Obligatoriu pentru toți românii peste 40 de ani: dacă ești născut înainte de 1980 trebuie să faci asta

Gabriel Peneș 03.01.2023, 09:33
Obligatoriu pentru toți românii peste 40 de ani: dacă ești născut înainte de 1980 trebuie să faci asta

Obligatoriu pentru toți românii peste 40 de ani. Oricât am încerca să negăm, trecerea anilor își pune amprenta asupra organismului nostru. Iar după o anumită vârstă observăm schimbări tot mai mari atunci când ne uităm în oglindă sau ne confruntăm cu probleme de sănătate ce altădată nu existau. De aceea, dacă ești născut după 1980, ar fi bine să iei în considerare anumite aspecte.

Obligatoriu pentru toți românii peste 40 de ani

Dacă ai deja peste 40 de ani, este aproape imposibil să nu fi simțit anumite schimbări în starea ta de sănătate sau în valorile indicate de cântar. Iar asta este ceva normal, în firea lucrurilor, pentru că pe măsură ce trecem de o anumită vârstă, metabolismul tinde să încetinească, făcând mai dificilă menținerea unei greutăți corporale sănătoase și procesarea nutrienților din alimente.

Acest lucru se datorează unor factori ca scăderea masei musculare, modificările hormonale și nivelurile mai scăzute de activitate fizică. Dar cu ceva voință și o atenție mai mare la ceea ce mâncăm, putem să ne asigurăm o stare de sănătate corespunzătoare pentru mai mult timp.

Iar trei dintre lucrurile ce ne sunt la îndemână sunt legate de hrana zilnică. Mai exact, este vorba de trei tipuri de produse pe care ar trebui să le evităm total, după vârsta de 40 de ani: cerealele pline cu zahăr, mâncarea tip fast-food și alimentele congelate, scrie Shefinds.

Evitând alimentele procesate și concentrându-ne pe cele integrale, am putea avea un metabolism mai rapid. Alimentele procesate au devenit un element de bază în dieta multor oameni. Din păcate, aceste tipuri de alimente pot afecta metabolismul pe termen lung.

Obligatoriu pentru toți românii peste 40 de ani dacă ești născut înainte de 1980 trebuie să faci asta
Produsele tip fast-food, alături de cerealele pline cu zahăr și alimentele congelate ar trebui eliminate din dieta unei persoane ce a trecut de vârsta de 40 de ani

Dacă ești născut înainte de 1980 trebuie să faci asta

Chiar dacă ai senzația că mănânci sănătos, cerealele foarte procesate, cum ar fi fulgii de porumb, ar trebui eliminate din alimentație, mai ales dacă doriți să reduceți carbohidrații și zahărul. Acest aliment preferat de mulți la micul dejun are o valoare nutritivă foarte scăzută. Cerealele conțin de obicei foarte puține fibre sau proteine.

„Corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a digera și a absorbi aceste tipuri de alimente”, spune dieteticianul Dana Hunnes, adăugând că acest lucru poate fi rău pentru metabolism.

Nu doar că cerealele nu au valoare nutritivă, dar conțin și mult mai mult zahăr decât are nevoie organismul. Consumul regulat de cereale cu zahăr poate duce la probleme de sănătate, creșterea nivelurilor de zahăr din sânge și de insulină, creștere în greutate și multe altele.

„Cerealele procesate sunt cele mai bogate în zahăr”, avertizează ea. „Chiar și cerealele ce se presupune că au conținut „scăzut de zahăr” sunt, de fapt, pline de îndulcitori adăugați”, explică medicul.

De asemenea, oricât de apetisante ar părea, produsele tip fast-food pot distruge, in timp, metabolismul.

Ingredientele din mesele fast-food sunt, de asemenea, extrem de procesate și rafinate. Alături de alte alimente procesate și cele tip fast-food sunt bogate în grăsimi nesănătoase, cum ar fi grăsimi trans și grăsimi saturate. Aceste tipuri de grăsimi pot crește nivelul de colesterol și contribuie la dezvoltarea bolilor de inimă și a altor probleme de sănătate.

„Mâncărurile fast-food sunt făcute cu cantități mari de grăsimi, sodiu și uleiuri nesănătoase. Acest lucru poate duce, in timp, la creșterea în greutate, obezitate, boli cardiovasculare, boli de inimă și accident vascular cerebral”, spune Hunnes.

În al treilea rând, evitați alimentele congelate. Ele sunt sărace în nutrienți și bogate în „calorii goale”. Asta înseamnă că furnizează foarte puține, spre deloc, vitamine, minerale și alți nutrienți de care organismul nostru are nevoie pentru a funcționa corect. În schimb, sunt bogate în aditivi care nu au valoare nutrițională, dar pot contribui la creșterea în greutate și la alte probleme de sănătate.

Condiția ca alimentele congelate să fie sănătoase este ca ele să fi fost supuse corect congelării rapide și să conțină cât mai puțini aditivi. Totodată, congelarea obișnuită nu garantează eliminarea completă a unor bacterii. Astfel, prin trei simple măsuri de precauție legate de alimentație, poți să te ferești de procesele de îmbătrânire prematură, dar și de apariția problemelor de sănătate mai curând decât ți-ai dori.

Urmăriți Impact.ro și pe
Gabriel Peneș
- Născut în 1966, absolvent de Istorie, lucrez în presă din 1996       -    Redactor, playtech.ro, 23.06.2021 -       -     Redactor, playsport.ro, 16.01. 2021 - 03.06....