Obiectul unic pe Pământ aflat în Muzeul de Istorie din Cluj. A fost cercetat în secret de comuniști, dar nici astăzi nu poate fi identificat

Elena Avramescu 10.01.2022, 17:04
Obiectul unic pe Pământ aflat în Muzeul de Istorie din Cluj. A fost cercetat în secret de comuniști, dar nici astăzi nu poate fi identificat

Este vorba despre talpa de robot sau bucata de OZN de la Aiud, Alba, fiind definit ca un obiect neidentificat dintr-un aliaj de aluminiu, care în prezent se află la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca. Talpa de robot a fost descoperită alături de alte două obiecte în anul 1973, de către muncitorii care lucrau la o balastieră pe malul râului Mureș, lângă Aiud.

Obiectul unic pe Pământ aflat în Muzeul de Istorie din Cluj

Obiectul de aproximativ 2 kilograme nu a putut să fie identificat vreme de 40 de ani și a fost cercetat în secret de autoritățile comuniste. Obiectul are o formă trapezoidală, cu două brațe posterioare și două perforații circulare care comunică între ele.

Aceste două obiecte au fost identificate ca oase ale unui rinocer lânos, care a trăit în urmă cu 10.000 – 80.000 de ani în urmă, însă la datarea tălpii din aluminiu au apărut unele probleme, după ce rezultatele analizelor efectuate indicau faptul că obiectul ar avea între 400 de ani și 80.000 de ani. Michael Hesemann, un specialist în tehnica aviatică, crede că obiectul ar putea fi talpa unuia dintre suporții de aterizare ai unui aparat de zbor nu prea mare, care la coborâre s-a așezat încet pe sol.

În plus, adepții teoriei originii extraterestre a obiectului de la Aiud consideră că această compoziție chimică nu este una obișnuită și că obiectul, descoperit în același strat arheologic cu oasele preistorice ale unui rinocer lânos, poate să fie contemporan cu acestea, iar în acest fel ar avea peste 100.000 de ani.

Obiectul unic pe Pamant aflat in Muzeul de Istorie din Cluj
Talpa de robot

Obiectul, lung de cca. 20 cm, lat de cca. 12,5 cm și gros de 7 cm, prezenta două goluri cilindrice, de diametre diferite, practicate astfel încât golul cu secțiunea mai redusă penetra către baza celuilalt, perpendicular. Golul cu diametrul mai mare prezenta în plus o ovalizare a părții sale inferioare, efect ce părea a fi produs de un ax cu capul rotunjit, cu care s-ar fi asamblat.

Pe suprafața sa inferioară cât și lateral, obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate, dintre care unele au fost puternice. Toate detaliile remarcate sugerau faptul că piesa a făcut parte cândva dintr-un ansamblu funcțional și că a fost pierdută dintr-un motiv oarecare, în albia de atunci a râului, a scris Florin Gheorghiță în cartea sa, Enigme în Galaxie.

Pe părțile laterale obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate. Fapt ce sugerează că obiectul a făcut parte dintr-un sistem funcțional. Există mai multe ipoteze privind sursa de proveniență a obiectului, nu se poate confirma sau infirma posibilitatea sursei de proveniență extraterestră, a spus și Gheorghe Cohal, directorul executiv al Asociației pentru Studiul Fenomenelor Aerospațiale Neidentificate.

Matematicianul Dan Farcaș crede că obiectul de la Aiud este unul din multele semne ale vizitelor unor civilizații extraterestre mult mai evoluate decât specia umană.

Urmăriți Impact.ro și pe
Elena Avramescu
Este redactor Impact.ro. Absolventă a Colegiului Naţional ”Mihai Eminescu” din Buzău, precum şi a Facultăţii de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion din Bucureşti, Elena Avramescu...