VIDEO EXCLUSIV

Prioritățile bugetului pe anul 2023. Pensiile sau serviciile publice, pe ultimele locuri: „Exemplul trebuie dat de sus. În Parlament nu s-a stins un bec față de câte aveam luna trecută”

Gabriela del Pupo 11.11.2022, 09:37
Prioritățile bugetului pe anul 2023. Pensiile sau serviciile publice, pe ultimele locuri: „Exemplul trebuie dat de sus. În Parlament nu s-a stins un bec față de câte aveam luna trecută”

Discuțiile din spațiul public privind ajutorul pe care îl poate oferi statul în plină criză economică s-au intensificat cu apropierea perioadei în care urmeză să fie discutat și aprobat bugetul pe anul 2023. Primăriile spun deja că nu pot face față cheltuielilor în timp ce pensionarii află că 10%, un procent mult sub rata inflației, este tot ce le poate oferi la anul Coaliția de guvernare.

Deputatul Forța Dreptei a detaliat în cadrul Interviurilor Impact.ro modul în care sunt tratate în acest moment anumite probleme care vor afecta în perioada următoare populația la nivelul întregii țări.

„Dacă spui oricui să facă sau să nu facă ceva, tu trebuie să fii primul care dă acel exemplu”

Spre deosebire de cei doi ani de pandemie, statul și-ar permite pentru anul viitor să compenseze parte din efectele pe care criza economică le produce atât la nivel de localități cât și pentru fiecare persoană în parte. Din păcate însă modalitatea în care sunt direcționați banii de la bugetul de stat nu reflectă o administrare responsabilă ci mai degrabă un clientelism politic, care are ca efect rispa banului public.

„Majoriatatea UAT-urilor din România nu se pot susține singure. Nu încasează suficient din taxe și impozite cât să plătească și salariile și încălzirea și să mai facă și investiții, să asfalteze ulițele. Exemplul trebuie dat de sus, dacă spui oricui să facă sau să nu facă ceva, tu trebuie să fii primul care dă acel exemplu. În momentul de față la nivelul actualei puteri politice eu nu văd absolut deloc solidaritate cu situațiile prin care trec oamenii. Nu văd absolut deloc solidaritate cu această perioadă de austeritate. La Parlament, care este o clădire total ineficientă energetic, este iluminat de spunem că este revelionul. Nu s-a stins un bec față de câte aveam luna trecută, sau anul trecut. Iar Parlamentul este o clădire care consumă cam 6 milioane de euro pe an cu încălzirea. Asta este echivalentul bugetului de încălzire al orașului Câmpina.

Nu că ar trebui să fie frig, dar dacă le cer altora să facă economie eu trebuie să fiu primul care dau exemplu.”, spune Alexandru Kocsis.

Cat curent inghite casa poporului

De altfel și liderul partidului a punctat același lucru propunând ca primarul Nicușor Dan să atragă atenția guvernanților punându-i în situația de a nu mai beneficia de utilități.

„În cazul în care guvernul PSDNL nu înțelege de vorbă bună, ar fi perfect justificată o decizie a primarului general de suspendare a livrării energiei termice către clădirile guvernamentale până când guvernul plătește primăriei capitalei sumele de bani datorate conform prevederilor legale. Mai bine să le înghețe țurloaiele guvernanților decât să sufere de frig bucureștenii.”, a scris Ludovic Orban pe pagina sa de Facebook.

Sunt sau nu viabile măriri de pensii mai mari de 10%?

Tot de negocierea din ședințele de Coaliție depinde și procentul cu care vor fi mărite pensiile. În timp ce PSD spune că nu se poate acoperi o mărire de 10%, partenerii de guvernare plusează. USMR a transmis că se poate merge până la 15% prin vocea ministrului Dezvoltării, Cseke Attila,  care a declarat miercuri despre creşterea pensiilor, că dacă poate să  se ajungă la 15 sau 16 %, UDMR va susţine această variantă în coaliţie, conform news.ro.

”  Nu este singurul lucru care trebuie gândit (la construirea bugetului n.r), dar este foarte important, pentru că la nivelul pensionarilor, marea majoritate fac parte din acea categorie de persoane vulnerabile, pentru că au venituri scăzute, majoritatea pensiilor în țara aceasta sunt mici. Nu toți au pensii speciale, nu toți ai avut șansa să iasă la pensie cu câștiguri mai mari decât au avut salariul.

Este important acest procent, nu poți să spui că vei crește pensiile dacă tu nu dai oricât peste rata inflației. Să spui că dai 10% în condițiile în care rata oficială a inflației este de 16% este cel puțin neserios. bani sunt, important este cum incluzi în buget, și care sunt prioritățile tale.

Am văzut că vrem să creștem procentul din PIB alocat apărării la 2,5%, nu știu dacă asta este prioritatea noastră astăzi, și nu știu dacă acei 0,5% care se vor duce pentru achiziții de armament probabil vor fi cu adevărat cu folos. Faptul că noi facem parte din NATO este principalul factor de echilibru.”, spune deputatul.

Interviul integral mai jos

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriela del Pupo
Pentru Gabriela del Pupo presa nu a fost prima alegere. Absolventă a Universității "Babeș-Bolyai" din Cluj, a lucrat mai bine de 10 ani în domeniul artelor spectacolului. Pasiunea pentru știri...