Obiectivul turistic din România care se deschide la aproape 170 de ani după ce a fost distrus. Trebuie să îl vezi neapărat

Stan Filon 20.02.2023, 16:44

Românii și nu numai se vor putea bucura în curând de un nou obiectiv care va atrage turiștii ca un magnet, deoarece se deschide la aproape 170 de ani de când a fost distrus! Va păstra patina secolului al XVII-lea, iar cei care îi vor trece pragul vor simți istoria vibrantă a acestuia.

Obiectivul turistic din România care se deschide la aproape 170 de ani după ce a fost distrus

Vorbim despre Turnul Alb al Castelului Corvinilor din Hunedoara, care a fost renovat la aproape 170 de ani de când a fost distrus și va putea fi admirat foarte curând de turiști. Castelului Corvinilor din Hunedoara a aparținut, în urmă cu aproape șase secole, familiei Huniazilor. La mijlocul secolului al XIX-lea, a fost mistuit de un incendiu puternic.

Încă nu se știe exact cum a pornit incendiul din noaptea de 13 aprilie 1854. Istoricii susțin că lângă turnul de poartă, din neglijenţa pretorului plasei Hunedoara, Dombrády, ar fi izbucnit un incendiu care s-a extins foarte repede, transformând castelul în ruină. O altă variantă spune că incendiul ar fi izbucnit după ce un fulger ar fi lovit acoperişul castelului. Vântul a făcut ca flăcările să se întețească și să cuprindă rapid tot castelul, făcând scrum acoperişul din şindrilă al cetăţii, grinzile, scările de lemn, plafoanele, devastând aproape întregul edificiu.

Obiectivul turistic din Romania care se deschide la aproape 170 de ani dupa ce a fost distrus
Obiectivul turistic din Romania care se deschide la aproape 170 de ani dupa ce a fost distrus

„Structura interioară de lemn a ars complet”

Ei bine, la aproape 170 de ani distanță, iată că încep să fie redate circuitului turistic părți importante din Castelului Corvinilor. Lucrările sunt aproape de final și se așteaptă că Turnul Alb să poată fi vizitat la vară.

„Este un spațiu care este aproape finalizat și va permite accesul prin Turnul Alb, unde cursivele din lemn de stejar sunt în curs de realizare. Acest circuit nu a mai fost posibil de la incendiul din 1854, când întreaga structură a Turnului Alb a ars. În urma incendiului de la acea vreme, structura interioară de lemn a ars complet. Acum, a fost refăcută cursiva, iar lemnul de stejar este tratat cu baiț și cu lacuri. Totodată, am ales să amenajăm o serie de mici locuri de popas pentru vizitatorii care ajung în acest punct și vor dori să se odihnească. De aici, vor avea ocazia să admire panorama, atât cea interioară, cu cursive, sistem de iluminat adecvat pentru acest spațiu, cât și cea din afara castelului. În ce privește panorama exterioară, și acesteia-i vor fi aduse modificări majore odată cu demararea celorlalte proiecte”, a declarat”, a declarat Sorin Tincu, director Castelul Corvinilor.

De asemenea, odată cu restaurarea Turnului Alb, au fost reabilitate și alte spații existente în castel, care și ele urmează să fiie dată în folosință. Cu toate acestea, mai este mult de lucru. Un al doilea proiect de renovare, în valoare de 6 milioane de euro, urmează să fie demarat pentru reabilitarea mai multor obiective.

„Este cu adevărat un monument impunător și, din punct de vedere istoric, foarte prețios. Sper ca în cel mai scurt timp să ne putem bucura în totalitate de toate exponatele și de toate încăperile care sunt în acest castel”, spune o turistă.

Urmăriți Impact.ro și pe
Stan Filon
Mi-am dorit întotdeauna ca articolele mele să schimbe lucrurile în bine, fie că am scris despre corupția din România  sau am prezentat poveștile de viață ale unor oameni obișnuiți. Îmi...