Rețeta rapidă de gem de căpșune, cu puțin zahăr. Ingredientul secret care îl face savuros

Andra Daoud 15.06.2022, 15:14
Rețeta rapidă de gem de căpșune, cu puțin zahăr. Ingredientul secret care îl face savuros

Căpșunele sunt fructele-vedetă ale începutului de vară, dar ne putem bucura de ele tot anul, sub formă de diverse preparate. Gemul de căpșune, dulceața, compotul sau siropul sunt câteva preparate ideale pentru a păstra aroma căpșunelor tot timpul anului. Gemul de căpșune de face extrem de ușor și se conservă foarte bine, fără să fie nevoie de mult zahăr, dacă țineți cont de un ingredient anume.

Rețetă de gem de căpșune cu puțin zahăr

Nimic nu se compară cu o felie de pâine prăjită cu unt și cu gem de căpșune sau cu o clătită pufoasă, umplută cu gem de căpșune. Aromatele fructe de sezon pot fi transformate foarte ușor în gem sau dulceață, iar borcanele pot fi păstrate până anul viitor, pentru a vă bucura, sub o formă sau alta, de gustul parfumatelor căpșune, cât mai mult timp.

Pentru a obține un gem de căpșune savuros nu este nevoie de o cantitate mare de zahăr. Secretul este să alegeți fructe cât mai mici și mai dulci și să adăugați lămâie, pentru că aceasta balansează perfect gustul dulce cu cel acrișor.

Reteta rapida de gem de capsune, cu putin zahar. Ingredientul secret care il face savuros
Capsunele sunt unele dintre cele mai iubite fructe de sezon

Ingrediente:

  • 1 kg căpșune
  • 300 g zahăr
  • 1 lămâie
  • 10 g unt

Mod de preparare:

Se spală bine căpșunele în câteva ape, fără să le îndepărtați codițele. Dacă nu mai au codițele, va intra apă în interiorul lor și își vor pierde gustul. Se lasă căpșunele la scurs, după care se îndepărtează codițele. Căpșunele mici se lasă întregi, iar cele mari se pot tăia în jumătăți.

Se pun căpșunele într-o oală și se adaugă peste ele zahărul. Se lasă așa peste noapte, la temperatura camerei, timp în care zahărul se va topi și căpșunele își vor elibera sucul. Se stoarce zeama de lămâie și se pune peste căpșunele cu zahăr, după care oala se pune pe foc.

Amestecați ușor, pentru a nu zdrobi fructele, până când zahărul s-a dizolvat complet. Măriți focul și lăsați gemul să fiarbă la foc mare pentru aproximativ 10 minute, după care opriți focul, adăugați untul și amestecați până când acesta se topește.

Gemul de căpșune este gata, se lasă la răcit, după care se amestecă bine din nou, înainte de a fi pus în borcane sterilizate. Este de preferat să alegeți borcane cât mai mici, pentru ca, odată deschise, să consumați gemul de căpșune cât mai repede.

Se închid ermetic borcanele, se pun într-o oală pe fundul căreia ați așezat un prosop sau o cârpă și se dau în clocot pentru o sterilizare completă. În acest fel, în borcane se va crea vid și gemul de căpșune se va păstra bine peste iarnă, la loc uscat și răcoros. În momentul în care este deschis un borcan, se consumă pe loc sau se păstrează la frigider după deschidere.

Urmăriți Impact.ro și pe