Omul infectat de o ciupercă îți aduce aminte de Last of Us: este o premieră absolută în medicină

Gabriel Peneș, Diana Dumitrache 30.03.2023, 15:34
Omul infectat de o ciupercă îți aduce aminte de Last of Us: este o premieră absolută în medicină

Omul infectat de o ciupercă îți aduce aminte de Last of Us. „Apocalipsa zombie” din îndrăgitul serial este declanșată de o ciupercă ce preiau controlul trupului și creierului oamenilor. Dincolo de ușurarea că acest lucru pare încă imposibil, omenirea a înregistrat deja primul caz al unei persoane infectate cu Chondrostereum purpureum, ciuperca ce provoacă multor specii de arbori boala „frunzei de argint”.

Omul infectat de o ciupercă îți aduce aminte de Last of Us

Serialul care a cucerit lumea, Last of Us, realizat după un popular joc video, propune un scenariu de coșmar, o adevărată „apocalipsă zombie”. Iar totul se întâmplă din cauza infectării oamenilor cu o ciupercă, Cordyceps, ce preia controlul asupra corpului și creierului uman, transformându-i apoi în zombie cu aspect asemănător ciupercii.

Deși pare un scenariu imposibil, ciuperca există și în realitate, putând infecta furnicile și omizile. Ele se găsesc, de obicei, în pajiștile de pe platoul tibetan și în regiunile himalayene Bhutan și Nepal.

În apropierea acestor zone s-a înregistrat, de curând, primul caz al unei persoane infectate cu Chondrostereum purpureum, ciuperca ce provoacă multor specii de arbori boala „frunzei de argint”, conform iflscience.com. Ea infectează frunzele și crengile „victimei” ce se colorează în argintiu înainte de se usca.

Un bărbat de 61 de ani din estul Indiei a intrat în atenția medicilor pentru o serie de simptome precum răgușeală, oboseală, dificultăți de înghițire. O analiză cu raze X a pieptului n-a arătat nimic anormal, dar un CT a indicat un abces crescut în gâtul său, medicii analizând o probă din acesta.

După mai multe încercări nereușite de a da un diagnostic clar, probele au fost trimise la Centrul de Referință și Cercetare al Ciupercilor, instituție ce colaborează cu Organizația Mondială a Sănătății. Iar rezultatul i-a surprins chiar și specialiști. După secvențierea ADN-ului, ei au identificat ca vinovată pentru starea bărbatului ciuperca Chondrostereum purpureum.

Omul infectat de o ciupercă îți aduce aminte de Last of Us: este o premieră absolută în medicină
Chondrostereum purpureum este ciuperca ce provoacă multor specii de arbori boala „frunzei de argint” și care a cauzat și primul caz de transmitere la om

Este o premieră absolută în medicină

„Pacientul a negat că ar fi lucrat cu un asemenea agent patogen”, a spus echipa de medici în raportul asupra cazului, dar fiind expert în micologie, a recunoscut că a fost în contact cu material putrezit și alte ciuperci de plante pentru mult timp, de-a lungul carierei sale de cercetare.

„Printre milioanele de ciuperci existente în natură, doar câteva sute sunt capabile să infecteze oamenii și animalele”, a explicat echipa. „Infectarea oamenilor cauzată de agenți patogeni ai plantelor reprezintă un concept nou ce ridică serioase întrebări privind tendința acestor tipuri de infecții de a apărea la persoanele cu imunitatea compromisă.”

„Dacă aceste ciuperci pot scăpa fagocitozei (procesul de distrugere a agenților patogeni de către fagocitele organismului uman) și pot evita sistemul imunitar al gazdei, atunci ei se pot stabili ca patogeni umani. Aceste specii de ciuperci ce sunt capabile să crească și la 35-37 de grade Celsius pot deveni așa ceva”, au adăugat experții.

Noi tipuri de ciuperci au făcut saltul în ultimele decenii, spre statutul de patogeni umani. Organizația Mondială a Sănătății are, la ora actuală, o listă cu 19 ciuperci ce pot amenința viața omului, patru fiind desemnate ca „patogeni cu prioritate critică”.

Acestea sunt Aspergillus fumigatus,, ce poate omorî între 47-88% dintre cei infectați, Candida albicansm, care este mai răspândită și omoară între 20-50% dintre infectați, Cryptococcus neoformans, ce are tendința să infecteze creierul uman și Candida Auris, care s-a dovedit extrem de rezistentă la orice tratament antifungic, inclusiv la antibiotice.

În cazul din India, infectarea s-a produs, cel mai probabil, din cauza naturii muncii acelei persoane, ce a implicat și contactul cu multe ciuperci. Dar medicii trag un semnal de alarmă referitor la efectele încălzirii globale în această privință.

„Cel mai periculos efect al încălzirii globale și altor activități umane este să deschidă Cutia Pandorei pentru noi boli cauzate de ciuperci. Deocamdată, puține dintre cele cu potențial patogen pot supraviețui la temperatura corpului uman. Dar amenințarea provine din faptul că ciupercile pot beneficia de o selecție naturală și o adaptare strategică în urma încălzirii globale, următoarele generații putând fi capabile să se adapteze la temperaturi mai mari”, a concluzionat echipa de medici.

 

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....