Anunțul OMS, care dă fiori. Europa este „epicentrul” epidemiei de variolă a maimuței

Mihnea Tălău 15.06.2022, 17:25
Anunțul OMS, care dă fiori. Europa este „epicentrul” epidemiei de variolă a maimuței

Biroul european al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a declarat miercuri, că Europa se află în centrul răspândirii variolei maimuței, exprimându-și îngrijorarea cu privire la riscul ca boala să se instaleze. Prioritatea este limitarea transmiterii.

Boala poate pune stăpânire și pe țările non-endemice

„Europa rămâne epicentrul acestui val în creștere, cu 25 de țări care au raportat peste 1.500 de cazuri, adică 85% din totalul global”, a declarat într-o conferință de presă Hans Kluge, directorul OMS Europa, care include 53 de țări, inclusiv unele din Asia Centrală, titrează France24.

Pentru agenția ONU, prioritatea este de a limita transmiterea.

„Magnitudinea acestei epidemii prezintă un risc real: cu cât virusul circulă mai mult timp, cu atât își va extinde aria de acoperire și cu atât mai mult boala va pune stăpânire pe țările non-endemice”, a avertizat Kluge.

Circulând de obicei în Africa Centrală și de Vest, virusul este acum prezent în afara Europei, în Australia, Orientul Mijlociu, America de Nord și de Sud.

Potrivit OMS, până la această oră, există peste 1.600 de cazuri confirmate şi 1.500 de cazuri suspecte de variola maimuţei în acest an, dintre care 72 de decese, în 39 de ţări, inclusiv în cele în care acest virus se răspândeşte în mod obişnuit.

Al treilea caz de variola maimutei, confirmat in Romania

OMS nu recomandă vaccinarea în masă

Cunoscută la om din 1970, variola maimuței este o boală rară cauzată de un virus transmis la om de către animalele infectate.

Debutează cu o febră mare și se transformă rapid într-o erupție cutanată cu cruste. De obicei, este ușoară și se vindecă spontan după două-trei săptămâni.

Circulația virusului, care se transmite prin contact prelungit, nu ar trebui să ducă la anularea evenimentelor publice planificate pentru această vară.

„Aceste evenimente reprezintă o ocazie excelentă de a sensibiliza tinerii, persoanele active sexual și foarte mobile”, a declarat Kluge, precizând că acestea reprezintă „o oportunitate de a (…) stimula angajamentul nostru”.

Deocamdată, OMS nu recomandă vaccinarea în masă. Autoritățile sanitare europene au comandat marți peste 100.000 de doze de vaccin antivariolic autorizat în Statele Unite pentru variola maimuțelor și considerat eficient împotriva virusului.

În România a fost depistat, miercuri, al treilea caz de variola maimuței, la un bărbat de 31 de ani. Primul caz a fost confirmat luni la un tânăr de 21 de ani.

Urmăriți Impact.ro și pe
Mihnea Tălău
Mihnea Tălău. Redactor la impact.ro. Dedicat presei încă din 1998. Am o diplomă în Drept, un „mic” masterat și o scoală de jurnalism. Am avut norocul și onoarea de a face parte, în...