OMS stabilește. Epidemia de variola maimuței este sau nu urgență de sănătate publică de interes internațional

Mihnea Tălău 23.06.2022, 12:55
OMS stabilește. Epidemia de variola maimuței este sau nu urgență de sănătate publică de interes internațional

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) va organiza, vineri 23 iunie, o reuniune de urgență pentru a stabili dacă va clasifica epidemia globală de variolă de maimuță drept o urgență de sănătate publică de interes internațional. Specialiștii spun că epidemia se extinde rapid pe mai multe continente.

Rețeaua Mondială de Sănătate consideră că este o pandemie

„Epidemia de variolă a maimuțelor este neobișnuită și îngrijorătoare. Din acest motiv, am decis să convoc săptămâna viitoare comitetul de urgență în conformitate cu reglementările internaționale în materie de sănătate, pentru a evalua dacă acest focar reprezintă o urgență de sănătate publică de interes internațional”, a declarat jurnaliștilor șeful Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

În prezent există 3.417 cazuri confirmate de variolă a maimuței raportate în 58 de țări și se extinde rapid pe mai multe continente.

Între timp, Rețeaua Mondială de Sănătate a anunțat că epidemia de variola maimuței este o pandemie.

Epidemia se extinde rapid pe mai multe continente și nu se va opri fără o acțiune globală concertată, a precizat aceasta într-o declarație.

Precizare OMS despre focarele de variola maimutei. Cand a aparut, de fapt, boala in Europa
Variola maimutei

Ce este variola maimuței

Variola maimuței și variola provin din aceeași familie de virusuri, numită Orthopoxvirus. Variola maimuțelor este o infecție virală care își are originea la rozătoare și primate și care se transmite la oameni. A fost găsită în Africa, mai ales în jurul regiunilor cu păduri tropicale, dar acum s-a răspândit în întreaga lume, în special în țările occidentale.

Potrivit OMS, Monkeypox se prezintă de obicei clinic cu febră, erupții cutanate și ganglioni limfatici umflați și poate duce la o serie de complicații medicale. Variola maimuței este, de obicei, o boală autolimitată, cu simptome care durează între 2 și 4 săptămâni.

Dovezile susțin mai multe căi diferite de transmitere a variolei maimuței, inclusiv contactul fizic (atingerea unei persoane infectate, în special a erupției cutanate/posturilor), contactul cu îmbrăcăminte, lenjerie de pat și obiecte contaminate, respirarea particulelor transportate prin aer și contactul intim/sexul.

Urmăriți Impact.ro și pe