Carmen Dan, demisie de la Ministerul de Interne: cine e Nicolae Moga, omul care i-ar putea lua locul

Alexandru Ioanid 15.07.2019, 13:40
Carmen Dan, demisie de la Ministerul de Interne: cine e Nicolae Moga, omul care i-ar putea lua locul

Carmen Dan a demisionat, luni, din funcția de ministru de Interne. Anunțul a fost făcut pe holurile Parlamentului, cu doar câteva minute înainte de începerea ședinței CEx a PSD în urma căreia Carmen Dan ar fi urmat, potrivit unor surse, să fie oricum remaniată.

Carmen Dan și-a dat, luni, demisia din funcția de ministru de Interne. Considerată o apropiată a lui Liviu Dragnea, Carmen Dan s-ar fi aflat oricum pe lista neagră a remanierii, întocmită de Viorica Dăncilă în urma unei evaluări a propriei echipe.

Carmen Dan consideră că e ținta unor jocuri politice.

„Mi-am depus mandatul. Nu voi cere colegilor mei nimic. Plec cu fruntea sus din Ministerul de Interne. Înţeleg din cauză că nu mi-am făcut treaba. E o decizie politică. Înțeleg că nu intră în discuție nicidecum un criteriu de neperformanță. E o decizie politică, iar eu respect deciziile. Am avut o discuție și referitoare la presiunea străzii. Acum un an nu ne-a deranjat, ne deranjează acum. Mă aștept să ia act de demisia mea. Acum am discutat cu premierul. Demisia e un gest unilateral”
Carmen Dan, ministrul demisionar de Interne

Carmen Dan, un mandat marcat de controverse

Carmen Dan nu a avut un mandat lipsit de controverse. A fost văzută încă de la început drept un om de încredere al lui Liviu Dragnea, propulsată în această funcție chiar de fostul lider al PSD.

Probabil cea mai cunoscută bilă neagră din cariera de ministru de Interne a lui Carmen Dan e reprezentată de momentul 10 august 2018. Atunci, zeci de mii de oameni au participat la un protest în fața Guvernului, denumit protestul diasporei.

Mulțimea pașnică a fost reprimată violent și nici acum nu se știe exact cine se face vinovat de faptul că sute de persoane, inclusiv părinți cu copii, au fost gazate și călcate în picioare de jandarmi. La aproape un an de la acel moment, Carmen Dan a refuzat să desecretizeze anumite documente care ar putea face lumină în cazul acelor violențe.

Procurorii au cerut acces la unele documente, ministrul Carmen Dan a refuzat. Pe lângă momentul 10 august 2018, ministrului i s-au mai reproșat și alte nereguli grave din minister, instituție supranumită la un moment dat Ministerul „șpăgilor”.

Carmen Dan pleacă acum din funcție fără să lămurească multe aspecte din perioada în care a deținut portofoliul.

Și sunt multe întrebări rămase fără răspuns.

Nicolae Moga, cel care a pus umărul la „Republica Mazăre”, i-ar putea lua locul lui Carmen Dan

Nicolae Moga, senator PSD, posibil înlocuitor al lui Carmen Dan
Nicolae Moga, senator PSD, posibil înlocuitor al lui Carmen Dan

Noul ministru de Interne, înlocuitorul lui Carmen Dan, ar urma să fie decis în ședința CEx a PSD, una care se anunță extrem de tensionată. Potrivit unor surse citate de Europa Liberă, locul lui Carmen Dan ar putea fi luat de senatorul PSD, Nicolae Moga.

El ar fi preferatul premierului Viorica Dăncilă. Vicepreședinte al Senatului și parlamentar ales pe listele PSD, Nicolae Moga este unul dintre oamenii „Republicii Mazăre”, așa cum se numea gașca politică a greilor PSD de la Constanța.

Nicolae Moga și-a făcut debutul în politică în 2003, atunci când s-a înscris în PSD alături de Radu Mazăre, fostul primar al Constanței. Sunt cunoscute apropierile dintre el și Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu, ambii aflați acum la închisoare.

Între 1996 și 2000, Nicolae Moga a condus și postul de televiziune Neptun TV din Constanța, înființat de primarul de la acea vreme, Radu Mazăre.

Urmăriți Impact.ro și pe