Variola maimuței se extinde în România. Bilanțul total a urcat la 40 cazuri

Stan Filon, Andra Daoud 26.09.2022, 14:35
Variola maimuței se extinde în România. Bilanțul total a urcat la 40 cazuri

România a înregistrat un nou caz de variola maimuței! Vorbim deja despre cel de-al cincilea caz! Pacientul este un bărbat în vârstă de 37 de ani, care a fost deja diagnosticat. Acesta nu se află internat, ci se află izolat la domiciliul său, însă sub monitorizarea medicilor infecționiști, după cum a transmis Ministerul Sănătății.

A fost diagnosticat al 40-lea caz de variola maimuței în România

Update luni, 26 septembrie, ora 14:33. Încă două cazuri de variola maimuței depistate în România. Este vorba despre doi bărbaţi cu vârste de 31 şi 36 de ani, din Bucureşti. Până în prezent, în România au fost diagnosticaţi cu variola maimuţei 40 de pacienţi.

Update luni, 12 septembrie, ora 13:00. Încă un caz de variola maimuței a fost depistat pe teritoriul României, după ce un tânăr de 23 de ani din București a prezentat simptomele bolii. Este al 37-lea caz din României.

Update luni, 29 august 2022, ora 13:15. Alte două noi cazuri de variola maimuței în România. Ministerul Sănătății a anunțat că este vorba despre doi bărbați cu vârste de 21 și 35 de ani, din București. Momentan, starea lor de sănătate este bună și se află în izolare. Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 36 de pacienți.

Update vineri, 5 august 2022, ora 10:40. Un nou caz de variola maimuței în România. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 33 de ani, din Craiova, carea mers la spital cu simptomele specifice, după ce s-a întors din Germania. Se pare că bărbatul infectat este șofer pentru o firmă de transport din Germania, iar înainte cu o zi de a se întoarce în România, acesta s-ar fi testat. La scurt timp, rezultatul pozitiv a confirmat printr-un mail. Momentan, starea acestuia este bună.

Update vineri, 29 iulie 2022, ora 15:40. Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Ministerul Sănătății informează că un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. Este vorba despre un bărbat de 51 de ani din Giurgiu. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare la domiciliu.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 21 de pacienți.

Update marți, 19 iulie 2022, ora 11:05. Bilanțul infectărilor crește. Un tânăr în vârstă de 22 de ani din București a fost depistat pozitiv pentru variola maimuței. Starea de sănătate a bărbatului este bună și se află în izolare în spital.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 19 pacienți.

Update vineri, 15 iulie 2022, ora 17:00. Două noi cazuri au fost confirmate în România. Este vorba despre doi bărbați cu vârste de 30 de ani și 32 de ani, din Ilfov și Cluj. Starea lor de sănătate este bună și ambii se află în izolare în spital.

Update miercuri, 14 iulie 2022, ora 12:20. Un nou pacient cu variola maimuței a fost înregistrat în România. Este vorba despre un bărbat din București, conform Ministerului Sănătății, care a precizat că această persoană este internată și are o stare de sănătate bună. A fost declanșată ancheta epidemiologică pentru stabilirea contacților direcți.

Update miercuri, 13 iulie 2022, ora 11:55. Un nou caz de variola maimuței a fost depistat în România, numărul total ajungând, miercuri, la 15 persoane. Este vorba de un bărbat de 38 de ani, din județul Argeș.

„Simptomele au apărut pe data de 8 iulie. Acesta s-a prezentat la o clinică medicală iar investigațiile de laborator au confirmat că pacientul este infectat cu variola maimuței”, a afirmat Ministerului Sănătăţii.

Momentan, bărbatul se află internat.

Update joi, 7 iulie 2022, ora 18:30. Trei noi cazuri de variola maimuței au fost diagnosticate în România, la bărbați din București și din județul Timiș. România ajunge la 14 cazuri. Este vorba despre trei bărbați, doi dintre ei cu vârsta de 38 de ani și unul de 32 de ani, din București și din județul Timiș, informează Ministerul Sănătății.

Din fericire, starea lor este bună și se află în izolare, doi pacienți acasă și unul în spital.

Update 29 iunie. Ministerul Sănătății informează că au mai diagnosticat două cazuri de variola maimuței. Este vorba despre doi bărbaţi. Unul de 25 de ani, iar celălalt de 42. Ambii din Bucureşti. Starea lor de sănătate este bună şi se află în izolare la domiciliu. Până în prezent, în România au fost depistate 11 cazuri.

Update: 28 iunie. Autoritățile din România au mai diagnosticat alte trei cazuri de variola maimuței! Vorbim despre trei bărbați din București cu vârste de 24 de ani, 33 de ani și 38 de ani. Starea lor de sănătate este bună și se află în izolare (unul în spital și ceilalți doi, la domiciliu). Anchetele epidemiologice se desfășoară pentru stabilirea contacților direcți. Până în acest prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 9 pacienți.

Update 23 iunie. Autoritățile sanitare au anunțat că a fost diagnosticat al șaselea caz de variola maimuței, pe teritoriul țării noastre. Al șaselea pacient care a contactat virusul este un bărbat în vârstă de 40 de ani, care s-a prezentat la o clinică din Capitală, având simptome.

În urma investigațiilor de laborator, s-a confirmat că pacientul este infectat cu virusul care provoacă variola maimuței. Autoritățile au transmis că bărbatul rămâne în izolare și au demarat o anchetă pentru a stabili care sunt contacții direcți ai acestuia.

Știrea inițială:

Al cincilea caz de infectare cu variola maimuței a fost confirmat în România în urmă cu 2 zile:

„Este vorba de un bărbat de 37 de ani. Simptomele au apărut pe data de 18 iunie, iar infecția a fost confirmată astăzi în urma investigațiilor de laborator. Pacientul are o formă ușoară a bolii și este izolat la domiciliu”, mai precizează ministerul.

Variola maimuței (monkeypox) este o infecție virală rară cauzată de infecția cu virusul variolei maimuței. Boala este o variantă mai puţin periculoasă a variolei eradicate de aproximativ 40 de ani. A fost descoperită pentru prima dată în 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe studiate în laborator, de unde și numele de „variola maimuțelor” sau „monkeypox”.

A fost diagnosticat al 5-lea caz de variola maimutei in Romania
A fost diagnosticat al 5-lea caz de variola maimutei in Romania

Cum se transmite variola maimuței și care sunt simptomele

Variola maimuței se poate răspândi prin contactul animal-om sau prin contactul uman. Aceasta este mai puțin contagioasă decât variola obișnuită și provoacă cazuri mai puțin severe.

Infecția poate fi împărțită în două perioade:

  • perioada de invazie (durează între 0–5 zile) caracterizată prin febră, cefalee intensă, limfadenopatii (umflarea ganglionilor limfatici), dureri de spate, mialgii (dureri musculare) și astenie intensă (lipsa de energie). Limfadenopatia este o caracteristică distinctivă a variolei maimuței în comparație cu alte boli care pot apărea inițial similare (varicela, rujeola, variola);
  • erupția cutanată, care începe de obicei în 1-3 zile de la apariția febrei. Erupția tinde să fie mai concentrată pe față și pe extremități, mai degrabă decât pe trunchi. Afectează fața (în 95% din cazuri), palmele și tălpile picioarelor (în 75% din cazuri). De asemenea, sunt afectate mucoasele bucale (în 70% din cazuri), organele genitale (30%) și conjunctivele (20%), precum și corneea. Erupția cutanată evoluează secvențial de la macule (leziuni cu o bază plată) la papule (leziuni ferme ușor ridicate), vezicule (leziuni pline cu lichid limpede), pustule (leziuni pline cu lichid gălbui) și cruste care se usucă și cad. Numărul de leziuni variază de la câteva, la câteva mii. În cazurile severe, leziunile se pot uni până când secțiuni mari de piele se desprind.

Vom reveni cu informații!

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...