OMS, apel de ultimă oră: “Acești oameni trebuie să evite călătoriile din cauza variantei Omicron”

Cătălina Burghelea 01.12.2021, 06:42
OMS, apel de ultimă oră: “Acești oameni trebuie să evite călătoriile din cauza variantei Omicron”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a actualizat categoria persoanelor sfătuite să își amâne călătoriile, în contextul apariției și răspândirii noii variante Omicron. Este vorba despre persoanele expuse la riscul de a face o formă gravă a infecției cu noul coronavirus.

OMS face apel la populația lumii

OMS a făcut un apel urgent! În ultimele sale recomandări privind deplasările în timpul pandemiei de coronavirus, Organizația Mondială a Sănătății a inclus în categoria mai sus-menționată persoanele vulnerabile în fața Covid.

Persoanele de peste 60 de ani și cele care suferă de boli de inimă, cancer sau diabet sunt sfătuite să evite călătorile în această perioadă, din cauza variantei Omicron, descoperită în Africa de Sud.

Ce categorie de oameni nu mai trebuie să călătorească din cauza Omicron

Oamenii expuși riscului de infectare cu Sars-Cov-2, între care cei peste 60 de ani, ar trebui să evite călătoriile, a recomandat Organizaţia Mondială a Sănătăţii, după apariţia noii variante Omicron.

„Ar trebui acordată consiliere persoanelor care nu au o stare bună a sănătăţii sau cu risc de a dezvolta o formă severă de COVID-19 şi de a muri, în special celor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult şi celor cu comorbidităţi (de exemplu: boli de inimă, cancer şi diabet), pentru a-şi amâna călătoria”, a precizat OMS într-un document tehnic, potrivit Agerpres.

Interdicţiile nu vor împiedica răspândirea noii variante

Pe de altă parte, OMS a punctat că interdicțiile generale de călătorie nu va împiedica răspândirea Omicron în toată lumea. Inevitabil, infecția va cuprinde mapamondul.

Descoperirea noii variante Omicron a declanşat temeri la nivel global privind o posibilă rezistenţă la vaccinuri şi ar putea prelungi pandemia declanşată în urmă cu doi ani.

„Interdicțiile generale nu vor împiedica răspândirea internațională și vor arunca o povară grea asupra vieților și mijloacelor de existență ale oamenilor.

În plus (interdicțiile) pot afecta negativ eforturile sanitare la nivel global în timpul pandemiei, prin descurajarea țărilor să raporteze și să partajeze date epidemiologice și obținute în urma secvențierii”, a explicat Organizația.

OMS, despre diferenţa dintre varianta Omicron şi Delta. De ce este prima mai periculoasă, de fapt

Africa de Sud, izolată de restul lumii

Secretarul general a ONU, Antonio Guterres, s-a declarat, la rândul său, „profund îngrijorat” privind izolarea Africii de Sud de restul lumii și a mărturisit că „oamenii din Africa nu pot fi făcuți vinovați pentru nivelul ‘imoral de scăzut’ al disponibilității vaccinurilor”.

Anterior, președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, s-a arătat revoltat de faptul că regiunea a căzut victimă unei „discriminări incorecte”, estimând că interdicțiile nu vor fi eficiente în a împiedica răspândirea variantei Omicron.

Omicron nu trebuie subestimat

Deși mai mulți medici au spus că Omicron nu este la fel de periculoasă ca celălalte variante, unii specialiști au spus că nu trebuie subestimată.

La o ședință a Departamentul de Sănătate din Africa de Sud, Unben Pillay, un medic generalist din Midrand, periferia Johannesburgului, a declarat că, deși „este încă devreme” să se pronunțe, cazurile pe care le-a văzut erau, în general, cu forme ușoare.

„Avem pacienți cu tuse uscată, febră, transpirații nocturne și dureri corporale. Oamenii vaccinați tind să se descurce mult mai bine”, a spus medicul, scrie The Guardian.

Simptome neobișnuite semnalate

Între timp, medicul de familie Angelique Coetzee din Pretoria a precizat că mulți dintre pacienții pe care i-a văzut prezentau simptome neobișnuite, în special oboseală severă, și niciunul nu a raportat pierderea gustului sau a mirosului.

Deși poate dura câteva săptămâni până să obținem răspunsuri definitive cu privire la natura amenințării reprezentate de Omicron, apar dovezi timpurii că vaccinurile oferă cel puțin o oarecare protecție. Dr. Wassila Jassat de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile a explicat că în orașul sud-african Tshwane, unde a fost detectată varianta Omicron, 87% din internările în spital au fost în rândul pacienților nevaccinați.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...