Opinii. Banii nu aduc fericirea, ci numărul lor. Reguli aplicate de către miliardarii lumii

Dan Mlădinoiu 05.01.2021, 14:06
Opinii. Banii nu aduc fericirea, ci numărul lor. Reguli aplicate de către miliardarii lumii

Epoca modernă, odată cu boom-ul tehnologiei drept catalizator al progresului omenirii, a avut rolul promovării unor oameni inteligenți, intuitivi, inspirați și buni strategi care au purces la edificarea unor imperii financiare din cărămizi de bilete de bancă. Un imens Wall Street pe aproape toate meridianele lumii. Întreprinzători inventivi ce au studiat și aplicat din mers precepte prin care să câștige legal jackpoturi impresionante, urmând axiomele statornice și de netăgăduit ale economiei.

Reguli aplicate cu sfințenie de către miliardarii lumii

Dacă până mai ieri consemnam nume de miliardari ce înconjurau Ecuatorul de tot atâtea ori câte zerouri aveau după prima cifră în conturi: Howard Hughes, John D. Rockfeller, Aristotel Onassis, dinastiile Rothschild și Vanderbilt, Sam Walton, Du Pont, Kennedy etc, azi îi avem acolo sus, în vârful piramidei Văii Regilor banului, pe Jeff Bezos, Elon Musk, Eric Yuan, Bill Gates, Carlos Slim și lista poate continua.

Toți cei menționați au preluat, știut sau nu, o suită de porunci călăuzitoare în “arta” producerii de plusvaloare, așa cum le-au definit în felul lor câțiva specialiști de renume în economie. Banul plasat la locul și timpul potrivit nu cunoaște decât două semne matematice – adunarea și înmulțirea. Din cauza conditiilor istorico-politice, în România nu există investitori de succes mondial, iar recesiunea de astăzi, peste care s-au suprapus “stihiile” bolii mondiale nici nu pare a le oferi prea curând șansa unor performanțe.

Reguli aplicate cu sfintenie de catre miliardarii lumii
Reguli aplicate cu sfintenie de catre miliardarii lumii

Așadar, acestea ar fi “trucurile” călăuzitoare spre succes, așa cum le văd analiști avizați în domeniu

Henry Kravis: “Dacă nu ești onest, nu deții nimic. Asta nu se poate cumpăra. Poți avea toți banii din lume, dacă nu ai moralitate, chiar nu ai nimic.”

Bill Miller: “Piața trebuie să reflecte corect informațiile. Așa ne spun profesorii. Dar, ca niște oglinzi din parcul de distracții, le reflectă deformat. De obicei, sunt prea pesimiste când e rău și prea optimiste când e bine.”

George Soros: “Dacă investiția te bucură, te distrează, probabil nu vei face niciun ban. Investițiile valoroase sunt plictisitoare.”

Warren Buffett: “Emoțiile și cheltuielile sunt dușmanii investitorilor. Pentru cei care vor cu orice preț să prindă momentul perfect pentru a intra sau ieși în/din piață, cel mai bun sfat este să fie fricoși când alții sunt lacomi și lacomi când alții sunt temători.”

Philip Fisher: “Bursa este plină de indivizi care știu prețul oricărui lucru, dar nu cunosc valoarea niciunui lucru.” (Informează-te asupra valorii).

Sir John Templeton: “Cele mai periculoase cuvinte pentru un investitor sunt “de data asta este diferit’. Eronat. De fapt, nici de această dată nu se va schimba nimic.”

Barton Biggs: “Metodele de alocare a unor active în funcție de factori cantitativi vor da greș pentru că acest principiu funcționează conform ciclului economic anterior, în vreme ce noul ciclu reprezintă întotdeauna o necunoscută.” (Nu există formule matematice precise).

Charles Ellis: “Rezultatul unei investiții pe termen lung nu te poate surprinde aproape niciodată. În schimb, una pe termen scurt este mereu surprinzătoare.”

Jack Bogle: “Dacă ți se pare incredibilă o pierdere de 20% pe bursă, atunci nu ar trebui să investești în acțiuni.” (Pierderile fac parte din regula pieței, sunt o realitate).

Peter Lynch: “A investi fără să faci o analiză sau un studiu prealabil este ca și când ai juca poker fără să-ți privești cărțile.”

Jeremy Grantham: “Cariera este cea mai mare problemă a investitorilor profesioniști. Ei trebuie să-și apere jobul. Al doilea lor blestem îl reprezintă administrarea excesivă a investițiilor, deoarece trebuie să fie ocupați, să pară că fac ceva pentru a-și justifica salariul.

În schimb, un investitor individual are posibilitatea să aștepte fără a-l interesa ce fac ceilalți jucători. Un lucru aproape imposibil pentru profesioniști.” (Micile avantaje ale micilor investitori)./