Vom avea în România o reţea compusă din 18.000 de staţii de încărcare a vehiculelor electrice în următorii 4 – 5 ani. Sursele de finanțare provin de la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) şi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).
Declarația a fost făcută săptămâna trecută de către ministrul Mediului, Tanczos Barna, într-o conferinţă dedicată acestui subiect. Dar este această afirmație bazată pe realitate?
Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) va lansa în maximum două săptămâni programul prin care administraţiile locale pot accesa bani pentru staţiile de încărcare. Ghidul pentru finanțare a fost aprobat şi va fi publicat în Monitorul Oficial în prima săptămâna din luna noiembrie a acestui an.
Vor fi finanţate peste 2.000 de staţii de încărcare pentru unităţile administrativ-teritoriale şi prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt prevăzute aproximativ de 15.000 noi staţii de încărcare pentru mașinile electrice.
Tanczos Barna promite astfel un număr de aproximativ 18.000 de stații de încărcare pentru autoturismele electrificate până în anul 2026.
Conform unui studiu România numără în acest moment 782 de stații publice de încărcare pentru vehiculele electrice. Un calcul foarte simplu ne arată că până în anul 2026 autoritățile ar trebui să pună la dispoziție peste 17.000 de noi stații de încărcare.
În București e află cele mai multe stații de încărcare – 158 de stații publice. Urmează județul Timiș cu 53 de locații, județul Cluj cu 41 stații și Constanța cu 40 de stații publice.
Majoritatea stațiilor de încărcare de la noi pentru mașinile electrice nu au fost realizate de către statul român. Până la acest moment marile rețele de supermarketuri sunt mai implicate în dezvoltarea infrastructurii pentru susținerea electromobilității.
Un raport al Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA) publicat în vara acestui an, contabiliza 224.237 de stații de încărcare pentru mașini electrice în țările UE. Trei țări care dețin 23% din rețeaua de drumuri a Uniuniii Europene – Olanda, Franța și Germania – dispun de 70% dintre stațiile de încărcare. În restul țărilor, care găzduiesc 77% din rețeaua de drumuri a UE se găsesc 30% dintre stații.
Când vine vorba de infrastructură majoritatea politicienilor s-au întrecut în promisiuni. Dacă ar fi fost respectate România ar fi avut acum cea mai mare rețea de autostrăzi din Uniunea Europeană.
Cu siguranță la fel va fi situația și în acest caz. Doar dacă analizăm cum arată situația pe Autostrada A3 de la București-Ploiești putem să ne dăm seama dacă afirmațiile ministrului Mediului pot fi susținute. Această porțiune de autostradă a fost inaugurată în anul 2018 și nici măcar acum la data publicării acestui material nu există o benzinărie pe niciun sens.
Dacă menționăm și actuala situație politică cu un al doilea prim ministru desemnat în așteptarea votului de învestitură, planul acesta ambițios de electrificare rutieră pare tot mai puțin realist. Ar fi, cu adevărat, ceva senzațional ca România să ajungă de la aproape 800 de stații de încărcare în 2021 la aproximativ 18.000 de astfel de stații în 2026.
Sursă foto ilustrație articol: pixabay.com