OMS face apel la Ucraina să distrugă agenții patogeni de cercetare, după acuzațiile Rusiei. Cum răspunde Zelenski la propaganda inamicului

Cătălina Burghelea 11.03.2022, 07:27
OMS face apel la Ucraina să distrugă agenții patogeni de cercetare, după acuzațiile Rusiei. Cum răspunde Zelenski la propaganda inamicului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut Ucrainei să distrugă orice agenți patogeni periculoși păstrați în laboratoarele de cercetare. Măsura este esențială pentru a preveni „orice potențiale scurgeri” dăunătoare oamenilor, a transmis agenția de presă Reuters, citată de BBC. Președintele Volodimir Zelenski are un răspuns dur la acuzațiile Moscovei.

OMS „a sfătuit Ucraina să distrugă agenții patogeni de cercetare”

Ca și alte țări, țara guvernată de Volodimir Zelenski are laboratoare de sănătate publică care studiază bolile periculoase la oameni și animale, inclusiv noul coronavirus. Unele dintre aceste laboratoare ucrainene au primit sprijin din partea SUA, UE și OMS în trecut.

Însă, acum, aceste laboratoare sunt în centrul unui război de propagandă între Rusia și Occident, guvernul de la Moscova acuzând Kievul că găzduiește instalații de arme biologice și chimice conduse de Statele Unite.

Zelensky răspunde la propaganda rusă privind armele chimice

Președintele Volodimir Zelenski a răspuns la acuzațiile Federației Ruse potrivit cărora Ucraina dezvoltă arme chimice sau biologice pe teritoriul său cu ajutor american.

Într-un mesaj video postat joi seara pe Facebook, Zelenski a precizat că în Ucraina nu au fost dezvoltate arme chimice sau arme de distrugere în masă, iar acuzațiile Moscovei l-au „îngrijorat foarte mult”.

„Suntem acuzați că pregătim un atac chimic”, a precizat Zelenski într-un mesaj video. „Acest lucru mă face foarte îngrijorat, pentru că am fost convinși în repetate rânduri: dacă vrei să cunoști planurile Rusiei, uită-te la ce îi acuză pe ceilalți că fac. Care sunt aceste acuzații de pregătire a atacurilor chimice?”, a continuat președintele Ucrainei.

„V-ați hotărât să treceți acum la „de-chimizarea” Ucrainei? Cum? Folosind amoniac? Folosind fosfor? Ce altceva ne-ați pregătit? Nu au fost dezvoltate arme chimice sau alte arme de distrugere în masă pe teritoriul Ucrainei”, a explicat liderul de la Kiev.

Laboratorul american Gilead a primit aprobare pentru producția de Remdesivir

100.000 de persoane au fost evacuate din zonele bombardate de ruși

În discursul său, Volodimir Zelenski a mai spus că 40.000 de persoane au fost evacuate, joi, cu ajutorul guvernului ucrainean, însumând până la 100.000 în ultimele două zile. Acesta a mai spus că forțele ucrainene au reușit, de asemenea, să livreze ajutoare vitale, inclusiv alimente și medicamente, orașelor atacate. Însă, a adăugat că Mariupol și Volnovakha din apropiere „rămân complet blocate”.

Ce acuzații face Federația Rusă la adresa Ucrainei

Misiunea diplomatică a Rusiei la ONU a cerut organismului internațional să organizeze, vineri, o întâlnire de urgență pentru a discuta acuzațiile conform cărora Ucraina produce arme biologice cu asistența SUA.

„Rusia a cerut o reuniune a #Consiliului de Securitate la 11 martie, pentru a discuta despre activitățile biologice militare ale SUA pe teritoriul #Ucrainei”, a scris Dmitri Polyansky, ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, pe Twitter.

SUA au prevăzut această strategie rusă

Statele Unite au susținut că Rusia va recurge la această propagandă despre Ucraina pentru a-și justifica propria utilizare a armelor chimice în război.

Depunând mărturie în fața Comisiei de Informații a Senatului american, CIA a descris strategia Rusiei drept „eforturi false”.

Joi, purtătorul de cuvânt al ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, a susținut că SUA ajută la dezvoltarea armelor biologice și la utilizarea păsărilor purtătoare de virusuri care migrează prin Rusia.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...