OMS, anunț ce dă fiori despre Omicron. Ce nu a văzut la nicio altă variantă Covid, în comparație cu noua tulpină

Cătălina Burghelea 15.12.2021, 07:32
OMS, anunț ce dă fiori despre Omicron. Ce nu a văzut la nicio altă variantă Covid, în comparație cu noua tulpină

Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că varianta de coronavirus Omicron s-a răspândit într-un ritm care nu s-a văzut la tulpinile anterioare și este probabil prezentă în majoritatea țărilor lumii. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus, marți, 14 decembrie, că noua tulpină a fost detectată în cel puțin 77 de țări, ceea ce înseamnă că Omicron începe să înroșească harta lumii.

Ce spune OMS despre Omicron

Descoperirea lui Omicron a fost anunțată, pentru prima dată, în luna noiembrie de către oamenii de știință din Africa de Sud, fiind prima țară care a experimentat o creștere a COVID-19 determinată de noua variantă.

„Șaptezeci și șapte de țări au raportat până acum cazuri de Omicron, iar realitatea este că tulpina este probabil în majoritatea țărilor, chiar dacă nu a fost încă detectată”, a declarat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, reporterilor, în timpul unei conferințe de presă la Geneva, marți, notează France24.

„Omicron se răspândește într-un ritm pe care nu l-am văzut cu nicio variantă anterioară”, a completat liderul Organizației Mondiale a Sănătății.

Multă lume subestimează puterea noii tulpini

De asemenea, șeful OMS a avertizat că unii oameni au respins Omicron, considerând că este o variantă ușoară.

„Cu siguranță, am aflat până acum că subestimăm acest virus pe riscul nostru. Chiar dacă Omicron provoacă o boală mai puțin severă, numărul mare de cazuri ar putea copleși din nou sistemele de sănătate nepregătite”, a explicat Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Varianta sud-africană impune noi reguli și restricții

Omicron a declanșat îngrijorări că ar putea provoca o nouă creștere a infecțiilor la nivel mondial, ceea ce a determinat multe țări să impună restricții de călătorie mai multor națiuni din Africa de Sud. Președintele OMS a spus că agenția de sănătate a ONU a sprijinit acordarea de doze de supra-rapel, atâta timp cât distribuirea vaccinurilor este prioritizată și corectă.

„Permiteți-mi să fiu foarte clar: OMS nu este împotriva dozelor de supra-rapel. Suntem împotriva inechității. Preocuparea noastră principală este să salvăm vieți, peste tot. Este într-adevăr destul de simplu: prioritatea în fiecare țară și la nivel global trebuie să fie protejarea persoanelor vulnerabile”, a spus el.

Dozele booster ar putea juca un rol important în salvarea de vieți omenești

Tedros a afirmat că apariția variantei mutant a determinat unele țări să-și inițieze programele de rapel pentru întreaga lor populație adultă, în ciuda lipsei dovezilor privind eficacitatea supra-rapelului împotriva tulpinii Omicron.

„(…) Este clar că, pe măsură ce avansăm, dozele booster ar putea juca un rol important, în special pentru cei cu cel mai mare risc de deces prin boală gravă”, a punctat șeful OMS.

98 de țări nu au vaccinat nici 40% din populația lor

Acesta a menționat că 41 de țări încă nu au reușit să vaccineze 10% din populația lor, iar 98 de țări nu au ajuns la 40%. Mai mult, academicianul etiopian a spus că există inechități semnificative între grupurile de populație din aceeași țară, când vine vorba de vaccinări.

„Dacă punem capăt inechității, punem capăt pandemiei. Dacă permitem ca inechitatea să continue, vom permite ca pandemia să continue”, a avertizat Tedros.

Urmăriți Impact.ro și pe
Cătălina Burghelea
Este redactor Playtech. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării și a masterului în Marketing Online din cadrul ASE, Catalina Burghelea s-a alaturat echipei de stiri de...