Judecați în cuști de fier. Ce pregătesc rușii pentru luptătorii ucraineni de la Azovstal

Beatrice Dumitru 19.08.2022, 15:03
Judecați în cuști de fier. Ce pregătesc rușii pentru luptătorii ucraineni de la Azovstal

De Ziua Independenței Ucrainei, pe 24 august, ocupanții plănuiesc să organizeze un „proces spectacol” împotriva apărătorilor de la combinatul Azovstal, din Mariupol. Acesta va avea loc în clădirea Filarmonicii din acest oraș, unde rușii fac mai multe modificări.

„Proces spectacol” pentru luptătorii de la Azovstal

Peste 2.000 de soldați ucraineni s-au predat în luna mai din buncărele și tunelurile combinatului siderurgic Azovstal din Mariupol, după aproape trei luni în care au rezistat în fața asaltului forțelor Moscovei. Aceștia au fost transferați pe un teritoriu controlat de ruși,

Acum, Moscova îi va judeca pe luptătorii de la Azovstal, iar procesul se va desfășura în clădirea Filarmonicii din Mariupol. Pe scena sălii se instalează cuști de fier, în care vor fi ținuți apărătorii ucraineni, iar pe lângă clădire se ridică mai multe structuri noi provizorii, potrivit serviciilor secrete ucrainene.

De Ziua Independenței Ucrainei, ocupanții intenționează să desfășoare un proces-spectacol al luptătorilor de la Azovstal capturați, în orașul aflat temporar sub ocupație. În acest scop, sălile neatinse de bombardamente ale Filarmonicii din Mariupol sunt adaptate într-un ritm rapid. Pe scena filarmonicii se instalează cuști de fier în care vor fi ținuți apărătorii ucraineni”, se arată într-un comunicat al serviciilor secrete ucrainene.

Ce ar pregăti Rusia în timpul procesului

Direcția de informații a Ministerului ucrainean al Apărării afirmă că Rusia ar putea bombarda Filarmonica în timpul simulacrului de proces și va încerca să dea vina pe Ucraina. De asemenea, serviciile secrete ucrainene susțin că rușii vor aduce „martori” special pregătiți, dar și mass-media pro-ruse.

Uzina Azovstal a fost ultimul bastion apărat de forțele ucrainene în Mariupol, dar a intrat sub controlul Rusiei, după ce Moscova a anunțat că oțelăria a fost „eliberată complet”, după ce și ultimii militari ucraineni au primit ordin să depună armele.

În luna mai, forțele ruse care controlează orașul-port Mariupol au predat Kievului corpurile neînsuflețite ale unor luptători ucraineni, uciși în asediul de la combinatul siderurgic Azovstal, iar 50 dintre corpurile neînsuflețite aparțineau unor luptători din regimentul Azov.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Beatrice Dumitru
Este redactor pe zona de Actualitate Impact.ro. Beatrice a absolvit Facultatea de Jurnalism și cursurile de prezentatori, redactori, reporteri și operatori tv în cadrul Academiei de Radio și...