OMV Petrom susține că va instala 100 de noi stații de încărcare pentru mașini electrice în 2022. Unde vor fi amplasate

Bogdan Bârliga 14.12.2021, 14:26
OMV Petrom susține că va instala 100 de noi stații de încărcare pentru mașini electrice în 2022. Unde vor fi amplasate

OMV Petrom va extinde rețeaua de reîncărcare pentru mașinile electrice în stațiile de distribuție a carburanților pe care le deține în Europa de Sud-Est.

Infrastructura pentru alimentarea mașinilor electrice este dezvoltată împreună cu parteneri din sectorul mobilității electrice.

Unde vor fi amplasate noile stații de încărcare pentru autoturismele electrice

OMV Petrom devine prima companie de energie din regiune cu o rețea de stații electrice în patru țări din Europa de Sud-Est.

România, Bulgaria, Moldova și Serbia vor fi conectate până la finalul anului 2022 printr-o rețea de aproximativ 100 de stații de reîncărcare rapide și ultra-rapide.

Stațiile de reîncărcare rapidă asigură reîncărcarea a 80% din baterie în circa 40 de minute, iar cele ultra-rapide pot încărca bateria unei mașini electrice în aproximativ 20 de minute.

În ultimii doi ani, OMV Petrom a încheiat trei parteneriate cu Eldrive, Enel X si Renovatio pentru a dezvolta o rețea de 80 stații electrice rapide și ultra-rapide în România și în Bulgaria. Cel puțin 20 dintre acestea vor fi stații de reîncărcare ultra rapidă. În prezent sunt funcționale 19 stații în Romania și Bulgaria.

OMV Petrom va extinde parteneriatul cu Renovatio în Moldova, cu minim 5 stații de reîncărcare, cu o putere instalată de 75 kW. Acestea vor fi instalate în stații de carburanți Petrom din Chișinău, dar si alte orașe din țară.

OMV Petrom va implementa în Serbia până la sfârșitul primului semestru din 2022, în parteneriat cu charge&GO – platformă regională pentru reîncărcarea mașinilor electrice, 5 stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în stațiile de alimentare OMV, situate pe autostrăzile Serbiei. Puterea lor disponibilă va fi între 100 kW și 200 kW.

Câte stații de încărcare sunt la nivelul anului 2021 în România

Conform unui studiu România are 782 de stații publice de încărcare pentru vehiculele electrice. În București e află cele mai multe stații de încărcare – 158 de stații publice. Urmează județul Timiș cu 53 de locații, județul Cluj cu 41 stații și Constanța cu 40 de stații publice.

Aceste stații de încărcare pentru mașinile electrice au fost realizate în principal de către firmele private. Până la acest moment marile rețele de supermarketuri sunt mai implicate în dezvoltarea infrastructurii pentru susținerea electromobilității.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, declara la începutul acestei luni că România va avea o reţea compusă din 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4 – 5 ani.

Sursele de finanțare provin de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Vor fi finanţate peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale şi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt prevăzute aproximativ de  15.000 noi staţii de încărcare pentru mașinile electrice.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a demarat programul pentru stimularea construirii de stații electrice dedicate autoturismelor.

AFM oferă 500 de milioane de lei și programul poate fi accesat de instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale din România.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Bogdan Bârliga
Este editorul coordonator al secției Auto de pe Impact.ro. A început să lucreze în presă din anul 2002 și a experimentat mai multe domenii de activitate ( politic, social, economic) până...