Obiectul din casă care îți încarcă factura la energie. Consumă pe lună cât frigiderul și congelatorul într-un an

Andra Daoud 20.04.2022, 14:28
Obiectul din casă care îți încarcă factura la energie. Consumă pe lună cât frigiderul și congelatorul într-un an

Facturile mărite la energie electrică le-au dat mari bătăi de cap românilor iarna trecută. Chiar dacă Guvernul a adoptat ordonanța prin care a plafonat prețurile la energie și la gaze, românii trebuie să fie în continuare atenți la consum, pentru a nu depăși pragurile impuse de lege, dacă vor să beneficieze de prețuri fixe. În acest context, toți românii trebuie să știe că există anumite aparate electrocasnice care încarcă excesiv factura la curent.

Obiectul din casă care îți încarcă factura la energie

Aparatele electrocasnice pe care le folosim în fiecare zi consumă curent și, în timp ce unele trebuie să stea tot timpul în priză, pe altele le putem folosi cu moderație, dacă vrem să facem economie. Dacă frigiderul sau congelatorul trebuie să fie alimentate la curent non-stop, alte aparate pot fi scoase din priză, pentru a nu consuma curent mai mult decât este cazul.

Și pentru că vine vara și mulți români sunt dependenți în acest anotimp de aparatul de aer condiționat, trebuie să știți că acesta este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din casă. Aparatul de aer condiționat este responsabil pentru aproximativ 17% din consumul anual al unei gospodării, transmite E.ON România, prin intermediul unui comunicat:

Potrivit unor studii realizate de Comisia Europeană, un sistem de aer condiţionat obişnuit utilizează aceeaşi cantitate de energie electrică într-o singură lună cât consumă un frigider cu congelator într-un an. De aceea, într-un context marcat de creşterea preţurilor la energie, achiziţia unui sistem cât mai eficient din punct de vedere energetic reprezintă o alegere înţeleaptă”.

Obiectul din casă care îți încarcă factura la energie. Consumă pe lună cât frigiderul și congelatorul într-un an
Aparatul de aer condiționat este responsabil pentru 17% din consumul anual de energie electrică

Ce putem face pentru a scădea consumul

Vara este aproape imposibil să nu dai drumul la aerul condiționat, dacă ai un astfel de aparat în casă. Ce pot face românii pentru a scădea consumul de energie electrică este să înlocuiască vechiul aparat de aer condiționat cu unul nou. Deși cel vechi încă funcționează și poate vă gândiți că un aparat nou este o investiție inutilă, nu este deloc așa.

Explicația este simplă: un aparat de aer condiționat nou răcește atmosfera eficient, printr-un sistem performant. Iar cheltuiala este amortizată parțial pe factura de curent electric, pentru că aparatele noi, mai ales cele din clase energetice bune, consumă mai puțin curent. Este recomandat să curățați periodic filtrele și să mențineți în casă o temperatură optimă: undeva între 21 și 25 de grade.

Temperatura pentru funcţionarea optimă a unui aparat de aer condiţionat este între 21°C şi 25°C. Pentru o temperatură ambientală mai scăzută de 21°C, aparatul de aer condiţionat va fi solicitat la o putere crescută şi va consuma mai multă energie electrică”, se mai menţionează în comunicat.

Totodată, este indicat ca temperatura din locuinţă să nu difere cu mai mult de 2-3°C faţă de cea de afară, cu excepţia temperaturilor extreme. Luați în calcul și că aparatul de aer condiționat ales trebuie să aibă puterea corespunzătoare pentru a răci spațiul de locuit. Un aparat care nu este suficient de puternic pentru a acoperi toată suprafața va fi suprasolicitat și, în consecință, va consuma mai mult curent.

 

Oase refuză în continuare să reia prietenia ruptă cu CRBL
Urmăriți Impact.ro și pe