privința șanselor de a fi fericit

Doar aici faci performanță și ești fericit

Zona Scandinaviei domină clar topul 10 realizat de Forbes, cu 5 orașe dintre cele zece. În plus, 9 dintre localitățile de pe primele 10 poziții sunt din Europa, una singură aparținând unui alt continent, Auckland, din Noua Zeelandă.

Dar iată cum se prezintă Top 10 al orașelor cu cel mai bun echilibru între viața privată și cea profesională.

1. Copenhaga, Danemarca
Copenhaga se află în fruntea listei orașelor cu cel mai bun echilibru între viața profesională și cea privată. Capitala daneză a primit punctaje ridicate la mai multe aspecte legate de stilul de viață, inclusiv faptul că este al doilea cel mai fericit oraș din lume și orașul cel mai bine clasat în ceea ce privește egalitatea de gen, conform Indexului inegalității de gen.

Danemarca este, de asemenea, renumită pentru orele de lucru flexibile, un concediu anual de minimum cinci săptămâni, o rată scăzută a șomajului (2,4%) și un concediu parental de 52 de săptămâni pentru ambii părinți.

2. Helsinki, Finlanda
Helsinki ocupă locul al doilea în topul celor mai bune orașe în care să trăiești și să muncești, datorită accentului pus pe comunitate și pe un stil de viață sănătos, lucruri care au contribuit la faptul că Finlanda a ocupat primul loc în clasamentul World Happiness Index.

Companiile din Helsinki oferă 320 de zile lucrătoare combinate de concediu pentru creșterea copilului, până la cinci săptămâni de concediu anual și aranjamente de lucru flexibile, inclusiv opțiuni de lucru la distanță, respectând politicile sociale din Finlanda.

3. Stockholm, Suedia
Angajații cu normă întreagă din Stockholm primesc un minim de 25 de zile de concediu anual, ceea ce oferă timp liber suficient. Modalitățile de lucru flexibile sunt predominante, aproape jumătate (46%) dintre locurile de muncă anunță opțiuni de lucru hibride sau la distanță.

În plus, angajatorii oferă politici generoase de concediu parental, părinții având dreptul la până la 480 de zile de concediu plătit și fiecare părinte având la dispoziție 240 de zile.

4. Oslo, Norvegia
În ciuda faptului că este un oraș scump, standardele ridicate de viață și salariile mari din Oslo îl fac unul dintre cele mai bune orașe în care să lucrezi și să trăiești.

Multe companii din Oslo oferă un program de lucru flexibil, permițându-le angajaților să gestioneze programul de lucru și cel personal.

5. Auckland, Noua Zeelandă
Auckland este singurul oraș non-european care se clasează printre primele 10 în clasamentul Work-Life Balance Index. Angajații din cel mai mare oraș din Noua Zeelandă au dreptul la o săptămână de lucru de 26,3 ore în medie, la patru săptămâni de concediu plătit și la 11 zile de sărbători legale pe an.

Economia în creștere a orașului Auckland oferă oportunități ample de angajare în mai multe sectoare, cu o rată scăzută a șomajului (3,2%).

6. Göteborg, Suedia
A lucra și a locui în Göteborg înseamnă o atenție deosebită acordată bunăstării angajaților; lucrătorii au la dispoziție 25 de zile de concediu anual și aranjamente de lucru flexibile, 42% dintre locurile de muncă vacante anunțând opțiuni de lucru la distanță sau hibride.

7. Reykjavik, Islanda
Datorită accentului pus de guvernul islandez pe un echilibru sănătos între viața profesională și cea privată, multe companii din capitală au adoptat modalități de lucru flexibile, cu 46% dintre locurile de muncă la distanță și hibride anunțate. În plus, angajații au dreptul la 24 de zile de concediu anual și 12 sărbători legale.

8. Viena, Austria
Datorită gamei sale extinse de spații verzi și a asistenței medicale și educației gratuite, Viena, capitala Austriei, este un loc ideal pentru a trăi pentru un echilibru mai bun între viața profesională și cea privată.

Rata șomajului în oraș este de doar 2,3%, iar angajații tind să beneficieze în medie de cinci săptămâni de concediu anual.

9. Edinburgh, Scoția
Edinburgh este primul oraș din Marea Britanie care se clasează în top 10 în ceea ce privește echilibrul dintre viața profesională și cea privată. Capitala scoțiană oferă o politică generoasă de concediu anual de 28 de zile și o politică de concediu de maternitate de minimum 39 de săptămâni de salariu.

10. Belfast, Irlanda de Nord
Belfast, capitala Irlandei de Nord, oferă un cost de trai scăzut și un raport scăzut între prețul proprietăților și venituri, în comparație cu alte orașe mari din Marea Britanie. Companiile din oraș oferă, în plus, politici generoase de concediu de maternitate.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....