Operele lui Constantin Brâncuși, în pericol din cauza ploilor acide. Au nevoi de restaurare urgentă

Beatrice Dumitru 07.06.2023, 22:29
Operele lui Constantin Brâncuși, în pericol din cauza ploilor acide. Au nevoi de restaurare urgentă

Operele celebrului sculptor Constantin Brâncuși sunt cunoscute în toate lumea, însă cele din Târgu Jiu sunt în pericol din cauza poluării și a ploilor acide. În aceste condiții, este nevoie de restaurarea lor cât mai urgentă. În ultimii ani s-au făcut o serie de studii pentru a stabili factorii care duc la deteriorarea operelor.

Ce se întâmplă cu operele lui Constantin Brâncuși

Ansamblul sculptural al lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, este un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși, în perioada 1937-1938.

Potrivit conducerii Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși“ din Târgu Jiu, operele marelui sculptor Constantin Brâncuși sunt afectate de ploi acide și de atacuri biologice, care constau în apariția unor mușchi, și au nevoie cât mai urgent de lucrări de restaurare.

Operele lui Constantin Brâncuși, în pericol din cauza ploilor acide. Au nevoi de restaurare urgentă
Operele lui Constantin Brâncuși de la Târgu Jiu.

„La operele din piatră (Masa Tăcerii, Poarta Sărutului și Aleea Scaunelor) se manifestă un început de atac biologic. Este normal să se întâmple acest lucru, deoarece se află în aer liber. Atacul acesta biologic vine de la arbori, de la vegetație și este un un fenomen firesc“, a spus Adrian Bîndea, managerul Centrului de Cercetate și Documentare „Constantin Brâncuși“, potrivit Adevărul.

Operele lui Constantin Brâncuși vor fi scanate 3 D

De asemenea, acesta a mai precizat că la Coloana „fără Sfârșit“, o mare parte a modulelor sunt înnegrite, iar fenomenul avansează.

„E normal să fie acești factori de mediu care influențează starea de conservare. Avem un oraș care are un anumit grad de poluare. Suntem aproape și de carierele și depozitele de cărbune, iar particule circulă prin atmosferă. Cu cât restaurarea se va face mai repede, cu atât va fi mai bine pentru operele lui Brâncuși“, a adăugat Adrian Bîndea.

Adrian Bîndea a mai spus că, după restaurare, va urma un proces de conservare și monitorizare. Și în prezent, o echipă de monitorizare. formată din specialiști pe anumite domenii, stabilește gradul de afectare al operelor.

Monitorizarea este făcută de către lucrătorii centrului, care sesizează aspectele necorespunzătoare pe care le constată. Toate operațiunile vor fi făcute în baza proiectului de întreținere și mentenanță. E normal să se producă un proces de înnegrire a Coloanei Infinitului atât timp cât nu se efectuează operațiunile de conservare“, a mai spus managerul Centrului de Cercetare și Documentare „Constantin Brâncuși“.

Institutul Național al Patrimoniului (INP) a alocat suma de peste 360.000 de lei pentru elaborarea documentației proiectului tehnic pentru conservarea și restaurarea componentelor artistice ale Ansamblul monumental „Calea Eroilor” din Târgu Jiu. Operele lui Constantin Brâncuși vor fi scanate 3 D, în vederea elaborării unui proiect de restaurare.

Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...