Operele lui Brâncuși scot bani și din amenzi. Tinerii din Târgu Jiu nu se pot abține, suma e uriașă

Ana Anitoiu 22.07.2022, 15:58
Operele lui Brâncuși scot bani și din amenzi. Tinerii din Târgu Jiu nu se pot abține, suma e uriașă

Operele lui Brâncuși scot bani și din amenzi. Tinerii din Târgu Jiu nu se pot abține să facă o greșeală pentru care autoritățile îi sancționează cu o sumă uriașă. De la începutul anului, au fost date 225 de avertismente și 150 de amenzi.

Motivul pentru care s-au dat amenzi legate de operele lui Brâncuși

Avertismentele și amenzile au fost date, mai exact, în legătură cu Masa Tăcerii, Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului și Coloana Infinitului. Aceste patru opere ale lui Constantin Brâncuși fac parte din Ansamblul Sculptural „Calea Eroilor”, care este trecut în Patrimoniul European și care aspiră la Patrimoniul Mondial protejat de UNESCO.

Aceste amenzi au fost date în contextul în care Consiliul Local Târgu Jiu a adoptat în urmă cu câțiva ani o Hotărâre prin care s-a interzis atingerea operelor lui Constantin Brâncuși.

Directorul Poliției Locale Târgu Jiu, Florin Băluță, a declarat că de la începutul acestui an și până în prezent au fost aplicate 225 de avertismente și 150 de amenzi unor persoane care au intrat în contact cu operele celebrului sculptor român aflate în Parcul Central și în Parcul „Coloanei Infinitului”. Cuantumul amenzilor aplicate a fost 30.000 de lei.

Operele lui Brancusi scot bani si din amenzi
Coloana Infinitului

Ce îi plăcea lui Brâncuși să mănânce

Un detaliu mai puțin cunoscut despre Constantin Brâncuși este faptul că sculptorul prefera mâncarea simplă și îi plăcea la nebunie mămăliga, pe care obișnuia să o aibă la masă chiar și la Paris sau în Statele Unite ale Americii.

„Vizitele lui Brâncuși acasă la mine aduceau de fiecare dată o atmosferă degajată, lipsită de prejudecăți, deși mereu îmi răsturnau planurile mele de amfitrioană. Odată era în ajunul întoarcerii sale la Paris, am oferit o masă la care îi invitasem și pe Minulescu, pe Claudia Milian, Marcel Iancu, Ion Vinea și pe M.H. Maxy. Brâncuși a venit îmbrăcat în frac, după obiceiul său (…)

S-a uitat cu un ochi ironic la tartinele cu icre negre, la vinurile de mare noblețe oenologică, la frapierele în care buteliile de șampanie pluteau ca niște grațioase vapoare între mici iceberguri și a optat simplu și firesc pentru… Moarea de varză, din care a băut toată seara, cu sifon”, povestea artista Milița Petrașcu.

Sculptorul Constantin Brâncuși adora bucătăria românească, motiv pentru care le cerea cunoscuților care veneau din țară să-i aducă mălai. Artistul mai obișnuia să pregătească ciorbă de fasole, fripturi și orez cu lapte.

Urmăriți Impact.ro și pe