Ora de iarnă. Ce efecte aduce ultimul weekend din octombrie asupra organismului

Diana Radu 25.10.2019, 12:24
Ora de iarnă. Ce efecte aduce ultimul weekend din octombrie asupra organismului

Așa cum ne-am obișnuit deja în ultimul sfârșit de săptămână din luna octombrie, adică în noaptea dintre 29 și 30, ceasul se dă înapoi cu o oră. Însă, pe lângă faptul că această schimbare vine cu avantajul unei somn mai lung în noaptea cu pricina, poate avea și un impact semnificativ asupra organismului tău. Iată cum te poate afecta ora de iarnă.

Organismul nostru este supus oricum unei serii de schimbări precum: acomodarea cu sezonul rece și cu temperatura, iar acum are de înfruntat o nouă provocare: ora de iarnă.

Ce schimbări se produc în organismul tău odată cu trecrea la ora de iarnă

Ora de iarna iti va pune organismul la incercare
Ora de iarna iti va pune organismul la incercare

Această perioadă de tranziție poate avea nenumărate efecte asupra organismului tău, de la o dispoziție generală proastă, până la oboseală accentuată, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, stres, lipsă de energie, dureri de cap sau dereglări hormonale. Iar schimbarea orei, nu va face decât să accentueze aceste probleme, asta pentru că ritmul nostru biologic este schimbat iar organismul are nevoie de o perioadă pentru a se acomoda cu toate aceste schimbări.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare,de maximum  o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt”, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Sfaturile nutriționiștilor pentru a face față cu brio acestor schimbări care îți pot afecta puternic organismul

Pentru a depăşi aceste stări, nutriţioniştii recomandă odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume, cu un aport ridicat de elemente nutritive. De asemenea, aceștia recomandă, în special, fructule oleaginoase, deoarece sunt o sursă nesfârșită de vitamine și minerale. Pe lista fructelor care intră în această categorie se regăsesc: migdalele, fisticul, nucile caju şi cele braziliene, castanele, nucile sau alunele. Însă, pentru a avea un efect asupra organismului acestea trebuie consumate în forma sa naturală.

[rssfeed id='1609318597' template='list' posts=2]
Fructe oleaginoase te ajuta sa faci fata cu brio schimbarii fusului orar
Fructe oleaginoase te ajuta sa faci fata cu brio schimbarii fusului orar

”Fructele oleaginoase sunt surse bogate de vitamine şi minerale, ce asigură un nivel crescut de energie al organismului. Acestea conţin uleiuri şi grăsimi sănătoase şi au un aport nutritiv extraordinar,de aceea sunt un aliment ideal în această perioadă a anului. Eventualele stări de iritabilitate şi de oboseală generate de schimbarea orei pot fi diminuate datorită conţinutului ridicat de magneziu pe care oleaginoasele îl conţin”, a mai spus dr. Corina Zugravu.

De asemenea, nutriționiștii mai recomandă și consumul vitaminei C, care poate fi obținută din kiwi sau din ardeiul gras roșu. Vitamina C are capacitatea de a reda organismului energia de care are nevoie pe durata întregii zile. În plus, întărește sistemul imunitar și ajută la absorția fierului. Așa că cel mai bun aliat al organismului împotriva sezonului rece este vitamina C care te ajută să ții la distanță răcelile, combate oboseala, stresul, depresia, insomnia și îți oferă energia necesară.

Urmăriți Impact.ro și pe