Olaf Scholz, despre unicul mod în care poate fi oprit războiul din Ucraina: „Nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia”

Elena Avramescu 21.09.2022, 06:41
Olaf Scholz, despre unicul mod în care poate fi oprit războiul din Ucraina: „Nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia”

Cancelarul german Olaf Scholz a făcut mai multe declarații în curusl zilei de marţi, la New York, axându-se în special pe războiul din Ucraina. Acesta a ținut să afirme că preşedintele rus Vladimir Putin va renunţa la ambiţiile sale imperiale care au capacitatea de a distruge Ucraina şi Rusia numai în cazul în care recunoaşte că nu poate câştiga războiul, notează Reuters.

Olaf Scholz insistă ca Putin să recunoască că nu poate câștiga războiul

„De aceea nu vom accepta nicio pace dictată de Rusia şi de aceea Ucraina trebuie să fie capabilă să respingă atacul Rusiei”, a declarat Olaf Scholz în prima sa intervenţie în cadrul Adunării Generale a ONU.

Cancelarul german a ținut să mai menționeze faptul că revenirea imperialismului datorat războiului dus de preşedintele Putin împotriva Ucrainei a însemnat un dezastru atât pentru Europa, cât şi pentru ordinea păcii la nivel global, mai ales că ordinea este bazată pe reguli. Însă acesta nu este tot, deoarece Scholz a cerut ONU să apere Europa de toți cei care își doresc o lume în care cei puternici îi conduc pe cei slabi.

„Să privim neputincioşi cum unii vor să ne trimită înapoi într-o ordine mondială în care războiul este un mijloc comun al politicii, naţiunile independente trebuie să se alăture vecinilor lor mai puternici sau stăpânilor coloniali, iar prosperitatea şi drepturile omului sunt un privilegiu pentru cei puţini norocoşi?

Sau reuşim împreună să ne asigurăm că lumea multipolară a secolului 21 rămâne o lume multilaterală? Răspunsul meu, ca german şi european, este: trebuie să reuşim”, a mai spus Olaf Scholz.

Nu trebuie uitat faptul că aliaţii occidentali concurează cu Rusia pentru influenţă diplomatică încă de când Rusia a dat startul invaziei în Ucraina, la data de 24 februarie.

În încheiere, cancelarul german a anunţat că Berlinul va găzdui pe 25 octombrie o conferinţă cu privire la reconstrucţia Ucrainei, iar Germania a promis să ajute guvernul de la Kiev cu costul uriaș al reconstrucţiei ţării.

Lovitură pentru social-democrații germani și Olaf Scholz. Locul trei la alegerile dintr-un land important
Olaf Scholz

Olaf Scholz vrea ca armata germană să fie cea mai bine echipată din Europa

Pe fondul războiului dus de Putin în Ucraina, Olaf Scholz vrea ca armata germană să fie cea mai bine echipată din Europa. Declarația a venit după ce, vreme de mai mulți ani, au fost făcute o serie de analize greșite conform cărora ţara sa nu ar avea dușmani.

„În calitate de ţara cea mai populată, dotată cu cea mai mare putere economică şi situată în centrul continentului, armata noastră trebuie să devină pilonul apărării convenţionale în Europa, forţa armată cea mai bine echipată din Europa”, a spus Olaf Scholz într-un discurs în faţa unor ofiţeri de rang înalt din Bundeswehr.

În acest sens, după începerea invaziei ruse din Ucraina, politica germană și-a pus probleme cu privire la domeniul apărării, astfel că s-a decis crearea unui fond special de aproximativ 100 de miliarde euro, de la bugetul federal, pentru investiţii şi proiecte de înarmare.

„Un fost ministru german al apărării credea că nu suntem înconjuraţi decât de prieteni. Consecinţe eronate, aşa cum ştim astăzi, dacă privim starea armatei germane. În acelaşi timp, noi demonstrăm în mod clar şi de o manieră credibilă că Germania este gata să-şi asume o responsabilitate de prim plan în securitatea continentului nostru”, a mai spus acesta.

Recomandare Video Impact.ro
Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...