Editorial Dan Mlădinoiu

Omul fotbalului covăsit

Dan Mlădinoiu 15.11.2021, 15:40
Omul fotbalului covăsit

Naționala, odată rămasă din nou în pivnița fotbalului de clasă, lucru previzibil după remiza cu năvodarii insulari, un alt nod gordian a fost tăiat ieri – plecarea lui Edi Iordănescu de la curtea războinicului luminii difuzate de un opaiț alimentat cu seu de țurcană.

Pițurcă, un fin cunoscător al dlui Gigi Becali, ne avertiza, cam acum o lună, că tomnaticul conducător de oaste roș-albastră nu va rezista prea mult timp tentației de a sta liniștit dincolo de mantinelă, de a nu risipi în evantai o anatemă precum frumoasele slove ale lui Topârceanu: “Ploi mărunte/ Frunze moarte/ Stropi de tină/ Guturai…” peste greierușul purtător de nume cu faimă în fotbalul românesc. Așa s-a și întâmplat.

De prea mulți ani, zero performanțe

Cel mai de seamă strateg în lupta pe teren deschis, de la Aleea Alexandru până în Aviatorilor, a zbârcit-o din nou. Fatalmente, în această țară, se pare că toleranța va ajunge în curând la nivelul în care inteligentului i se va interzice să gândească pentru a nu insulta deciziile și sentimentele celor cu discernământ redus. Adică mințile mărețe, dorința onestă și sinceră de a face mai bine decât ce s-a găsit, pălesc în fața celor cu aspirații de notă de subsol.

De ani răi, dl. Becali tot azvârle cu toiagul păstoresc în vitrina cu trofee a Stelei, mă rog, FCSB. Zadarnice străduințele multora de a-l convinge că nu e omul potrivit la locul potrivit. Însă, dânsul e consecvent cu sinapsele sale. El vede doar cât înțelege, și probabil că se bucură de acest fapt. Nu obosește să rămână banal în fotbal de 5-6 ani. Vârsta clasei zero.

„Dacă stai să-l asculți, ești dator măcar cu o ridicare din sprâncene”

E motivul pentru care s-a înconjurat cu unii oameni proprietari ai unui cordon medular lipit cu latex. Altfel zis, persoane cu capetele veșnic plecate, ce la un moment dat vor începe să pască. Cei incompatibili cu transhumanța, pleacă. Ori sunt dați afară.

Șeful a rămas încremenit în proiectul său: locul doi, până stă vântul. Culpa îi aparține categoric. Și total. „Dacă stai să-l asculți, ești dator măcar cu o ridicare din sprâncene, dacă nu cu mai mult. Asta din cauză că patronul dă vina pe cei ce dau vina pe el”, așa cum inspirat menționa reputatul scriitor, Radu Paraschivescu.

De aici manifestările lui trufașe. Față de oricine și oricând. Într-o recentă emisiune tv, “ovinologul” i-a făcut in corpore “nebuni” pe jurnaliștii din studio, după ce aceștia i-au adresat întrebări pertinente. Era exact caracterizarea cu care-l gratula, tot de curând, unul dintre cei mai valoroși fotbaliști străini ce au evoluat în România – brazilianul Wesley. Colac peste pupăză, l-a întrebat, într-un dialog axat doar în acest sport pe un foarte bun gazetar, dacă face parte din USR!! A lipit-o ca ghebosul de gard.

Decizia luată de pe un petec de iarbă, cu paiul în gură

Dacă nu ar fi grav pentru clubul din portofel și milioanele de fani ai celei mai titrate grupări din fotbalul nostru, dl. Gigi Becali este Chaplinul sportului de pe la noi. Ceea ce nu poate pricepe nici în ruptul capului domnitorul iaurtului caprifer este faptul că cel mai bun profesor este ultima ta greșeală. Dacă nu înțelegi nimic din asta, plătești la nesfârșit. Nu ar fi o problemă. Are bani, iar timpul e de partea lui.

Revenind, plecarea impusă lui Iordănescu jr. de la FCSB, precedată de un mesaj deferent și ferm al acestuia, este efectul net și direct al orgoliului exacerbat, al unei consoane surde din nefericitul patrimoniu aflat în dotarea angajatorului. Un narcisist îndrăgostit de imaginea sa reflectată în gazon. O arie de iarbă călcată cu sau fără crampoane de către foarte mulți, ce îi vor rida chipul autocontemplativ.

Aceasta va fi răsplata inocentă primită de la un club fără de care ar fi rămas veșnic un vodă al urdei dintr-un anodin ciubăr.

Urmăriți Impact.ro și pe