ONU „foarte îngrijorată” de procesele planificate pentru prizonierii de război ucraineni. Avertisment pentru Moscova

Mihnea Tălău 23.08.2022, 14:17
ONU „foarte îngrijorată” de procesele planificate pentru prizonierii de război ucraineni. Avertisment pentru Moscova

Biroul ONU pentru drepturile omului și-a exprimat marți îngrijorarea cu privire la planurile autorităților susținute de Rusia de a judeca prizonierii de război ucraineni din orașul portuar Mariupol. Se consideră că un astfel de proces ar putea constitui în sine o crimă de război.

„Suntem foarte îngrijorați de modul în care se face acest lucru”

Autoritățile susținute de Rusia par să instaleze cuști de metal într-o sală din Mariupol, ca parte a planurilor de a înființa ceea ce ele numesc un „tribunal internațional”, a declarat Ravina Shamdasani, purtător de cuvânt al Biroului Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), în cadrul unui briefing, scrie investing.com.

„Suntem foarte îngrijorați de modul în care se face acest lucru. Există imagini în mass-media cu niște cuști construite în sala filarmonicii din Mariupol, cuști cu adevărat masive și se pare că ideea este de a-i imobiliza pe prizonieri”, a spus Shamdasani, citând imagini de pe rețelele de socializare.

„Acest lucru nu este acceptabil, este umilitor” a mai spus el.

Britanicul din Regimentului Azov a scos la iveala lucruri inedite

Privarea intenționată a unui prizonier de război de dreptul la un proces echitabil ar echivala cu o crimă de război din partea Rusiei, a spus ea, adăugând că prizonierii de război ucraineni au dreptul la protecție în conformitate cu Convențiile de la Geneva.

Shamdasani a declarat că OHCHR are, de asemenea, îngrijorări cu privire la cazurile în care Ucraina a judecat prizonieri de război ruși, inclusiv condamnarea aparentă a unora pentru simpla participare la ostilități.

ONU se plânge ca nu a avut acces la prizoniei

Șeful administrației separatiste susținute de Rusia în regiunea Donetsk din estul Ucrainei a declarat la începutul acestei luni că un proces al personalului capturat din Regimentul Azov din Ucraina va avea loc până la sfârșitul verii.

Orașul Mariupol a fost sub asediu timp de luni de zile, în timp ce luptătorii din Regimentul Azov al Ucrainei, o unitate a gărzii sale naționale, au încercat să respingă forțele rusești invadatoare. După ce au luptat timp de săptămâni întregi din buncărele și tunelurile de sub vasta oțelărie din Mariupol, sute de luptători Azov s-au predat în luna mai.

Shamdasani a declarat că OHCHR, care are zeci de observatori în Ucraina, nu a primit acces la prizonieri și nu se așteaptă să poată asista la procesele planificate.

„Suntem îngrijorați de faptul că refuzul accesului la monitori independenți lasă prizonierii de război expuși la tortură pentru a le extrage mărturisiri”, a adăugat ea.

Rusia neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război. Aceasta afirmă că forțele sale din Ucraina sunt angajate într-o „operațiune militară specială” pentru a dezarma țara și a elimina naționaliștii de extremă dreapta pe care îi consideră o amenințare la adresa securității Rusiei.

Kievul și aliații săi occidentali acuză Rusia că poartă un război de agresiune neprovocat și o acaparare de teren în stil imperial.

Gabriela Cristea se poate considera o norocoasă
Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...