EXCLUSIV

Ucraina acuzată propagandistic că ar deține arme chimice. Sociolog: „Este un moment în care nu cred că poți să susții ceea ce face Federația Rusă”

Gabriela del Pupo 10.03.2022, 13:28
Ucraina acuzată propagandistic că ar deține arme chimice. Sociolog: „Este un moment în care nu cred că poți să susții ceea ce face Federația Rusă”

Federația Rusă, în încercarea disperată de a justifica în fața propriilor cetățeni invazia Ucrainei, încearcă să propage ideea că Ucraina ar dezvolta arme chimice pe teritoriul său, chiar cu sprijinul SUA. Federația Rusă a fost acuzată de-a lungul istoriei în repetate rânduri de astfel de practici iar diplomații americani se tem că aceste declarații și acuzații vin tocmai din intenția de a escalada conflictul prin introducerea unor astfel de arme chiar din partea Federației.

„Încearcă să se urce pe informațiile de altfel confirmate și de Statelor Unite referitoare la existența unor laboratoare de teste pe tot felul de viruși, boli”

Sociologul Vladimir Ionaș crede că această tactică este menită să justifice acțiunile Rusiei în fața propriului popor dar și în fața țărilor care încă nu s-au poziționat în privința conflictului. Acesta consideră însă că această propagandă nu va avea efect în țările occidentale.

E foarte greu ca mesajele pe care Federația Rusă le transmite indiferent de subiect, să prindă, cel puțin la publicul din țările occidentale. Este văzută ca principalul inamic, este recunoscută, pentru propagandă și pentru încercarea de controla liniile de comunicare atunci când sunt situații de criză.

Acum încearcă să se urce pe informațiile de altfel confirmate și de Statelor Unite referitoare la existența unor laboratoare de teste pe tot felul de viruși, boli șamd. Dar nu știu dacă vor avea vreun efect asupra publicului din țările occidentale ci cred că mai degrabă este o linie de comunicare internă, pentru cetățenii Federației Ruse și pentru țările care mai degrabă sunt aliate cu Federația Rusă sau neutre în acest conflict.

Cred că și cei din Federația Rusă sunt conștienți că este foarte greu să se bucure de încrederea vreunei părți a publicului din occident, evident cu minorități din fiecare țară. Acel public care este pro-rus, dar sunt procente infime, care nu prea contează din punct de vedere electoral sau social. Repet, eu cred că este mai degrabă o linie prin care încearcă să comunice cu proprii cetățeni.” a declarat Vladimir Ionaș pentru impact.ro.

Victoria Nuland, numărul trei în diplomația americană spune că pericolul este ca trupele rusești să atace sau să preia controlul acestor facilități.

În prezent, suntem de fapt destul de îngrijorați de posibilitatea ca forțele ruse să încerce să preia controlul asupra acestora”, pericolul este ca laboratoarele să „cadă în mâinile” Moscovei.

„Au dispărut în ultima perioadă de pe prima scenă”

Ce se întâmplă cu propaganda rusească în România? Exponenții săi par să își reevalueze atitudinea. Se poate observa cum lideri politici sau membrii ai societății civile au devenit mai temperați în discursul lor, care nu mai poate fi acceptat în condițiile în care acțiunile Federației Ruse sunt extrem de blamate și aproape imposibil de justificat.

Aici sunt două tabere importante, în primul rând sunt cei care fac astfel de lucruri, încearcă să promoveze o astfel de linie de comunicare, fiind plătiți pentru acest lucru, aceștia au dispărut în ultima perioadă de pe prima scenă, pentru că este un moment în care nu cred că poți să susții ceea ce face Federația Rusă, și o parte care într-adevăr, din punct de vedere ideologic, sentimental, istoric, se simt mai apropiați de Federația Rusă. Acesta este un procent extrem de mic, nu are nici un fel de relevanță, dacă vorbim despre ansamblul societății românești.

Cred că un răspuns foarte clar în privința aceasta este că este pentru prima dată când procentul celor care cred că România ar trebui să iasă din Uniunea Europeană este sub 6%. Este de 5%, este cel mai mic procent întâlnit de la aderarea României. De obicei aveam undeva între 10 – 16%, astăzi a scăzut la 5%, ceea ce arată că populația nu poate susține ceea ce se întâmplă astăzi. Pentru că sunt conștienți că reacția din partea societății ar fi una extrem de negativă.” spune Vladimir Ionaș.

„Influența mesajelor pe care le transmite Federația Rusă în România va scădea foarte mult, va merge spre dispariție”

Propaganda rusească va scădea în impact și doar efectele negative ale războiului mai pot determina anumite persoane să reevalueze atitudinea pe care o au față de Rusia. Însă dacă autoritățile vor reuși să explice motivul acestei recesiuni anunțate de economiști este posibil ca nici chiar criza economică să nu aducă avantaje de imagine propagandei care vine dinspre Kremlin.

Influența mesajelor pe care le transmite Federația Rusă în România va scădea foarte mult, va merge spre dispariție. Depinde foarte mult ce se va întâmpla în următoarea perioadă cu aceste crize care se suprapun, cu prețurile de la energie, gaze, carburanți dacă vor exista creșteri de prețuri la alimente. Dacă impactul asupra societății va fi unul mare, linia de comunicare se poate întoarce. Dar depinde foarte mult de autorități și de modul în care acestea vor reuși să comunice.

România și Polonia au fost puse pe masa negocierilor încă înainte de a începe invazia efectivă a Ucrainei. Întotdeauna cele 2 țări au fost privite de Federația Rusă ca avanposturi ale NATO și ale SUA. Mesajele transmise legate de cele 2 țări au fost negative mereu.”

Un mesaj mai ferm din partea autorităților ar fi clarificat poziția pe care România o adoptă în acest conflict chiar înainte de la fi declanșat când cerințele absurde ale oficialilor ruși vorbeau chiar de reîntoarcerea la granițele NATO dinainte de 1997.

În momentul în care ne-au pus pe masa negocierilor ar fi trebuit din punctul meu de vedere să avem un răspuns care să fie adresat populației din România, din care populația să înțeleagă exact care este viziunea și exact care este strategia în raport cu Federația Rusă. Dacă am fi avut un răspuns dur din partea autorităților românești probabil cetățenii ar fi înțeles care este linia și ar fi fost mult mai liniștiți.

Din păcate jocul acesta cu care autoritățile românești ne-au obișnuit în ultimul timp, încercarea aceasta de a nu fi dur cu nimeni, de a încerca să joci la nivel comunicațional în ambele tabere, lasă loc și unei nișe de cetățeni care să aibă mai degrabă și un discurs pro-rus.

La nivel de societate România este mai degrabă anti Rusia, Rusia mai degrabă în sondajele de opinie este văzut ca principalul inamic. Din punct de vedere istoric de asemenea avem o problemă, deci nu cred că în România poate avea loc o mișcare pro-rusă care să aibă și succes.” a mai precizat sociologul.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...