Opinii. Proștii conducători ai unor țări sunt aleși de cetățenii care nu votează

Dan Mlădinoiu 05.12.2020, 14:30
Opinii. Proștii conducători ai unor țări sunt aleși de cetățenii care nu votează

Mâine, România reintră în pătrarul ei de astru singuratic al latinității care își proiectează viitorul democratic într-o împrejmuitoare galaxie de sorginte slavonă. Faptul electoral ce stă să vină este de fapt o teză și va cântări greu la media de dezvoltare a următorilor patru ani. Este un act constatativ, demonstrat, măcar dacă ne gândim la piesele jucate în ultimele trei decenii pe scena politică.

Depinde de fiecare dintre noi din ce material fi-va construită cărămida din zidul edificiului pe care îl vom lăsa posterității: granit sau argilă. Resorturile cerebrale proprii celor ce vor vota sau nu, sunt, firește, diferite. Unii vor da curs exercițiilor de seducție ale formațiunilor combatante, alții n-au în gând decât “logica” refractară a convingerii lui “nu mă interesează, toți sunt la fel de hoți”. Mai există mulțimea celor care văd doar cât înțeleg și colectivitatea fidelă lehamitei.

Nu cunosc ponderea românilor a “căror soartă atârnă de faptul că în casa părinților lor a fost sau nu o bibliotecă”, așa cum scria cândva jurnalistul și pedagogul Edmondo De Amicis. Votul este termometrul, instrumentul de luat  temperatura unei societăți. În funcție de gradațiile la care ajunge argintul viu se prescriu ori nu leacurile.

Un lucru este limpede. Reflexele de subordonare – cu care s-a obișnuit românul în comunismul clasic și cel postdecembrist – mentalitatea subalternă trebuie să dispară. Acele platitudini “solemne” vreme de multe zeci de ani altoite pe stejarul românesc sunt desuete, caduce.

Toți politicienii de azi, vechi sau noi, își iubesc cu infirmitate țara. Atât pot. Realitatea ne indică fără marjă de eroare că nu mai avem genii, ci mutanți, pervertiții din ’47 încoace, de când s-a abătut peste România crivățul cu certificat de naștere în taigaua siberiană. De aceea, disidentul rus, Alexandr Soljenițîn, a emis adevărul: “Nu pot să te fac bine cu sănătatea mea”.

Într-o inerție de bun mers înainte, e timpul să ne scumpim prețul și să fim convinși că tot ce vrem să facem, putem să facem, dacă facem. Cei ce nu vor veni mâine la urne fac parte din distribuția “Zmeurei de Aur” a ultimelor categorii expuse mai sus. Le este frică de bine, sunt fabricați din două soluții care nu se lipesc.

Cei peste 30 de ani scurși în clepsidra întoarsă istoric în ’90 nu sunt mulți, dar nici puțini. Marchează o maturitate relativă a dumiririi, după ce a traversat, tot variabil, evoluția și devenirea. Avem nevoie de conservarea libertăților proprii democrației. Toate acestea sunt la îndemâna fiecărui român. Cei ce nu înțeleg ori nu pot pricepe catârește că absența lor în cabina de vot le oferă inutilitatea culpabilă în a contesta, lamentările, resemnările, sudalmele împroșcate ulterior, scâncetele schizoide le aparțin și nu au niciun suport moral.

Poate că dacă ar asista la o imaginară înregistrare a discursului ținut în fața Congresului Statelor Unite (fieful democrației mondiale) de către al 6-lea președinte american, John Quincy Adams: “Votează întotdeauna pentru un principiu. Dacă votezi în acest fel, te poți gândi cu încântare că votul tău nu va fi niciodată pierdut”, și-ar schimba optica. Subliniez, poate, deși am rezerve.

Nimeni nu are cum să ne garanteze că printre cei trimiși de noi cu ștampila în viitorul Legislativ nu vor exista șacali parșivi, însă ne dă dreptul să le cerem socoteală atunci când vor deturna menirea pentru care le-am dat chezășia. În mod identic celor ce vor mima calitatea de parlamentar, jucând la alibi. O democrație nevoit a fi păzită nu e de dorit și nici nu cred, per ansamblu, că va fi cazul.

Ca o chintesență a importantului eveniment de duminică, găsesc cât se poate de veridice zisele criticului și editorului literar american, George Nathan: “Proștii conducători ai unor țări sunt aleși de cetățeni care nu votează”,

Așadar, vă aștept mâine pentru a vă exprima opțiunile! Cu gândul meu și fapta voastră.

Urmăriți Impact.ro și pe