Când este echinocțiul de toamnă 2022. Pe ce dată începe și cum ne influențează acest eveniment astronomic

Emanuela Pană 16.09.2022, 13:13
Când este echinocțiul de toamnă 2022. Pe ce dată începe și cum ne influențează acest eveniment astronomic

Când este echinocțiul de toamnă 2022 sau începutul toamnei astronomice. Echinocțiul de toamnă reprezintă începutul toamnei din punct de vedere astrologic și are loc atunci când ziua este egală cu noaptea în orice loc de pe Pământ. După echinocțiul de toamnă, ziua devine mai scurtă, iar noaptea mai lungă, până la solstițiul de iarnă. Află în continuare data la care are loc echinocțiul de toamnă 2022 și cum ne influențează acest eveniment astronomic.

Când este echinocțiul de toamnă 2022

Echinocțiul de toamnă are loc de două ori pe an: prima dată atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică, iar cel de-al doilea atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Momentul în care ziua și noaptea devin egale

Din punct de vedere etimologic, „echinocțiu“ derivă din cuvântul francez „équinoxe“, care la rândul său provine din latinescul „aequinoctium“, format din „aequus“ – „egal“ şi „nox“, „noctis“ – „noapte“. Astfel, „echinocțiul“ reprezintă momentul în care ziua și noaptea devin egale.

Echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul verii astronomice și ziua în care începe sezonul de toamnă în emisfera nordică. Acesta nu are loc mereu la aceeași dată, motivul fiind acela că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Începând cu momentul în care a fost introdus calendarul gregorian, în 1582, echinocțiul de toamnă a picat pe 21, 22, 23 sau 24 septembrie, însă cel mai frecvent s-a produs pe 22 sau 23 septembrie.

Când are loc echinocțiul de tomnă, longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, aflându-se deci în dreptul ecuatorului ceresc. Astfel, Soarele răsare și apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind egală cu cea a nopților. La fel ca la echinocțiul de toamnă și în cazul echinocțiului de primăvară ziua este egală cu noapte în orice punct de pe pământ.

În 2022, echinocțiul de toamnă va avea loc pe 23 septembrie, la ora 4:04, ora României. Începând din acest moment, zilele devin din ce în ce mai scurte, iar nopțile din ce în ce mai lungi, până la solstițiul de iarnă, care va avea loc miercuri, 21 decembrie 2022.

Potrivit tradiției populare, după cum va fi timpul în această zi, tot așa va fi și anul care vine. Dacă plouă dimineața, primăvara va fi ploioasă; dacă este soare la amiază, înseamnă că anul va fi unul bun; dacă pluă, anul va fi ploios; dacă e soare, anul va fi secetos. Totodată, vremea posomorâtă înseamnă tomană rea, iar tunelete anunță toamnă lungă. Se mai crede, de asemenea, că stadiul viermelui din gogoașa de stejar va prezice dacă anul va fi sec sau mănos.

Echinocțiul de toamnă, tradiții și obiceiuri

Echinocțiul de toamnă 2022 vine cu o serie de obiceiuri, tradiții și superstiții la români, dintre care cele mai importante sunt:

 • Potrivit tradiției populare, echinocțiul de toamnă marchează sfârșitul muncii agricole, iar sătenii duc din roadele pământului la biserică pentru a fi sfințite de către preot, Se crede că fructele și legumele sfințite pot vindeca orice rană fizică și orice durere sufletească;
 • Se crede că în ziua de echinocțiu florile sunt supărate şi plâng, iar ca să rămână frumoase şi sănătoase pe toată durata iernii, trebuie unse cu mir sfinţit de la o mănăstire;
 • Gospodarii care respectă tradiția obișnuiesc să prepare în această zi primul must din strugurii proaspăt culeși;
 • În această zi, considerată magică, se bat nucii și se scutură merele și gutuile. Se spune că ultimele fructe rămase în pom nu trebuie culese, ele fiind pentru Mama Natură;
 • Tradiția mai spune că echinocțiul de toamnă reprezintă un moment oportun pentru a ne face planuri și pentru a ne regenera, precum natura.

Echinocțiul de toamnă 2022 vine și cu o serie de interdicții, despre care poți afla mai multe AICI.

Când este echinocțiul de toamnă 2022 și cum ne influențează

Toamna este un anotimp al recoltelor, care celebrează abundența, viața tihnită și îmbelșugată, în general. Pentru mulți dintre noi, toamna este un anotimp ideal. Totuși, odată cu instalarea toamnei, poate apărea, în anumite cazuri, astenia de toamnă cu următoarele simptome asociate: depresie, anxietate, schimbări ale stării de spirit, tulburări de somn, letargie sau probleme de ordin social. Astenia de toamnă se manifestă și prin stare de oboseală și lipsă de energie.

Cand este echinoctiul de toamna 2022
Cum ne influenteaza echinoctiul de toamna

Psihologii consideră că „vinovată“ de această stare, care ar putea ține până la câteva săptămâni, este tomna, venirea ei. La rândul lor, medicii specialiști nu au identificat cauza exactă a asteniei de toamnă, însă se crede că ar avea legătură cu aportul scazut de lumină naturală.

Odată cu echinocțiul de toamnă, energia planetei se schimbă și ea. Balanța aduce un tip de energie ideal pentru manifestare, gândire și meditație. Vorbim despre o energie de factură pozitivă. Potrivit astrologilor, zilele care se vor scurge până la instalarea iernii astronomice reprezintă ocazia ideală pentru a aduce echilibrul în toate aspectele vieții noastre. Toamna este un timp al deciziei și angajamentului, dar și al destinderii și al vieții tihnite.

Evenimente astronomice în 2022

 • Echinocțiul de primăvară – 20 martie, ora 17:33;
 • Solstițiul de vară – 21 iunie, ora 12:14;
 • Echinocțiul de toamnă – 23 septembrie, ora 4:04;
 • Solstițiul de iarnă – 21 decembrie, ora 23:48.

Echinocțiul de toamnă în următorii ani

 • 2023 – 23 septembrie, ora 9:50;
 • 2024 – 22 septembrie, ora 15:44:
 • 2025 – 22 septembrie, ora 21:19;
 • 2026 – 23 septembrie, ora 3:05;
 • 2027 – 23 septembrie, ora 9:02;
 • 2028 – 22 septembrie, ora 14:45.
Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Emanuela Pană
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, Emanuela Pană s-a alăturat echipei Impact în anul 2020, din dorința de a fi...