Ora de iarnă 2021. De când nu se mai schimbă ora. Decizia luată de România în legătură cu asta

Badea Violeta 28.10.2021, 07:56
Ora de iarnă 2021. De când nu se mai schimbă ora. Decizia luată de România în legătură cu asta

În urmă cu doi ani, Comisia Europeană a propus renunțarea la ora de iarnă. Iată ce decizie a luat România în acest sens. Află de când nu se mai schimbă ora!

Ce se întâmplă cu ora de iarnă în România

În luna martie a anului 2019, Parlamentul European a votat pentru a se renunța la ora de vară, la nivelul Uniunii Europene. Măsura ar trebui să se aplice anul acesta. Astfel, țările care au decis să rămână la ora de vară au făcut o ultimă schimbare în ultimul weekend din luna martie 2021.

În schimb, statele care au ales să rămână la ora de iarnă ar urma să facă modificarea în ultima duminică din luna octombrie a acestui an. Momentan, țara noastră nu s-a hotărât dacă alege să rămână la ora de iarnă sau la cea de vară.

Așadar, românii vor proceda la fel ca și în ceilalți ani. Astfel, ceasurile vor trebui date înapoi cu o oră în ultimul weekend din luna aceasta. Concret, ora 4:00 va deveni ora 3:00 în noaptea de 30 spre 31 octombrie.

Ce se intampla cu ora de iarna in Romania
Ce se intampla cu ora de iarna in Romania

Ne vom odihni mai mult

Ar putea fi ultima oară când țara noastră trece la ora de iarnă, dar nu a fost întocmită o lege în acest sens. Până se va lua o decizie, românii au motive de bucurie, fiindcă se vor odihni mai mult. În plus, ziua de 31  octombrie devine cea mai lungă zi din an, având nu mai puțin de 25 de ore.

Trecerea la ora de vară şi de iarnă presupune modificarea ceasurilor cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă. Atunci când trecem la ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră, astfel ora 3.00 devine ora 4.00. În schimb, trecerea la ora de iarnă se face invers. Astfel, ora 4.00 devine ora 3.00.

Prin introducerea orei de vară s-a dorit creșterea numărului de ore în care oamenii beneficiază de lumina naturală a Soarelui. Această măsură a fost extrem de eficientă pentru persoanele care se ocupau cu agricultura. În perioada orei de iarnă, diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de două ore, față de trei ore la ora de vară.

Amintim că modificarea orei de iarnă 2021 se face după echinocțiul de toamnă, care are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă a avut loc pe data de 22 septembrie și a marcat și sfârșitul anotimpului de vară. Acela a fost și momentul în care ziua a fost egală cu noaptea.

Urmăriți Impact.ro și pe
Badea Violeta
  Este redactor Impact.ro, acest site reușind să îi redea satisfacția reală a unei pasiuni și a unui loc de muncă în acealași timp. Violeta a terminat Facultatea de Jurnalism și...