Anunţ important despre vaccinul AstraZeneca. Restricţiile de vârstă, eliminate

Cristian Cojocaru 08.03.2021, 19:09
Anunţ important despre vaccinul AstraZeneca. Restricţiile de vârstă, eliminate

Un anunţ important despre vaccinul AstraZeneca a venit din partea Comitetului Naționat de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19. Astfel, s-a luat decizia de a se renunța la limita de vârstă pentru imunizarea cu serul produs de compania AstraZeneca.

Anunţ important făcut pentru vaccinul AstraZeneca

După ce Grupul Științific și Medical din cadrul CNCAV a recomandat Ministerului Sănătății dar și Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) eliminarea limitei de vârstă pentru administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, s-a luat decizia în acest sens.

Astfel, această măsură vine în contextul apariției celor mai noi date științifice, a experienței și deciziilor mai multor state europene precum și recomandărilor OMS pentru prevenirea și combaterea virusului SARS-CoV-2. Potrivit recomandărilor, serul produs de AstraZeneca poate fi administrat adulților cu vârsta peste 18 ani, așa cum arată rezumatul caracteristicilor produslui.

În urma acestor teste, s-a constatat faptul că vaccinul determină sistemul imunitar al organismului uman să producă atât anticorpi cât și globule albe. Aceste globule albe acționează împotriva virusului, protejând organsimul împotriva Covid-19. La un interval cuprins între 4 și 12 săptămâni, sunt administrate cele două doze ale vaccinului.

Valeriu Gherghiță a anunțat de duminică faptul că se vor elimina limitele de vârstă în cazul vaccinării cu serul de la AstraZeneca
Valeriu Gherghiță a anunțat de duminică faptul că se vor elimina limitele de vârstă în cazul vaccinării cu serul de la AstraZeneca

Anterior era recomandată o altă grupă de vârstă

Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, dr. Valeriu Gheorghiță a anunțat încă de ieri ideea potrivit căreia, restricția de vârstă pentru vaccinul comapniei AstraZeneca ar putea fi ridicată în data de 8 martie.

“Pentru vaccinul de la AstraZeneca, săptămâna aceasta, chiar mâine (luni – n.r.), vom decide dacă ridicăm sau nu limita de vârstă. Vom avea o întrunire atât la nivelul Comitetului Naţional, vom avea şi punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, şi al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, iar de mâine vom anunţa oficial care va fi decizia faţă de limitarea de vârstă la vaccinul AstraZeneca”, a anunţat, seara trecută, Valeriu Gheorghiţă.

În data de 29 ianuarie 2021, Agenția Europeană a Medicamentului a recomandat acordarea autorizației de punere pe piață a vaccinului împotriva Covid-19, dezvoltat și produs de către AstraZeneca. Mai multe analize cu privire la calitatea, siguranța și eficacitatea vaccinului au fost conduse de către comitetul pentru medicamente de uz uman – CHMP, din cadrul EMA.

În urma acestor verificări, CHMP a recomandat acordarea de către Comisia Europeană a autorizației condiționate de a pune pe piață vaccinul. Serul de la AstraZeneca este al 3-lea vaccin împotriva Covid-19 dezvoltat, pentru derularea campaniilor de vaccinare la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene. Anterior, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, anunța că vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca este recomandată grupei de vârstă cuprinsă între 18 și 55 de ani.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI