EXCLUSIV

Oficial: salariile primarilor cresc. Deputat: „2.000 de lei în plus primarilor și 7.000 de lei parlamentarilor? Prioritățile sunt cu susul în jos”

Oficial: salariile primarilor cresc. Deputat: „2.000 de lei în plus primarilor și 7.000 de lei parlamentarilor? Prioritățile sunt cu susul în jos”

Curtea Constituțională a României a dezbătut în ședința de astăzi sesizarea partidelor de opoziție, USR și Forța Dreptei, care nu considerau legea care crește indemnizațiile din primării constituțională, dar au decis să respingă argumentele celor două partide. Legea va merge la președinte spre promulgare în forma în care este după această decizie a CCR.

Impact.ro a stat de vorbă cu deputatul Forța Dreptei Alexandru Kocsis, despre motivația din spatele respingerii erorilor sesizate de parlamentari din modul în care a fost gândită legea.

„Trebuie să fim sinceri, CRR-ul a fost dintotdeauna o instituție prietenoasă cu puterea”

Argumentele aduse de cele două partide se refereau la faptul că actul normativ nu indică sursa de finanţare, aşa cum prevede art. 138 alin. (5) din Constituţie. De asemenea, a fost invocată şi încălcarea prevederilor constituţionale referitoare la desfăşurarea procedurii parlamentare de adoptare a legilor, în condiţiile în care actul normativ a fost adoptat cu două zile înainte să expire termenul stabilit pentru depunerea amendamentelor.

„Trebuie să fim sinceri CRR-ul a fost dintotdeauna o instituție prietenoasă cu puterea, și asta și din cauza felului în care sunt numiți judecătorii. Lucrul acesta este destul de greu de schimbat peste noapte, eu îmi doresc ca la un moment dat să avem o Constituție cu adevărat adaptată la vremurile în care trăim. O Curte Constituțională, care să nu mai amâne de atâtea ori luarea deciziilor, fără justificare.

Sesizarea a fost depusă din septembrie anul trecut și am avut de atunci nenumărate amânări, ultima pe 31 ianuarie. Amânările nejustificate trebuie să înceteze. Eu cred că la un moment dat ar trebui să avem Constituția schimbată cu totul, altfel putem doar să ne plângem și să constatăm incompetența și subiectivismul judecătorilor CCR.”, spune deputatul.

Alexandru Kocsis

„Nu cred că faptul că li se mărește cu 2000 de lei salariul îi face mai specialiști decât erau în urmă cu un an”

Una dintre principalele motivații aduse de membrii coaliției de guvernare pentru aceste creșteri de indemnizații a fost faptul că odată cu creșterea lor se vor atrage specialiști în primării, care acum nu sunt interesați pentru că salariile sunt prea mici. Alexandru Kocsis vine cu un contraargument puternic spunând că atât primarul cât și echipa cu care alege să lucreze trec printr-un proces electoral, prin urmare nu putem vorbi de atragerea unor angajați.

„Primarii, viceprimarii, președinții de CJ, sunt aleși, sunt demnitari, nu poți să spui că sunt aleși. Nu poți să spui că există vreo facultate sau universitate care te formează pentru aceste funcții. Oricine are dreptul de a candida și de a fi ales, și acești demnitari ocupă funcții publice, și au au candidat din proprie inițiativă, și nu cred că faptul că li se mărește cu 2000 de lei salariul îi face mai specialiști decât erau în urmă cu un an, sau la momentul alegerii lor.

Din punctul meu de vedere nici nu discut dacă salariile lor sunt mari sau mici, este imoral ca ordinea priorităților să fie aceasta. În contextul în care tu ai mărit doar cu 12,5 la sută pensiile, în condițiile unei inflații generale de 17%, și a uneia la produsele de bază de 30%, tu să dai 2000 de lei primarilor și 7000 de lei parlamentarilor, majorare care a trecut săptămâna trecută, arată că ordinea priorităților este cu susul în jos pentru acești oameni din Coaliția de guvernare.”

Deputatul a mai precizat că speră ca toate aceste măsuri să nu fie uitate până la votul din 2024 și că acest „comportament discreționar sau abuziv” este din cauza unei majorități confortabile.

„Cea mai mare creștere o va avea primarul dumneavoastră, Nicușor Dan, dar și acea mărire va fi de 1.000 de lei, net”

Alfred Simonis (PSD), după ce USR și Forța Dreptei au anunțat că vor ataca la CCR legea majorării salariilor pentru primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de CJ aducea tocmai argumentul contrar. El a dat și exemple din care să reiasă că și primarii susținuți de partidele de opoziție ar putea beneficia.

„Am senzația că Opoziția încearcă să facă un mare scandal, astfel încât oamenii să nu mai înțeleagă nimic. Cea mai mare creștere o va avea primarul dumneavoastră, Nicușor Dan, dar și acea mărire va fi de 1.000 de lei, net, la salariul domniei sale. Avantajul pentru toți ceilalți angajați ai Primăriei Capitalei și ai celorlalte primării din România este că odată cu Nicușor Dan vor crește și salariile acestora. Altfel nu se poate, pentru că angajații din primării sunt direct legați de salariul viceprimarului, care nu poate fi mai mare decât al primarului. Odată cu salariile primarului și al viceprimarului… cresc salariile și în administrațiile publice locale.” a declarat atunci Alfred Simonis, de la tribuna Parlamentului.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...