Editorial Dan Mlădinoiu

Opinii. Dosarul 10 august, FIAT LUX!

Dan Mlădinoiu 17.04.2021, 14:51
Opinii. Dosarul 10 august, FIAT LUX!

După ce un întreg buchet de capete de acuzare atribuit șefilor hoardelor de haidăi ce s-au năpustit, în 10 august 2018, asupra protestatarilor din Piața Victoriei, printre care: abuz în serviciu, participație improprie la purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual, favorizarea făptuitorului, fals intelectual a stat la fezandat, ieri, dosarul împricinat a primit încuviințarea redeschiderii sale.

“Se îndreaptă o procedură strâmbată”

Decizia îi aparține Curții de Apel București. Reamintesc, în 2 martie anul acesta, judecătoarea Daria Miheț, de la Tribunalul București, respinsese cererea DIICOT de redeschidere a cauzei. De menționat că peste 700 de oameni au depus plângeri penale în urma agresării și a inhalării de gaze lacrimogene. Acest just demers îl are ca inițiator pe deputatul liberal, Cristian Băcanu, cel care a obținut avizele favorabile de la CSM și Consiliul Legislativ.

“Se îndreaptă o procedură strâmbată de PSDragnea în tentativa sa de aservire a justiției și se rezolvă o parte din problemele de orgnizare și funcționare a sistemului judiciar. Amintesc că PSD modificase legea, prevăzând 3 judecători în loc de 2 (cum au fost mereu în sistemul juduciar românesc). Această modificare, împreună cu lipsa acută de judecători, ar fi dus la o blocare a instanțelor”, a scris pe Facebook fostul secretar de stat în Ministerul Justiției.

Opinii. Dosarul 10 august, FIAT LUX!
Imagine de la protestul din 10 august 2018

Hotărârea le-a adus frisoane strategilor de înăbușire a protestului din 10 august 2018

Astfel, Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat proiectul de lege privind revenirea la completurile de 2 judecători. Urmează votul în plenul Camerei, apoi cel din Senat. Decizia Curții de Apel survine drept consecință a unei contestații depuse de către Ion Crăciunescu, un cetățean grav rănit în intervenția brutală a jandarmilor din acel 10 august, fiind definitivă.

În vreme ce dosarul privindu-i pe “străluciții strategi” de înăbușire a protestului pașnic din acea fatidică zi (coloneii Cucoș, Sindile, maiorul Cazan, comisarul șef de poliție Chirică) a beneficiat de clasare, iată că hotărârea de ieri le-a readus frisoane celor amintiți. Se pare că și prefectul Capitalei de la acea vreme, Speranța Clișeru, are motive de neliniște.

Ce arată CV-ul ministrului de Interne de la acea vreme

Nu știm ce efecte se vor răsfrânge sau nu asupra ministrului din vara lui 2018, Carmen Dan, persoană inteligentă, cu aprigă sete de învățătură. “Între momentul terminării liceului și cel al finalizării facultății s-au scurs 11 ani. A fost școlarizată la >, la Universitatea Ecologică (1994-1999), unde s-a înscris cu un an înainte ca instituția să primească acreditarea provizorie de funcționare. Programul de studii urmat de ministrul Dan s-a desființat între timp și pentru că la un moment dat, fusese evaluat cu un grad scăzut de încredere” conform Newsweek.

Trebuie să recunoaștem că a fost un demnitar tenace, cu amor de carte. Nu e ușor deloc să fii politician, secretarul școlii nr.3 și angajata unei bănci din comuna Videle. Dna Dan a urmat un master la ASE (2003-2004), deși lucra cu normă întreagă în calitate de consilier juridic la CJ Teleorman. În 2019 și-a anunțat demisia din M.A.I., cu “fruntea sus” așa cum a declarat înaintea ședinței Comitetului Executivului Național PSD. Oricum, zice-se că dânsa era în CO pe vremea meciului la o singură poartă și cu prelungiri din 10 august 2018. Așadar, era în afara programului de modificat fiziologii și încărcări pulmonare ale resentimentarilor populari ieșiți la o gură de gaz.

Coincidență. Ce s-a întâmplat pe 10 august în anul 1792

Ce coincidență! Tot într-un decar de august, dar în 1792, o insurecție a citoyenilor parizieni s-a dovedit decisivă pentru abolirea monarhiei. Acum nu mai este vorba de schimbări radicale la nivel de stat (de drept), ci de un verdict de netăgăduit într-o speță despre care procurorii afirmă că “jandarmii ar fi abuzat de prerogativele funcției publice cu care au fost învestiți, exercitând violențe nejustificate împotriva unor protestatari”.

Este, dacă vreți, și rezultanta faptului că în septembrie anul trecut DIICOT solicitase instanței de judecată să confirme reluarea investigației. Cererea s-a plimbat multe luni între instanțe, deoarece judecătorii nu erau edificați asupra temei care să le spună cine are competența soluționării cazului. Nu-mi rămâne decât să salut inițiativa deputatului liberal Cristian Băcanu și mai cu seamă a Curții de Apel București. Așadar, FIAT LUX! (n.red.-să se facă lumină!).

Urmăriți Impact.ro și pe