Variola maimuței se extinde în România. Al şaselea caz a fost raportat de autorități

Stan Filon, Andra Daoud 23.06.2022, 20:38
Variola maimuței se extinde în România. Al şaselea caz a fost raportat de autorități

România a înregistrat un nou caz de variola maimuței! Vorbim deja despre cel de-al cincilea caz! Pacientul este un bărbat în vârstă de 37 de ani, care a fost deja diagnosticat. Acesta nu se află internat, ci se află izolat la domiciliul său, însă sub monitorizarea medicilor infecționiști, după cum a transmis Ministerul Sănătății.

A fost diagnosticat al 6-lea caz de variola maimuței în România

Update 23 iunie. Autoritățile sanitare au anunțat că a fost diagnosticat al șaselea caz de variola maimuței, pe teritoriul țării noastre. Al șaselea pacient care a contactat virusul este un bărbat în vârstă de 40 de ani, care s-a prezentat la o clinică din Capitală, având simptome.

În urma investigațiilor de laborator, s-a confirmat că pacientul este infectat cu virusul care provoacă variola maimuței. Autoritățile au transmis că bărbatul rămâne în izolare și au demarat o anchetă pentru a stabili care sunt contacții direcți ai acestuia.

Știrea inițială:

Al cincilea caz de infectare cu variola maimuței a fost confirmat în România în urmă cu 2 zile:

„Este vorba de un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie, iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu”, mai precizează ministerul.

Variola maimuței (monkeypox) este o infecție virală rară cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței. Boala este o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ 40 de ani. A fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe studiate în laborator, de unde și numele de „variola maimuțelor” sau „monkeypox”.

A fost diagnosticat al 5-lea caz de variola maimutei in Romania
A fost diagnosticat al 5-lea caz de variola maimutei in Romania

Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele

Variola maimuței se poate răspândi prin contactul animal-om sau prin contactul uman. Aceasta este mai puțin contagioasă decât variola obișnuită și provoacă cazuri mai puțin severe.

Infecția poate fi împărțită în două perioade:

  • perioada de invazie (durează între 0–5 zile) caracterizată prin febră, cefalee intensă, limfadenopatii (umflarea ganglionilor limfatici), dureri de spate, mialgii (dureri musculare) și astenie intensă (lipsa de energie). Limfadenopatia este o caracteristică distinctivă a variolei maimuței în comparație cu alte boli care pot apărea inițial similare (varicela, rujeola, variola);
  • erupția cutanată, care începe de obicei în 1-3 zile de la apariția febrei. Erupția tinde să fie mai concentrată pe față și pe extremități, mai degrabă decât pe trunchi. Afectează fața (în 95% din cazuri), palmele și tălpile picioarelor (în 75% din cazuri). De asemenea, sunt afectate mucoasele bucale (în 70% din cazuri), organele genitale (30%) și conjunctivele (20%), precum și corneea. Erupția cutanată evoluează secvențial de la macule (leziuni cu o bază plată) la papule (leziuni ferme ușor ridicate), vezicule (leziuni pline cu lichid limpede), pustule (leziuni pline cu lichid gălbui) și cruste care se usucă și cad. Numărul de leziuni variază de la câteva, la câteva mii. În cazurile severe, leziunile se pot uni până când secțiuni mari de piele se desprind.

Vom reveni cu informații!

Urmăriți Impact.ro și pe