Opinii. Filonul de aur al proprietăților (ne)restituite

Dan Mlădinoiu 04.11.2020, 17:34
Opinii. Filonul de aur al proprietăților (ne)restituite

Printre ticăloase găselnițe de tot genul din recuzita ocultă a celor puși cu sârguință pe devalizarea țării, cel puțin una s-a dovedit deosebit de extinsă și fructuoasă. Este vorba de domeniul restituirii proprietăților. Acele bunuri căzute victime năravului comunist în care confiscarea era la ordinea zilei.

Cum se restituie proprietățile în România. 569 de imobile nu au rapoarte de evaluare

La prima strigare, una timidă, pentru că fenomenul are amploare națională și pare infailibil, în joc se află un litigiu cu acte jonglate ori măsluite de recuperare a unui imens prejudiciu însumând peste 356 de milioane euro, pentru care Autoritatea Națională de Restituire a Proprietăților (ANRP) a acordat despăgubiri obraznic umflate în perioada 2007-2011, spațiu temporal cuprins în două guvernări: Tăriceanu- Boc.

Pentru alte 569 de imobile nu au sosit încă rapoartele de evaluare, ceea ce semnifică faptul că pierderile statului depășesc considerabil borna bănească detectată deocamdată. Potrivit G4Media, “alchimia” pietrei filosofale a recuperării totale a daunelor este împărțită între ANRP și Ministerul Finanțelor Publice.

Instituția răspunzătoare de restituiri a simțit un iz de lege în paranteză, solicitând în instanță recuperarea pierderilor în cazul a 31din cele 190 de imobile cu prețuri nerușinat umflate. De altfel, lucru cât se poate de blamabil, pentru alte 569 de clădiri nu au apărut încă documentațiile aferente, ceea ce denotă că acele peste 300 milioane euro constituie doar vârful aisbergului mafiei imobiliare.

Bunăoară, ca studiu de caz, ANRP solicită intervenția justiției în speța unui teren de 20,5 ha situat pe raza fostei comune Dudești- Cioplea, actualmente sector 3 București, supraevaluat cu 60 milioane euro de către un expert evaluator, conform DNA și ÎCCJ. Cel ce s-a bucurat de aritmetica strâmbă a despăgubirii este un afacerist din Pitești, care a primit peste 100 milioane euro pe terenul cu pricina, în 2008, cu 60 milioane mai mult decât îi era prețul corect, conform judecătorilor.

Care este filonul de aur al proprietăților nerestituite
Care este filonul de aur al proprietăților nerestituite

Fostul președinte ANRP, condamnat pentru luare de mită

În octombrie 2019, ÎCCJ i-a condamnat definitiv pe ex-președintele ANRP și pe evaluator la detenție efectivă sub acuzația de luare de mită și facilitarea afacerii oneroase prin metoda ochilor atinși de afecțiunea orbului găinilor. Piteșteanul se află pe treapta a doua a topului actualizat în 2020 a samsarilor de drepturi litigioase, care au primit peste jumătate de miliard de euro despăgubiri de la ANRP.

El a încasat și urmează să mai intre în posesie de la autoritatea menționată o sumă ce depășește 82 milioane euro. 78 le deține din perioada 2007-2011, alte 4,5 urmând a-i intra în conturi între 2019-2023. “Norocosul” personaj nu a fost urmărit penal sau trimis în judecată de DNA și nici nu are sechestru pe avere.

Din revista Capital, acesta a ridicat mai multe complexuri rezidențiale în București, printre care Domenii Apartments, Răsărit de Soare sau Quadra Place. Ar fi important de aflat de ce statul roman nu a recuperat niciun leu din colosalul prejudiciu de peste 356 de milioane euro.

De ce atâtea ministere răspunzătoate de banul public succedate ani buni pe la Palatul Victoria nu au inițiat niciun litigiu în vederea recuperării uriașei pagube? Toate sunt acuzate de către ANRP și invers. Ca la tenis, până când mingea iese în out (buzunarul cuiva) sau se oprește pentru jucătorii neînsemnați în fileu. Plasă ce seamănă leit cu gratiile de la ferestrele unor stabilimente de penitență.

În încheiere, un alt caz revoltător. Cel al fostului edificiu situat pe Kiseleff la numărul 39. Una din puținele case construite în secolul al XIX-lea, fost restaurant al Casei Regale, de o rară frumusețe, înconjurată de vile individuale, aflată în vecinătatea Casei Titulescu și a altor imobile clasate ca monumente istorice, într-o zonă de protecție “A” maximă din punct de vedere urbanistic.

Ei bine, a intrat în gaterul devastator al fărădelegilor, nepăsării și combinațiilor mafiote, până la demolarea ei în 2010. În locul bijuteriei arhitecturale urmează să răsară, cum altfel?, un bloc cu patru etaje. O cutie ca un cub între dantele dăltuite în piatră.

Cât pot fi de drepte legile într-un stat de drept? Recunosc, n-am reușit să-mi răspund.

Urmăriți Impact.ro și pe