Olaf Scholz cere reformarea Uniunii Europene. Ce schimbări vrea cancelarul german

Beatrice Dumitru 23.06.2022, 10:53
Olaf Scholz cere reformarea Uniunii Europene. Ce schimbări vrea cancelarul german

De-a lungul timpului, Uniunea Europeană s-a confruntat cu întârzieri chinuitoare în luarea deciziilor majore din cauza opoziției unei singure țări membre. Cel mai recent exemplu în acest sens este al premierului maghiar Viktor Orban, care a blocat aproape o lună al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. De aceea, Olaf Scholz cere reformarea Uniunii Europene, la fel ca și Ursula von der Leyen.

Olaf Scholz vrea schimbări în UE

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat că UE trebuie să schimbe regulile de vot în domenii cheie, cum ar fi politica externă, înainte de a putea admite noi țări membre precum Ucraina. Acesta a susținut că blocul comunitar trebui să-și schimbe regulile de vot la majoritate calificată pentru a împiedica o țară să blocheze deciziile și a menționat, în mod special, politica externă ca fiind un domeniu în care este necesară o astfel de schimbare.

Olaf Scholz a spus anterior că o modificare a regulilor de vot ar putea fi decisă rapid dacă toate țările UE și-ar da aprobarea. Cu toate acestea, mai multe state UE, inclusiv Franța, au ridicat deja obiecții față de renunțarea la dreptul de veto în domenii cheie precum politica externă.

Olaf Scholz cere reformarea Uniunii Europene. Ce schimbări vrea cancelarul german
Olaf Scholz și Ursula von der Leyen vor reformarea UE.

Cancelarul german este de părere că UE are nevoie de „reforme instituționale” mai ample, care probabil ar necesita o schimbare complexă a tratatului și a spus că astfel de reforme „ar trebui folosite pentru a consolida democrația și statul de drept în UE”. De asemenea, el a mai cerut un „Plan Marshall” pentru a reconstrui Ucraina după război și a afirmat că Germania va face eforturi pentru crearea unei „conferințe internaționale de experți la nivel înalt” pentru a coordona eforturile de reconstrucție.

Înaintea summitului Consiliului European de la Bruxelles, Olaf Scholz a spus că va insista cu hotărâre pentru acceptarea atât a Ucrainei, cât și a Moldovei ca țări candidați la aderarea la UE, dar a subliniat că un astfel de angajament vine cu niște condiții, notează Politico.

Voi depune toate eforturile la Consiliul European pentru a mă asigura că întreaga UE dă un „da” unanim candidaturilor Ucrainei și Moldovei pentru aderare”, a spus cancelarul, cerând totodată ca UE să devină „capabilă să-și asume noi membri.”

Și Ursula von der Leyen vrea ca UE să renunțe la regula unanimității

Și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat la începutul acestei săptămîni ca UE trebuie să își schimbe procesul decizional, deoarece trebuie să poată răspunde mai rapid la evoluțiile geopolitice și ar trebui să pună capăt cerinței de unanimitate în deciziile de politică externă.

„În afaceri externe, trebuie într-adevăr să trecem la votul cu majoritate calificată”, a spus Ursula von der Leyen pentru Politico.

Însă, șefa Comisiei Europene a recunoscut că o astfel de schimbare majoră în procesul decizional al UE, chiar și doar în ceea ce privește politica externă, va fi dificil de realizat.

Urmăriți Impact.ro și pe