OMS, poziţie clară cu privire la vaccinul AstraZeneca. „Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”

Stan Filon 12.03.2021, 17:15
OMS, poziţie clară cu privire la vaccinul AstraZeneca. „Nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”

România a decis continuarea imunizărilor cu vaccinul AstraZeneca, cu excepția dozelor cu probleme din lotul identificat și în alte țări, după cum a anunțat Comitetul Național pentru Vaccinare! Decizia vine după ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a recomandat continuarea folosirii vaccinului respectiv.

OMS s-a pronunțat în cazul vaccinului AstraZeneca

Purtătorul de cuvânt al OMS a spus că vaccinările trebuie să continue cu serul AstraZeneca. ”Da, ar trebui să continuăm să utilizăm vaccinul de la AstraZeneca, nu există vreun motiv de a nu-l utiliza”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, într-un briefing de presă la sediul din Geneva al organizaţiei. Mai multe țări au anunțat joi că suspendă inocularea vaccinului de la AstraZeneca, invocând principiul precauţiei, după ce s-a spus că au apărut mai multe decese cauzate de trombi, cheaguri de sânge, după imunizarea cu respectivul vaccin.

Agenţia de sănătate din Danemarca a fost prima care a anunţat această decizie și a invocat prudenţa în faţa unor unor ”cazuri grave de formare de cheaguri de sânge (trombi) la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca”. Autoritățile daneze au recunoscut că ”la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge”.

OMS s-a pronuntat in cazul vaccinului AstraZeneca
OMS s-a pronuntat in cazul vaccinului AstraZenecaContributor usage restriction: Advertising and promotion, Consumer goods.
Contributor media restriction: {A8BFD86D-8D5B-4741-B0D7-0A6F40E518DB}, {A8BFD86D-8D5B-4741-B0D7-0A6F40E518DB}., Model Release: no

O asistentă din Danemarca a murit după ce s-a vaccinat

Austria anunţase luni că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei asistente medicale de 49 de ani din cauza unor ”grave tulburări de coagulare” la câteva zile după primirea vaccinului.

Organizația Mondială a Sănătății continuă să analizeze cazurile apărute. ”Trebuie să ne asigurăm întotdeauna că studiem toate alertele de securitate când distribuim vaccinuri şi trebuie să le examinăm, dar nu există nicio indicaţie de a nu-l utiliza”, a mai adăgat Margaret Harris.

Și Agenţia Europeană a Medicamentului a recomandat „continuarea administrării” vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, subliniind că la ora actuală nimic nu demonstrează riscul unei coagulări sanguine mai puternice (tromboze) în cazul persoanelor vaccinate cu acest ser.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...